Buka ménu utama
Merapi
Kegagahan Merapi.jpg
Luhur
Perenah (Jawa Tengah)
Kabupaten Sleman (Daerah Istimewa Yogyakarta)
TipeGunung berapi kerucut
Listing
Alihbasa ngarangunung berapi (Jawa Kuno)

Gunung Merapi (puncak luhurna 2.930 m dpl , pér 2010) ( hanacaraka : ꦒꦸꦤꦸꦁ ꦩꦼꦫꦥꦶ ) Dupi hiji gunungapi di bagian sentral di Pulo Jawa sarta mangrupa salah sahiji gunung berapi nu aktip di Indonesia . Lamping sisi kidul nyaeta dina administrasi kacamatan Banjarnegara , Region Husus Yogyakarta , sarta sésana anu di propinsi Jawa Tengah , nyaéta Kab Magelang dina sisi kulon, Boyolali di kalér jeung wétan, sarta Kabupatén Klatén di tenggara. Wewengkon leuweung sabudeureun Puncak kana wewengkon Gunung Merapi Taman Nasional saprak 2004.

Gunung Merapi téh bahaya pisan, nurutkeun rékaman modéren ngalaman letusan unggal dua nepi ka lima taun na ieu dikurilingan ku padumukan nu padet pisan. Kusabab 1548 , gunung kungsi bitu 68 kali. [rujukan?] Kota Magelang sarta Yogyakarta téh kota ageung pangcaketna, kirang ti 30   km ti gempungan téh. Di lamping aya kénéh hiji pakampungan ka luhurna 1700 m sarta ngan opat kilométer ti gempungan téh. Kusabab pentingna ieu, Merapi jadi salah sahiji genep belas gunung seuneuan dunya téh kaasup dina proyék Gunung seuneuan Dékadeu ( Dékadeu Gunung seuneuan ). [1]

Eusi

GeologiÉdit

 
Lithography sisi kidul Gunung Merapi dina 1836, ieu diterbitkeun dina buku ditulis ku Junghuhn .

Ngaran "Merapi" asalna tina singketan "Meru" (= gunung) jeung "seuneu", disebut "motong" sabenerna hartosna "gunung seuneu".

Gunung ieu téh nu bungsu di runtuyan gunung seuneuan anu ngabalukarkeun kiduleun Gunung Ungaran , Gunung Merbabu sarta Gunung Merapi. Gunung ieu kabentuk ku aktivitas dina zona zona subduksi plat Indo-Australia pindah handapeun piring Eurasia ngarah ka mecenghulna aktivitas vulkanik sapanjang bagian sentral di Pulo Jawa. Puncak hadir teu ditutupan ku vegetasi kusabab aktivitas vulkanik tinggi. Puncak ieu tumuwuh di sisi kidul-kulon ti gempungan Batulawang heubeul. [2]

Prosés formasi Gunung Tampomas geus diajarkeun jeung diterbitkeun saprak 1989 jeung saterusna. [3] Berthomier, saurang sarjana Perancis, meulah ngembangkeun Merapi di opat hambalan. [4] Tahap kahiji nyaeta pre-Merapi (mun 400.000 taun ka tukang), nyaéta bagian Gunung Bibi bisa kénéh ditempo di sisi wétan ti puncak Merapi. Heubeul Merapi tahap lumangsung nalika Merapi kabentuk, tapi henteu acan kerucut (60000-8000 sababaraha taun ka pengker). Sésa tahap ieu Pasir Turgo jeung Pasir Plawangan di bagian kidul, nu diwangun ku lahar basaltik. Hareup nepi teh Merapi Tengah (8000 - 2000 taun ka tukang), dicirikeun ku formasi nu puncak tinggi, kayaning Gunung Gajahmungkur sarta Batulawang, nu diwangun ku lahar andesit. Prosés formasi jaman ieu ditandaan ku aliran lava, brecciation lava sarta awan panas. aktivitas Merapi urang boga janten letusan effusive (ngalembereh) jeung ngabeledug. Ieu ogé diperkirakeun letusan ngabeledug jeung ruruntuhan bahan ka kulon anu ninggalkeun morfologi tapal kuda kalayan panjang 7   km, rubak 1-2   km kalawan sababaraha pasir di lamping kulon. Kawah Pasarbubar (atawa Pasarbubrah) anu dibentuk dina période ieu. Merapi puncak ayeuna, puncak Anyar, ngan mimiti ngabentuk ngeunaan 2.000 taun ka tukang. Dina prosés, anu dipikawanoh pikeun lumangsung sababaraha kali hiji letusan ngabeledug jeung VEI 4 dumasar kana lapisan observasi tefra .

