1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

13 Januari nyaéta poé ka-13 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 352 poé (353 dina taun kabisat).

KajadianÉdit

  • 1797Perang Révolusi Perancis: Perang laut antara kapal perang Perancis ngalawan dua frigate Inggris di leupas basisir Brittany, réngsé ku dilelepkeunna kapal Perancis, ngabalukarkeun korban jiwa leuwih ti 900 urang.
  • 1815Perang 1812: Pasukan Inggris ngarebut Darmaga Peter di St. Marys, Georgia, hiji-hijina patempuran nu lumangsung di nagara bagéan ieu.
  • 1840 – Kapal uap Lexington kahuruan jeung tilelep opat mil di leupas basisir Long Island, korban jiwa 139 urang.
  • 1842Dr. William Brydon, saurang asistén tukang bedah ti Pasukan India Wétan Inggris wanci Perang Inggris - Afghanistan, jadi kawentar alatan jadi ngan saurang-urangna nu salamet ti 4.500 tentara sarta 12.000 pangiring kémah, nalika harita manéhna nepi ka panyalindungan garnisun di Jalalabad, Afghanistan.
  • 1847 – Pasini Cahuenga ngaréngsékeun Perang Méksiko - Amérika di California.
  • 1888National Geographic Society diadegkeun di Washington, D.C.
  • 1895 – Perang Itali - Éthiopia Kahiji: patempuran bubuka, Patempuran Coatit, dimeunangkeun ku Italia.
  • 1898 – Artikel Émile Zola, J'accuse…! ngébréhkeun skandal Dreyfus.
  • 1908 – Kahuruan Gedong Opera di Boyertown, Pennsylvania nelasan 171 jalma.
  • 1910 – Siaran radio umum munggaran lumangsung; pidangan langsung tina opera Cavlleria Rusticana jeung Pagliacci disiarkeun ngaliwatan galura jomantara ti Gedong Opera Metropolitan New York.
  • 1915 – Lindu 6,7 Mw  Avezzano ngendag-ngendag Propinsi L'Aquila di Italia ku inténsitas Mercalli maksimum XI (Ekstrim), nelasan puluhan rébu jalma.
  • 1942Henry Ford maténkeun mobil pelastik nu 30% leuwih énténg batan mobil biasa.
  • 1942 – Perang Dunia II: Mimiti dipakéna jok pecleung ku saurang pilot panyoba Jérman dina pasawat jét tempur Heinkel He 280.
  • 1950 – Kapal selam Inggris HMS Truculent tubrukan jeung hiji kapal minyak di Muara Thames, nelasan 64 jalma.
  • 1951Perang Indochina Kahiji: Patempuran Vĩnh Yên dimimitian antara Perancis jeung Viétnam.
  • 1958 – Tentara Pangbébasan Maroko nyerang patroli Spanyol dina Patempuran Edchera.
  • 1963 – Kudéta di Togo ngabalukarkeun maotna Présidén Sylvanus Olympio.
  • 1964 – Kakacoan Anti-Muslim lumangsung di Kalkuta, ngaalatankeun maotna 100 jalma.
  • 1972 – PM Kofi Abrefa Busia jeung Présidén Edward Akufo-Addo ti Ghana disingkirkeun dina hiji kudéta militer teu badarah ku Kolonél Ignatius Kutu Acheampong.
  • 1982 – Saharita sabada ngapung, pasawat jét Air Florida 90, Boeing 737, nabrak Jalan Jambatan ka-14 di Washington, D.C. sarta murag ka Leuwi Potomac, nelasan 78 jalma, kaasup opat pamaké motor.
  • 1985 – Hiji karéta panumpang tikecemplung ka hiji ranca di Éthiopia, nelasan 428 jalma, minangka panggoréng-goréngna kacilakaan karéta di Afrika.
  • 1986 – Pecéngkadan salila sabulan lumangsung di Adén, Yaman Kidul, antara pangrojong Ali Nasir Muhammad jeung Abdul Fattah Ismail, ngakibatkeun korban jiwa rébuan jalma.
  • 1988Lee Teng Hui jadi urang Taiwan pituin nu munggaran ngajabat minangka Présidén Républik China.
  • 1990 – Douglas Wilder jadi urang Amérika Afrika munggaran nu kapilih jadi gupernur, manéhna ngajabat minangka Gupernur Virginia.
  • 1991 – Pasukan Uni Soviét nyerang para pangrojong kamerdékaan Lithuania di Vilnius, nelasan 14 jalma jeung nyideraan 1.000 lianna.
  • 1993Konvénsi Sanjata Kimia (singk. Inggris, CWC) ditaréken.
  • 1998 – Alfredo Ormando ngaduruk manéh di Alun-Alun St. Peter, dina raraga protés kana homophobia.
  • 2001 – Lini narajang Él Salvador, nelasan leuwih ti 800 jalma.
  • 2012 – Kapal laut pangjalajah Costa Concordia tilelep di leupas basisir Italia alatan kaléléwodéhan jeung teu tanggung jawabna kaptén kapal Fransesco Schettion. Tilu puluh dua jalma kabéjakeun palastra.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit