Buka ménu utama
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

1 Désémber nyaéta poé ka-335 dina sataun (ka-336 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 30 poé.

KajadianÉdit

  • 1913 – Pausahaan Ford Motor ngenalkeun lajur pangrakitan nu munggaran gerak.
  • 1918 – Karajaan Sérbia, Kroasia jeung Slovénia (nu jagana katelah ku Karajaan Yugoslavia) diproklamirkeun.
  • 1934 – Di Uni Soviét, anggota Politbiro Sergey Kirov ditelasan. Stalin mangfaatkeun hal ieu pikeun alesan dilaksanakeunna Pangbersihan Raya.
  • 1941Perang Dunia II: Kaésar Hirohito ti Jepang ngaréstuan pikeun ngamimitian perang ngalawan Amérika Sarikat.
  • 1955 – Pagerakan Hak Asasi Manusa di Amérika: Di Montgomery, Alabama, hiji tukang jait awéwé nolak mikeun tempat diukna dina beus ka hiji urang bulé sarta tuluy ditahan ku alesan ngalanggar aturan hukum pamilahan rasial, hiji insidén nu nungtun kana diboykotna beus kota éta.
  • 1958 – Sakola Our Lady of the Angels di Chicago kahuruan, nelasan 92 budak jeung 3 suster.
  • 1959 – Perang Dingin: Poé bubuka pikeun panékenan perjangjian Antartik, nu nempatkeun Antartika pikeun cadangan kailmuan sarta ngalarang aktipitas militer di daratan éta.
  • 1974 – Pasawat TWA 514, hiji Boeing 727, murag di kalér kuloneun Bandara Internasional Dulles, nelasan kabéh 92 jalma di jero kapal.
  • 1974 – Pasawat Northwest Airlines 6231, Boeing 727 séjénna, murag di kalér kulonen Bandara Internasional  John F. Kennedy.
  • 1977 – Pinwheel is dipedalkeun, kiwari nelah ku Nickelodeon.
  • 1981 – Pasawat Inex-Adria Aviopromet 1308, hiji McDonnell Douglas MD-80, murag di Korsika, nelasan kabéh 180 jalma di jero kapal.
  • 1988 – Poé AIDS Dunia diproklamirkeun ka sakuliah dunya ku nagara-nagara anggota PBB.
  • 1989 – Usaha kudéta di Philipina: pamumpang sayap militer tengen ngawangun Pagerakan Pasukan Basanjata pikeun usaha kudéta nu tuluy gagal jeung  banjir getih nu tadina rék nyingkirkeun Présidén Corazon Aquino.
  • 1990 – Buku Jalur Torowongan nu dimimitian ti Inggris jeung Perancis, patepung dina 40 méter sahandapeun dasar laut.
  • 1997 – Di Nagara Bagéan Bihar, India,  Ranvir Sena nyerang  markas Gabungan Partéy CPI(ML) di Lakshmanpur-Bathe, nelasan 63 urang jalma kasta handap.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré /poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit