Stasion Sudirman (SUD) (baheula Stasion Dukuh/DKH) (Aksara Sunda Baku: ᮞ᮪ᮒᮞᮤᮇᮔ᮪ ᮞᮥᮓᮤᮁᮙᮔ᮪; Basa Jawa: ꦱꦼꦠꦱꦶꦪꦸꦤꦱꦸꦢꦶꦂꦩꦤ꧀ , Sêtasiyun Sudirman) mangrupa stasion karéta api kelas I anu pererahna di Ménténg, Jakarta Pusat. Stasion anu pererahana di Jalan Kendal No. 1 jeung baheula pererahna dina kaluhuran +5,65 m ieu kaasup tina Daérah Operasi I Jakarta jeung ngan ngalayanan rute KRL Commuter Line. Ngaran stasion ini dicokot ti Jalan Sudirman. Stasion ieu memang pererahna di sayap wétan jalan ieu.

Stasion Sudirman
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun SUD.png
  • Singgetan: SUD
  • Nomor: -
Stasiun Sudirman.jpg
Stasion Sudirman
Lokasi
PropinsiDKI Jakarta
KotaJakarta Pusat
KacamatanMénténg
KalurahanMénténg
AlamatJalan Kendal 1
Kodeu pos10310
Sajarah
Ngaran saméméhnaStasiun Dukuh Atas
Informasi séjén
OperatorPT Kereta Commuter Indonesia
Kelas stasion[1]I
Tingkat kaluhuran+5,65 m
Perenahna[2]km 2+800 lintas Tanahabang-Manggarai
LayananKRL Commuter Line
Pamesenan tikétNgan ngalayanan kartu multi trip Commuter Line
Operasi
  Stasion saméméhna     KRL Jabodetabék     Station sanggeusna  
Bogor–Jatinegara
Depok–Jatinegara
Angke–Nambo
  Layanan panghubung  
  Stasion saméméhna     Transjakarta     Station sanggeusna  
Koridor 1
Nyambung di: Dukuh Atas 1
Koridor 4
Nyambung di: Dukuh Atas 2
Tungtung
Koridor 6
Nyambung di: Dukuh Atas 2
Tungtung
  Stasion saméméhna     MRT Jakarta     Station sanggeusna  
Citakan:MRTJ lines
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur2
Jumlah péronDua péron sisi anu jangkung

Dina rancana pawangunan jalur transportasi massal di Jakarta, Stasion Sudirman direncanakeun jadi stasion puseur jeung mimiti nuju Terminal Lebak Bulus. Stasion ieu ogé bade dihubungkeun jeung stasion MRT jeung antarmoda pikeun sakabéh jinis angkutan di DKI Jakarta.[3] Stasion Sudirman ogé jadi stasion anu deukeut sareng akses Transjakarta Busway koridor 1 (Blok M-Kota), koridor 4 (Sudirman-Pulogadung) jeung koridor 6 (Sudirman-Ragunan). Ka arah kulon stasion ieu, saacan Stasion Karét, aya stasion anu husus kanggo karéta api bandara, nyaéta BNI City (Sudirman Baru); pererahna di sayap kulon Jalan Jenderal Sudirman.[4]

Stasion ieu umumna ramai teuing dina dinten Senén dugi ka Juma'ah jelang jam asup pagawéan, tabuh 09.00, jeung dina jam balik pagawéan nyaéta tabuh 17.00. Ieu disababkeun Jalan Jenderal Sudirman jeung sabudeureunna nyaéta kawasan parkantoran jeung aya loba pangguna jasa karéta api anu gawé di wilayah éta.

Ti tanggal 1 Agustus 2019, stasiun ieu, jeung Stasion UI, Palmerah, Cikini, jeung Taman Kota, ésmi ngahapus panjualan kartu single trip (Tiket Harian Berjaminan/THB) keur KRL Commuter Line. Hal ieu sabab mayoritas panumpang KRL Commuter Line geus biasa maké kartu multi trip atawa diut éléktronik. Ku cara kitu, antréan panjang tikét KRL bisa dipangkas. Ngan, pamaké jasa tetep bisa tap-in/tap-out maké THB di stasion ieu.[5][6]

Layanan karéta apiÉdit

KRL Commuter LineÉdit

Antarmoda pangrojongÉdit

Jinis angkutan umum Trayék Tujuan
MRT Jakarta Jalur Kalér-Kidul Lebak Bulus-Bundaran HI (di stasion Dukuh Atas BNI)
Railink Railink Bandara Soekarno-Hatta Bandara Soekarno-Hatta-Stasion Manggarai (di Stasion Sudirman Baru)
Transjakarta   Blok M–Kota (di halteu Tosari)
  Pulogadung 2–Tosari (di halteu Tosari)
  (4C) TU Gas-Bundaran Senayan (di halteu Tosari)
  (6B) Ragunan–Monas via Gatot Subroto (di halteu Tosari)
  (9B) Pinang Ranti-Kota (di halteu Tosari)
  (13C) Puri Beta, Tangerang-Dukuh Atas 1 (di halteu Dukuh Atas 1)
L4 PGC 2-Tosari (di halteu Tosari)
1B Stasion Palmerah–Tosari (di halteu Tosari)
1N Terminal Blok M-Stasion Tanahabang
1P Terminal Senén-Bundaran Senayan
4A TU Gas-Jelambar
DA1 MRT Dukuh Atas-Museum Sasmitaloka Jenderal Besar DR. A.H. Nasution
DA2 MRT Dukuh Atas-Pasar Tanah Abang
DA3 MRT Dukuh Atas-Kuningan Wétan
DA4 MRT Dukuh Atas-Stasion Jakarta Kota
B11 Summarecon Mal Bekasi–Tosari
S21 Tosari-Ciputat, Tangerang Selatan
MetroMini[7] 15 Terminal Senén-Bendungan Hilir
640 Terminal Pasar Minggu-Stasion Tanahabang
Kopaja[7] 19 Stasion Tanahabang-Kebun Binatang Ragunan (liwat Sudirman - Thamrin - Kemang Raya)
Mayasari Bakti[7] AC52 Stasion Tanahabang-Terminal Bekasi (liwat Bekasi Timur)
AC52A Stasion Tanahabang-Jatiasih, Bekasi
AC70 Terminal Kampung Rambutan-Stasion Tanahabang
AC70A Stasion Tanahabang-Terminal Cileungsi

GalériÉdit

RujukanÉdit

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Pitoko, Ridwan Aji (2018-03-28). "Stasiun Dukuh Atas Bakal Jadi Stasiun MRT Bawah Tanah Paling Dalam - Kompas.com" (dalam bahasa id). KOMPAS.com. https://megapolitan.kompas.com/read/2018/03/28/19053591/stasiun-dukuh-atas-bakal-jadi-stasiun-mrt-bawah-tanah-paling-dalam. Diakses pada 2018-06-20 
  4. Mustaqhim, Akhmad. "Keren, Stasiun BNI City Sudirman Berfasilitas Seperti Bandara" (dalam bahasa id). IDN Times. https://www.idntimes.com/news/indonesia/akhmadmustaqim/keren-stasiun-bni-city-sudirman-berfasilitas-seperti-bandara. Diakses pada 2018-06-20 
  5. "KCI Hapus Kartu THB Di Lima Stasiun Ini Mulai 1 Agustus 2019". Warta Kota (dalam id-ID). Diakses tanggal 2019-08-02. 
  6. Manalean, Vitorio. "PT KCI Bakal Hapus Pembelian Tiket Harian KRL di 5 Stasiun". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-08-02. 
  7. a b c "Daftar Trayek Angkutan Umum DKI Jakarta". Pemerintah Provinsi DKI Jakarta. Diakses tanggal 30 Desember 2017. 
Jalur karéta api Tanahabang-Manggarai
Stasion saméméhna:
Stasion Mampang
Stasion saenggeusna:
Stasion Sudirman Baru


Koordinat: 6°12′09″S 106°49′24″E / 6.2024374°S 106.8233353°E / -6.2024374; 106.8233353