1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Tempo oge: Kalénder kajadian

30 Désémber nyaéta poé ka-364 dina sataun (ka-365 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana sapoé.

KajadianÉdit

  • 1853 – Pameulian Gadsden: Amérika Sarikat meuli lahan ti Méksiko pikeun ngawangun jalan rél di Southwest.
  • 1890 – Nuluykeun Pangbantéan Wounded Knee, tentara Amérika Sarikat adu hareupan jeung prajurit Lakota (Sioux) dina Patempuran Misi Drexel.
  • 1896 – Pahlawan Philipina, José Rizal dihukum mati ku sekuad juru témbak di Spanyol di Manila.
  • 1897 – Koloni Inggris Natal, nyaplok Zulu.
  • 1903 – Kahuruan di Téater Iroquois di Chicago, Illinois, nelasan saheunteuna 605 jalma.
  • 1906 – Liga Muslim Sakuliah India diadegkeun di Dakka, Bengal Wétan, India Inggris (kiwari Dhaka, Bangladesh).
  • 1922Républik Sosialis Uni Soviét (singk. Inggris USSR) diadegkeun.
  • 1927 – Jalur Ginza, rél karéta sahandapeun taneuh nu munggaran di Asia, dibuka di Tokyo, Jepang.
  • 1935 – Angkatan Udara Italia ngabom hiji Rumah Sakit Palang Mérah Swédia, nalika Perang Italia - Habasyah Kadua.
  • 1947Perang Tiis: Raja Michael I ti Romania dipaksa turun tahta ku pamaréntahan komunis dukungan Uni Soviét di Romania.
  • 1958 – Angkatan Udara Guatemala nilemkeun sababaraha parahu nalayan Méksiko nu dianggap ngalanggar wates maritim, nelasan tilu urang sarta ngageuingkeun kaharénghéngan internasional.
  • 1965Ferdinand Marcos jadi Présidén Philipina.
  • 1997 – Kajadian panggoréngna dina pangbangkangan di Aljazair, pangbantéan Wilaya Relizane, 400 jalma ti opat désa ditelasan.
  • 2000 – Pangeboman Poéan Rizal: Sarangkéyan bom mareledug di sababaraha tempat di Metro Manila, Philipina dina jangka waktu sababaraha jam, nelasan 22 jalma sarta nyideraan kurang leuwih saratusna.
  • 2004 – Kahuruan di kleub peuting República Cromagnon di Buenos Aires, Argentina, nelasan 194 jalma.
  • 2005 – Badéy Tropis Zeta kawangun di Sagara Atlantik, nyatetkeun rékor angin puyuh tropis pangahirna dina basin Atlantik Kalér.
  • 2006 – Bandara Barajas Madrid dibom ku ETA.
  • 2006 – Kapal férry panumpang Indonésia, Sénopati Nusantara tilelep dina hiji badéy di Laut Jawa, ngabalukarkeun saheunteun 400 jalma palastra.
  • 2006 – Manten Présidén Irak Saddam Hussein dihukum gantung.
  • 2009 – Bom bunuh diri nelasan salapan jalma di Markas Operasi Chapman, hiji fasilitas konci CIA di Afghanistan.
  • 2013 – Leuwih ti 100 jalma nemasing pati nalika pasukan anti pamaréntah nyerang bangunan penting di Kinshasa, Républik Démokratik Kongo.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

1691Robert Boyle, ahli kimia Inggris (l. 1940)

1970Sonny Liston, bokser Amérika (l. 1932)

2006Saddam Hussein, présidén Irak ka-5 (l. 1937)

2009Abdurrahman Wahid, présidén Indonésia kaopat (l. 1940)

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit