1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

25 Januari nyaéta poé ka-25 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 340 poé (341 dina taun kabisat).

KajadianÉdit

  • 750 – Dina Patempuran Zab, perlawanan urang Abbasiyah ngéléhkeun pasukan Umayah, nungtun kana runtuhna kakhalifahan dinasti éta.
  • 1533Henry VIII  ti Inggris sacara susulumputan kawin deui ka  Anne Boleyn.
  • 1573 – Patempuran Mikatagahara di Jepang, Takeda Shingen ngéléhkeun Tokugawa Ieyasu.
  • 1575 – Luanda, puseur nagri Angola, katimu ku navigator Portugis, Paulo Dias de Novais.
  • 1755 – Universitas Moskow diadegkeun dina Poéan Tatiana.
  • 1765 – Darmaga Egmont, komplék wangunan munggaran Inggris di Kapuloan Falkland diadegkeun.
  • 1881Thomas Alva Edison jeung Alexander Graham Bell ngadegkeun Pausahaan Telepon Oriental.
  • 1890Nellie Bly ngaréngsékeun lalampahanna ngulilingan dunya dina 72 poé.
  • 1915 – Alexandar Graham Bell ngarasmikeun layanan telepon lintas benua AS, ngomong ti New York ka Thomas Watson di San Fransisco.
  • 1918Républik Rakyat Ukraina nyatakeun kamerdékaanna ti Uni Soviét.
  • 1924Olimpiade Usum Tiis 1924 nu munggaran dibuka di Charmonix, Pagunungan Alpén Perancis.
  • 1945Perang Dunia II: Patempuran Bulge lekasan.
  • 1946 – Resolusi 1 Déwan Kaamanan PBB ngeunaan Komite Staf Militer, diadopsi.
  • 1947 – Thomas Goldsmith Jr. maténkeun "Cocooan Tabung Sinar Katoda", kaulinan éléktronik nu munggaran.
  • 1949Panghargaan Emmy nu kahiji digelar; tempatna di Kleub Atlétik Hollywood.
  • 1960 – Asosiasi Siaran Nasional AS nimbal kana skandal “payola” ku ancaman denda ka sing saha DJ nu nampa duit pikeun maénkeun rekaman-rekaman nu katangtukeun.
  • 1961 – Tayang perdana Filem 101 Dalmatians ti Walt Disney Productions.
  • 1964Blue Ribbon Sports, nu éngkéna jadi Nike, diadegkeun ku Universitas Oregon.
  • 1969 – Kaptén Tentara Brazil Carlos Lamarca ngalakukeun désérsi pikeun merangan diktatur militer, bari mawa kabur 10 sanjata mesin jeung 63 bedil.
  • 1971 – Charles Manson sarta tilu awéwé anggota "Family" diputuskeun salah pikeun panelasan Tate-LaBianca taun 1969.
  • 1971 – Idi Amin mingpin kudéta ngaruntuhkeun Milton Obote sarta jadi présidén Uganda.
  • 1980Ibu Teresa dileler ku pangajén rakyat sipil pangluhurna di India, Bharat Ratna.
  • 1993 – Lima jalma ditémbak di saluareun Markas CIA di Langley, Virginia. Dua tatu tilu palastra.
  • 1995 – Insidén rokét Norwégia: Rusia méh-méhan mesatkeun serangan nuklir sabada pahili antara rokét Black Brant XII, hiji rokét riset Norwégia, jeung misil Trident AS.
  • 1996 – Billy Bailey jadi jalma pamungkas nu dihukum gantung di AS.
  • 1998 – Wanci nganjang ka Kuba, Paus Paulus Yohanes II nungtut pikeun réformasi pamaréntahan sarta dibébaskeunna tahanan pulitik di Kuba, bari ogé ngutuk Amérika nu geus ngaisolasi nagri éta.
  • 1998 – Serangan bom maéhan manéh ku Macan Pangbébasan Tamil Eelam di Kuil Huntu Sri Langka nelasan dalapan jalma sarta nyideraan 25 lianna.
  • 1999 – Lini 6,0 skala Richter narajang Kolombia kulon, nelasan saheunteuna 1.000 jalma.
  • 2003 – Serangan ka Irak: Sakelompok jalma ninggalkeun London, Inggris, miang ka Baghdad, Irak pikeun jadi taméng manusa nu nyegah serangan bom pasukan koalisi pingpinan AS di lokasi-lokasi tinangtu.
  • 2005 – Kakacoan di Kuil Mandhradevi di Maharashtra, India nelasan saheunteuna 258 jalma.
  • 2013 – Saheunteuna 50 jalma palastra sarta 120 lianna taratu dina kakacoan di hiji panjara di Barquisimeto, Vénezuéla.
  • 2015 – Hiji patelak di Mamasapano, Maguindanao di Philipina nelasan 44 urang anggota Special Action Force (SAF), saheunteuna 18 urang ti Front Pangbébasan Islam Moro sarta lima urang ti Pajoang Kamerdékaan Islam Bangsamoro.
  • 2019 – Hiji bendungan pausahaan patambangan rebah di Brumadinho, Brazil, nelasan tujuh jalma sarta 200 lianna tetep teu katimu.

Nu babarÉdit

  • 1627Robert Boyle, ahli ilmu kima jeung fisika Inggris-Irlandia (td. 1691)
  • 1882 – Virginia Woolf, pangarang Inggris (td. 1941)
  • 1928 – Eduard Shevardnadze, présidén ka-2 Georgia (td. 2014)
  • 1933Corazon Aquino, présidén Philipina ka-11 (td. 2009)
  • 1942Eusébio, pamaén bola Portugis kalahiran Mozambik (td. 2014)
  • 1980Xavi, pamaén bola Spanyol
  • 1981Francis Jeffers, pamaén bola Inggris
  • 1981 – Alicia Keys, panyanyi Amérika
  • 1982 - Noemi, penyanyi.
  • 1984Robinho, pamaén bola Brazil
  • 1987 – Maria Kirilenko, pamaén ténes Rusia
  • 1990 – Lee Jun-ho, panyanyi jeung aktor Koréa Kidul (2PM)

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Gizi Nasional Indonésia

Tumbu luarÉdit