Ciri tina letusan saprak 1953 téh desekan lava ka luhureun kawah dibiruyungan runtuhna periodik sahiji kubah lava jeung formasi awan panas (nuee ardente) nu bisa geser dina lamping atawa vertikal ka luhur. Letusan Merapi tipe ieu umumna teu ngaluarkeun sora ledakan tapi ngahéos. Puncak Kubah nu aya nepi 2010 nyaéta hasil tina prosés anu lumangsung ti letusan gas 1969. [2]

Pakar Géologi taun 2006 ngadetéksi ayana spasi buta handapeun Merapi ngandung bahan kayaning lumpur anu "nyata nyegah gelombang Geter ti lini". Ilmuwan ngira-ngira yén bahan ieu magma. [5] Kantong magma mangrupa bagéan ti formasi dibentuk ku menghunjamnya plat Indo-Australia dina éta Eurasia plat [6] .

 
puncak Merapi di 1930.

Letusan leutik lumangsung unggal 2-3 taun, sarta leuwih badag ngeunaan 10-15 taun. Bituna Merapi anu dampak kacatet dina 1006 (dugaan), 1786 , 1822 , 1872 , jeung 1930 . Letusan dina 1006 dijadikeun bagian sentral sakabéhna hasil pulo Jawa shrouded di abu, dumasar kana observasi tina vulkanik lebu numpuk. [7] Géologi Walanda, van Bemmelen, téori yén letusan anu ngabalukarkeun puseur Medang Ageung (Mataram Kuno) kedah ngalih ka Jawa Timur . Letusan dina 1872 dianggap salaku letusan neneng dina catetan géologis modern sareng skala VEI ngahontal 3 mun 4. Letusan panganyarna tina 2010, diperkirakeun ogé boga kakuatan deukeut atawa sarua. Letusan dina 1930 , nu ancur tilu belas kalurahan jeung ditelasan 1400 jalma, nyaeta korban pangbadagna ti letusan kalawan catetan nu nepi ka kiwari. [rujukan?]

Letusan dina bulan Nopémber 1994 ngarah ka glide awan panas handap pikeun ngahontal sababaraha désa jeung ditelasan 60 tina jiwa manusa. Letusan 19 Juli 1998 letusan rada badag tapi ngabalukarkeun luhureun jadi euweuh korban jiwa. Catetan letusan panungtungan gunung ieu dina 2001-2003 dina bentuk tinggi-kagiatan lumangsung. Dina taun 2006, Gunung Merapi aktivitasna tinggi nepi ka aya dua sukarélawan nu maot di Kaliadem lantaran wewengkon alatan paparan awan panas. Runtuyan bituna di Oktober jeung Nopémber 2010 anu dievaluasi salaku panggedena ti letusan dina 1872 [8] sarta ngaku nyawa 273 jalma (per 17 Nopémber 2010) [9] , sanajan geus ditumpukeun observasi intensif tur persiapan manajemén évakuasi. Letusan 2010 ieu ogé ditempo salaku baku tina letusan anu "tipe Merapi" kanggo ngabeledug dipirig ku sora ngabeledugna na rumbling sora ka jarak 20-30   km.

Gunung Papandayan geus diawaskeun non-stop ku Center pikeun Observasi Gunung Merapi di Kota Yogyakarta, dibantu ku rupa instrumen geophysical telemetry sabudeureun luhureun gunung sakumaha ogé jumlah observasi visual jeung pos rekaman seismicity di Ngepos (Srumbung), Babadan, sarta Ground.

Dina taun 2001 nepi ka 2003 éta aktivitas tinggi anu lumangsung.

Dina bulan April jeung Méi 2006 , mimiti némbongan tanda yén Merapi moal bitu deui, ditandaan ku lini jeung deformasi. Pamarentah lokal Jawa Tengah sarta Yogyakarta geus disiapkeun usaha évakuasi. Parentah geus ogé geus dikaluarkeun ku pamaréntah lokal sahingga warga tinggal deukeut Merapi geuwat ngévakuasi ka tempat anu geus disadiakeun.

Dina 15 Méi 2006 tungtungna Merapi bitu. Lajeng dina June 4 , dilaporkeun yén kagiatan vulkanik geus ngaleuwihan status waspada. Sirah BPPTK Yogyakarta, Ratdomo Purbo ngécéskeun yén kira 2 nepi ka 4 Juni volume kubah lava Merapi geus ngahontal 4 juta méter kubik - yén lava geus patepung sakabéh kapasitas tambahan tina kubah Merapi ka bursts lava panganyarna bakal langsung kaluar tina kubah Merapi.

Tanggal 1 Juni , Météor lebu vulkanik ti glide awan panas Gunung Merapi padet, tilu poé sanggeusna ieu lumangsung dina kota Magelang na Magelang , Propinsi Jawa Tengah . Muntilan ngeunaan 14 kilométer ti puncak Merapi, paling ngarasa hujan abu ieu. [10]

Tanggal 8 Juni , Gunung Merapi bitu di 9:03 WIB bitu tina awan panas anu nyieun rébuan padumuk di lamping Gunung Merapi panik sarta diusahakeun kabur ka kaamanan. Dinten dirékam dua letusan Merapi, letusan kadua lumangsung di sabudeureun 9:40 WIB. Bursts awan panas sajauh 5   km leuwih diarahkeun kana hulu Gendol (lamping kidul) jeung ancur paling leuweung di kalér Kaliadem di wewengkon Banjarnegara . [11]

Letusan 2010Édit

Sisi wétan gunung teu katalungtik sabab dianggap kawilang aman salaku hasil tina lamping puncak Bibi kabentuk dina pre-Merapi.

letusan 2006Édit

Dina bulan April jeung Méi 2006 , mimiti némbongan tanda yén Merapi moal bitu deui, ditandaan ku lini jeung deformasi. Pamarentah lokal Jawa Tengah sarta Yogyakarta geus disiapkeun usaha évakuasi. Parentah geus ogé geus dikaluarkeun ku pamaréntah lokal sahingga warga tinggal deukeut Merapi geuwat ngévakuasi ka tempat anu geus disadiakeun.

Dina 15 Méi 2006 tungtungna Merapi bitu. Lajeng dina June 4 , dilaporkeun yén kagiatan vulkanik geus ngaleuwihan status waspada. Sirah BPPTK Yogyakarta, Ratdomo Purbo ngécéskeun yén kira 2 nepi ka 4 Juni volume kubah lava Merapi geus ngahontal 4 juta méter kubik - yén lava geus patepung sakabéh kapasitas tambahan tina kubah Merapi ka bursts lava panganyarna bakal langsung kaluar tina kubah Merapi.

Tanggal 1 Juni , Météor lebu vulkanik ti glide awan panas Gunung Merapi padet, tilu poé sanggeusna ieu lumangsung dina kota Magelang na Magelang , Propinsi Jawa Tengah . Muntilan ngeunaan 14 kilométer ti puncak Merapi, paling ngarasa hujan abu ieu. [12]

Tanggal 8 Juni , Gunung Merapi bitu di 9:03 WIB bitu tina awan panas anu nyieun rébuan padumuk di lamping Gunung Merapi panik sarta diusahakeun kabur ka kaamanan. Dinten dirékam dua letusan Merapi, letusan kadua lumangsung di sabudeureun 9:40 WIB. Bursts awan panas sajauh 5   km leuwih diarahkeun kana hulu Gendol (lamping kidul) jeung ancur paling leuweung di kalér Kaliadem di wewengkon Banjarnegara . [13]

Letusan 2010Édit

 
Hiji murid Sakola Dasar drove tengah sapédah nu lamun Merapi bitu dina 2010.

Ngaronjatkeun status "normal aktif" pikeun "waspada" on September 20 2010 dianjurkeun ku Center pikeun Panalungtikan sarta Technological Development Kegunungapian (BPPTK) Yogyakarta. Sanggeus kira sabulan, dina bulan Oktober 21 status dirobah jadi "standby" saprak 18:00 WIB. Di tingkat ieu aktivitas kapindahan boga bisa disiapkeun. Alatan ngaronjatna aktivitas, ditémbongkeun ku lini multiphase frekuensi tinggi na lini vulkanik, ti 06.00 am tangggal Oktober 25th BPPTK Yogyakarta ngajak ngaronjatkeun status Gunung Merapi ka "waspada" na sagala pangeusi di wewengkon éta dina radius 10   km ti gempungan pikeun jadi ngungsi sarta diungsikeun ka aréa aman.

Letusan kahiji lumangsung dina sabudeureun 17:02 pm on 26 Oktober . Lumangsung sahenteuna tilu kali letusan. Letusan bahan vulkanik ejects kira 1,5   km sarta dipirig ku sékrési awan panas nabrak Kaliadem, Desa Kepuharjo , Kacamatan Cangkringan , Banjarnegara. [14] tur ngaku 43 urang, ditambah hiji orok ti Magelang anu maot alatan marabahaya engapan.

Saprak harita mimiti dikenyang awan panas lumangsung dina hiji basis teratur. Dimimitian 28th Oktober , Gunung Tampomas spewed lava nu mucunghul ampir sakaligus jeung sékrési awan panas di 19:54 WIB. [15] Salajengna ngamimitian hotspot katalungtik tiiseun di gempungan teh dina November 1, nandaan hiji fase anyar nu magma geus ngahontal kawah.

Sanajan kitu, teu saperti karakter Merapi biasa, tinimbang formasi mangrupa kubah lava anyar, saéstuna kajadian mangrupa kanaékan bursts aktivitas lava sarta awan panas saprak 3 Nopémber. bituna ngabeledug dina bentuk hiji letusan utama mimiti dina isuk Kemis, 4 Nopémber 2010, hasilna dina kolom awan tinggi 4   km sarta bursts awan panas di sagala rupa arah di suku Merapi. Saterusna, saprak kira pukul tilu dina letusan soré nu moal cease nepi ka burit jeung ngahontal puncak na di jam awal Jumaah, November 5, 2010. Ku tengah wengi, anu radius bahaya ka sakabéh tempat nu enlarged ka 20   km ti gempungan teh. Ieu circuit letusan sarta ngagaur a ditiup ka Yogyakarta (jarak ngeunaan 27   km ti puncak), kota Magelang , jeung puseur tina Wonosobo (jarak 50   km). Hujan gravel jeung keusik ngahontal bagian kalér dayeuh Yogyakarta, sedengkeun lebu vulkanik padet disapu nepi Purwokerto sarta Cilacap. Di beurang, tempat awu vulkanik ieu dipikawanoh geus ngahontal Tasikmalaya Camat , Bandung , [16] tur Bogor . [17]

Bahaya sekundér dina bentuk aliran lava tiis kaancam wewengkon handap on 4 Nopémber sanggeus hujan lumangsung di sabudeureun Puncak Merapi. 5 Nopémber Walungan Kode di wewengkon Kota Yogyakarta dinyatakeun status salaku "awas" (beureum ngageter). [18]  

Letusan kuat 5 Nopémber diteruskeun ku aktivitas tinggi salila kira saminggu, saméméh panurunan slight dina aktivitas, tapi status kaamanan tetep "Awas". 15 Nopémber 2010 watesan radius bahaya mun Magelang diréduksi jadi 15   km sarta pikeun dua distrik séjén di Jawa Tengah nepi ka 10   km. Ngan pikeun Kec. Banjarnegara nu masih tetep dina radius efek bahaya 20   km. [19]

Letusan 2018Édit

Kagiatan vulkanik tina tonggong gunung urang geus ditémbongkeun dina Jumaah,11 Méi, 2018, di 07.30 WIB. Sanajan status téh normal, sora rumbling Gunung Merapi dikaluarkeun kalawan haseup jangkung [20] . Letusan anu ngarah ka haseup saluhur 5.500 méter kana hawa nepika dipikanyaho nyaéta letusan phreatic . Nalika letusan anu, sababaraha pendaki masih di wewengkon Pasar Bubrah. Aya no laporan pendaki anu maot atanapi anu luka. aréa Bubrah Pasar nyaéta dimana pendaki Merapi luar biasa tetep teras nahan nepi anjir. ashes ipis murag kana lamping kulon wewengkon.

aktivitas Merapi terus ningkat dugi 21 Mei, 2018, 23:00 WIB status normal Merapi ieu diangkat ti aktif pikeun ngabejaan [21] . Dina Kemis, 24 Méi, 2018 letusan ti Merapi spewing haseup saluhur 6.000 méter. Ash hujan aréa kuloneun gunung anu geus flushed Magelang malah sampi mun Kebumen dina leuwih ti 40 kilométer [22] .

Gunung Merapi bitu deui Jumaah, 1 Juni, 2018 di 8:20 WIB ku lilana 2 menit. Nurutkeun BPPTKG, Gunung Merapi bitu kolom ngeunaan 6.000 méter ti gempungan, atanapi ngeunaan 8968 méter di luhur permukaan laut kaler sarta observasi tina Pos Pengamatan Jrakah. letusan anu disababkeun ashfall di Pos Pengamatan Gunung Merapi Jrakah na Selo. Malah laporan lebu nepi ka Salatiga na Semarang District [23] . publik nu didorong pikeun tetep tenang sarta waspada kana lebu sarta salawasna maké alat-alat pelindung pribadi (PPE), kayaning gelas, jaket, jeung mask mun di luar imah. [24]

VégétasiÉdit

Gunung Merapi dina gempungan pernah végétasi diwuwuhan kusabab aktivitas tinggi na. spésiés tutuwuhan di luhureun hiji alpine-tipe gunung has Java, kayaning rhododendrons na edelweiss Java . Bit ka handap aya leuweung awi jeung vegetasi gunung tropis. rainforest tropis di lamping kidul Merapi nyaeta salah sahiji tempat forma Orchid endemik Vanda tricolor 'Merapi' jarang [25] .

Kulon sisi lamping Merapi, utamana handap 1.000 m, aya sumber dua kultivar Bark nasional punjul, nyaéta babakan 'Pondoh' sarta 'Nglumut'.

Jalur NanjakÉdit

Gunung Merapi nyaéta objek daki nu populér. sabab gunung mangrupa gunung anu pohara menawan. Jalur daki paling umum nyaeta sisi Kalér ti Selo , Boyolali , Jawa Tengah , persis di Désa Plalangan, Selo, Boyolali , Desa ieu ayana diantara Gunung Tampomas jeung Gunung Merbabu . Pisan ngaliwatan Selo nyokot ngeunaan 4-5 jam nepi ka puncak teh.

Jalur sejen populér nyaeta liwat Kaliurang , Kacamatan Pakem , Banjarnegara , Yogyakarta di sisi kidul. jalur ieu lungkawing jeung nyokot ngeunaan 6-7 jam nepi ka puncak teh. jalur alternatif sejen nyaeta ngaliwatan sisi kaler, mimitian ti Sawangan , Magelang , Jawa Tengah sarta ngaliwatan sisi tenggara, ti arah Deles, Kacamatan Kemalang , Kabupatén Klatén , Jawa Tengah .

Tempo ogéÉdit

galeriÉdit

'Foto sanggeus bitu taun 2006Édit

dokuméntasi TropenmuseumÉdit

poto séjénÉdit

rujukanÉdit

  1. Gunung seuneuan Page Dékadeu [1]
  2. a b Pedaran: Indonesia Gunung seuneuan na Volcanics . Page USGeological Survey.
  3. sajarah Merapi nurutkeun Badan Geologi
  4. Berthommier, P., 1990. volcanologique Etude du Merapi (Center-Java): Te'phrostratigraphic-produits et Chronologie eruptifs. PhD tesis, Universite 'Blaise Pascal, 216 pp.
  5. Axel Bojanowski. Riesige Magmamenge. Geologen warnen vor Mega-letusan des Merapi . Spiegel édisi Online November 5, 2010.
  6. Wangunan pola hypothetical diagram tina chamber magma handapeun Merapi
  7. "A history of Merapi". Diakses tanggal 2007-02-20. 
  8. laporan kagiatan Gunung Merapi urang tanggal Nopémber 5, 2010 di 00:00 dugi 06:00 pm . Jumaah, November 5, 2010 08:05
  9. BPNB laporan kaayaan 17 Nopémber 2010
  10. [2]
  11. [3] [4]
  12. [5]
  13. [6] [7]
  14. [8]
  15. [9]
  16. Ismoko Widjaja. Abu Merapi di Bandung Cilaka . vivanews.com. Jumaah, November 5, 2010, 20:45 pm
  17. Rachmadin Ismail. Hujan Abu Merapi Nepi Lido, Bogor . detikNews. Jumaah, 05/11/2010 19:29 WIB
  18. Kode kritis, Warga maréntahkeun Lengkah kumisan . Tempointeraktif.com Jumaah, November 5, 2010 | 18:23 pm
  19. Fajar Pratama. BNPB: Jumlah korban tiwas 275 Jalma Merapi . detikNews. Edition Kemis, 18/11/2010.
  20. Merapi rumbled Putih Haseup Cabut High Isuk ieu
  21. Status Gunung Merapi diangkat kituna waspada
  22. Merapi Volcanic Ash Hujan Nepi ka Kebumen sarta Tengah Kabupatén Purworejo Camat
  23. Hujan Abu Gunung Tampomas siram Border Kecamatan Semarang
  24. "Gunung Merapi Meletus, Masyarakat Diminta Waspadai Hujan Abu". Kompas. Citakan:ISO date/en. http://regional.kompas.com/read/2018/06/01/09255111/merapi-kembali-meletus-dengan-tinggi-kolom-6000-meter. Diakses pada 1 Juni 2018 
  25. Metusala D. Glancing Vanda tricolor Konservasi Orchid di Merapi . Dileupaskeun 20 Juli 2006. Diakses Agustus 9, 2015.

Tumbu éksternalÉdit