Buka ménu utama
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

9 Désémber nyaéta poé ka-343 dina sataun (ka-344 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 22 poé.

KajadianÉdit

  • 1824 – Pasukan Patriot pimpinan Jéndral  Antonio José de Sucre ngéléhkeun tentara Royalis dina Patempuran Ayacucho, ngaréngsékeun Perang Kamerdékaan Péru.
  • 1835 – Révolusi Texas: Tentara Texas ngarebut San Antonio, Texas.
  • 1892 – Kleub sepakbola Inggris, Newcastle United diadegkeun.
  • 1917Perang Dunia I: Marsekal Lapangan Allenby ngarebut Yérusalem, Palestina.
  • 1931 – Cortes Konstituén nyatujuan hiji konstitusi nu ngadegkeun Républik Spanyol Kadua.
  • 1937 – Perang Cina – Jepang Kadua: Patempuran Nanking: Pasukan Jepang dina komando Létjén Asak Yasuhiko mesatkeun serangan ka Kota Nanjing (Nanking), Cina.
  • 1940Perang Dunia II: Operasi Kompas: Pasukan Inggris jeung India dina komando Mayor Jéndral Richard O'Connor nyerang pasukan Itali di deukeut Sidi Barrani, Mesir.
  • 1941 – Perang Dunia II: RRC, Kuba, Guatemala jeung Pasamakmuran Philipina, nyatakeun perang ka Jérman jeung Jepang.
  • 1941 – Perang Dunia II: Grup Pangebom ka-19 Amérika nyerang kapal laut-kapal laut Jepang di basisir Vigan, Luzon.
  • 1947Pangbantéan Rawagedé: Dina Agrési Militer Kahiji, tentara Walanda (KNIL) ngabantéi pangeusi Kampung Rawagedé di Karawang. Leuwih ti 431 jalma jadi korban.
  • 1956 – Pasawat Trans-Canada Air Lines 810, Canadair North Star, murag di deukeut Hope, British Columbia, Kanada, nelasan 62 jalma di jero kapal.
  • 1961Tanganyika (kiwari Tanzania) merdéka ti Inggris.
  • 1968 – Douglas Engelbart midangkeun naon anu katelah minangka “Indungna Sagala Démo”, munggaran némbongkeun mos komputer, hypertext jeung antarmuka graphis bit-mapped ngagunakeun oN-Line System (NLS).
  • 1969 – Sekertaris Nagara AS William P. Rogers ngusulkeun rancanganna pikeun ngareureuhan témbakan dina raraga pangendoran perang; Mesir jeung Yordania nampa hal éta ngan PLO ngarasa kabeuratan, nu antukna nungtun kana pereang sipil di Yordania di Bulan Séptémber 1970.
  • 1979 – Pangbasmian virus cacar disértifikasi ku komisi para élmuwan dunia, tuluy disahkeun ku Majelis Kaséhatan Dunia dina tanggal 8 Mei 1980.
  • 1987 – Konflik Israél – Palestina: Gerakan Intifada Kahiji dimimitian di Jalur Gaza jeung Sisi Kulon.
  • 1992 – Pasukan Amérika ngadarat di Somalia dina raraga Operasi Mulang Harepan.
  • 2013 – Saheunteuna tujuh jalma maraot sarta 63 cidera dina kacilakaan karéta api nabrak treuk béngsin di Bintaro, Indonésia. Nelah minangka Tragedi Bintaro 2.
  • 2015 – Pangbukaan pasamoan 36 nagara GCC (Déwan Gawé Bareng Nagara-Nagara Arab Teluk) di Riyadh.
  • 2016 – President Park Geun-hye ti Koréa Kidul dieureunkeun ku Majelis Nasional nagara éta alatan hiji skandal politik utama. PM Hwang Kyo-ahn jadi pajabat présidén, tuluy nolak ngajabat semet ka jangka waktu pinuh.
  • 2016 – Saheunteuna 57 jalma palastra sarta 177 tatu nalika dua budak sakola awéwé palaku bom bunuh diri nyerang area pasar di Mandagali, kalér wetaneun Nigeria.
  • 2017ISIS ditumpurludeskeun di Irak.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

  • 1968 – Enoch L. Johnson, boss mafia Amérika (l. 1883)
  • 1970 – Feroz Khan Noon, PM Pakistan Ka-7 (l. 1893)
  • 1998 – Archie Moore, bokser Amérika (l. 1913)

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit