1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

16 Januari nyaéta poé ka-16 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 349 poé (ka-350 dina taun kabisat).

KajadianÉdit

  • 550 – Perang Gotik: Bangsa Ostrogoths, dina pingpinan Raja Totila, nalukeun Roma sabada hiji pangepungan panjang ku cara nyogok Garnisun Isaurian.
  • 929 – Emir Abd-ar-Rahman III ngadegkeun Kakhalifahan Kordoba.
  • 1605 – Édisi munggaran tina El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha (Buku kahiji Don Quixote) ku Miguel de Cervantes dipedalkeun di Madrid, Spanyol.
  • 1757 – Pasukan Karajaan Maratha ngéléhkeun 5.000 urang tentara tanggoh Karajaan Durrani dina Patempuran Narela.
  • 1780 – Perang Révolusioner Amérika: Patempuran Tanjung St. Vincent, nu ogé nalika Perang Inggris-Spanyol, Angkatan Laut Inggris ngéléhkeun Angkatan Laut Spanyol.
  • 1809 – Perang Peninsula: Inggris ngéléhkeun Perancis dina Patempuran La Coruña.
  • 1862 – Bencana Tambang Batu Bara Hartley: Dua ratus opat jalma, kolot jeung budak, naremasing pati dina hiji bencana tambang batu bara, ngabalukarkeun kaluar aturan dina hukum Karajaan Inggris nu ngudukeun sakabéh tambang batu bara pikeun ngabogaan dua jalan kaluar.
  • 1900 – Sénat Amérika Sarikat narima pasini Inggris-Jérman taun 1899 di mana Karajaan Inggris ngabatalkeun pangakuanna kana Kapuloan Samoa.
  • 1909 – Ékspédisi Ernest Shackleton manggihan magnét Kutub Kidul.
  • 1919 – Amérika Sarikat ngaratifikasi Amandemén ka-18 kana konstitusi, nu ngudukeun palarangan inuman nu ngandung alkohol (Prohibition) di Amérika Sarikat sataun sabadana.
  • 1920Liga Bangsa-Bangsa munggaran masamoan di Paris, Perancis.
  • 1942 – Pasawat TWA 3, murag, nelasan 22 jalma sajeroeunna kaasup béntang filem Carole Lombard.
  • 1945Adolf Hitler pindah ka bungker jero taneuhna, nu nelah Führerbunker.
  • 1979 – Réza Pahlevi, Syah Iran pamungkas, kabur jeung kulawargana pikeun salawasna sarta ngadumuk di Mesir.
  • 1991Pasukan Koalisi merangan Irak, ngamimitian Perang Teluk.
  • 1992 – Para pajabat Él Salvador sarta para pamingpin perlawanan naréken Kasapukan Daméy Chapultepec di Kota Méksiko, mungkas Perang Sodara 12 taun di Él Salvador nu geus ngahakan korban saheunteuna 75.000 jiwa.
  • 2001 – Présidén Kongo Laurent-Désiré Kabila ditelasan ku salah saurang badégana.
  • 2002Déwan Kaamanan PBB sacara buleud ngadegkeun émbargo sanjata jeung pangbekuan asset Osama bin Ladén, Al Qaedah tur sésa-sésa anggota Taliban.
  • 2006 – Ellen Johnson Sirleaf disumpah minangka présidén anyar Liberia. Manéhna jadi awéwé Afrika nu munggaran kapilih minangka kapala nagara.
  • 2016 – Tilu puluh tilu tina 126 sandera nu dibébaskeun caridera sarta 23 urang nemasing pati dina hiji serangan jalma-jalma basanjata di Ouagadougou, Burkina Faso di Hotél Splendid jeung Réstoran Cappuccino di deukeutna.
  • 2018 – Pulisi Myanmar némbakan sakelompok pamerotés Rakhine, nelasan tujuh urang sarta nyideraan dua belas urang.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

  • 1942 – Carole Lombard, artis Amérika (b. 1908)
  • 2000Iskak, palawak, aktor Indonésia (b. 1933)
  • 2001 – Laurent-Désiré Kabila, présidén Kongo (b. 1939)

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit