Buka ménu utama
Subadra
Arjuna sarta Subadra (katuhu). (Lukisan India karya Raja Ravi Varma)
Arjuna sarta Subadra (katuhu).

(Lukisan India karya Raja Ravi Varma)

Déwanagari: सुभद्रा
Éjahan Sansakerta: Subhadrā
Asal: Karajaan Dwaraka
Papasangan: Arjuna

Subadra (Sansekerta: सुभद्रा) (dina talari pawayangan Sunda jeung Jawa) mangrupa salah sahiji inohong penting dina Wiracarita Mahabarata, carita épik Hindu. Manéhna mangrupa puteri Prabu Basudéwa (Raja di Karajaan Suraséna), sarta ogé mangrupa baraya téré Kresna. Subadra ieu anu mangrupa pawujudan ti Déwi Sri ieun nyaéta pamajikan kahiji ti Arjuna (putra Pandu katilu), sarta indungna Abimanyu.

RiwayatÉdit

Subadra lahir minangka anak bungsu pasangan Basudéwa jeung Rohini. Subadra dilahirkan sanggeus kadua lanceukna, nyaéta Kresna jeung Baladéwa, ngabébaskeun Basudéwa anu dikurung ku Kamsa di pangbérokan jero taneuh. Saterusna Ugraséna, bapana Kamsa, diangkat deui jadi raja di Madura sarta Subadra hirup salaku puteri bangsawan di karajaan kasebut babarengan jeung kulawargana.

Waktu Arjuna ngajalanan mangsa pangbuangan alatan tanpa ngahaja ngaganggu Yudistira anu keur saré jeung Drupadi, manéhna nganjang ka Dwaraka, nyaéta panyicingan misanana anu ngaranna Kresna lantaran indungna Arjuna (Kunti) duduluran jeung bapana Kresna (Basudéwa). Di dinya Arjuna papanggih jeung Subadra sarta ngalaman nuansa romantis jeung Subadra. Kresna ogé nyaho hal kasebut sarta ngaharepkeun Arjuna kawin ka Subadra. Harita status Arjuna téh salaki anu mibanda tilu pamajikan, nyaéta Drupadi, Chitrangada, jeung Ulupi. Jadi Subadra téh pamajikan kaopat Arjuna.

Subadra jeung Arjuna mibanda saurang anak nu dingaranan Abimanyu. Waktu Pandawa éléh maén dadu ku Kurawa, maranéhanana kudu ngajalanan mangsa pangbuangan salila dua belas taun, ditambah mangsa nyamur salila sataun. Subadra jeung Abimanyu ngadumuk di Dwaraka samentara Pandawa gasingkan diri di leuweung. Dina mangsa harita Abimanyu tumuwuh jadi lalaki anu gagah sarta sarimbag jeung bapana.

Sabot perang rongkah di Kurusetra, para lalaki turun jurit samentara para wanoja cicing di imah maranéhanana. Abimanyu jeung Arjuna milu perang di médan laga sarta ninggalkeun Subadra di Dwaraka. Dina waktu éta umur Abimanyu 16 taun. Waktu perang lekasan, ngan Arjuna anu salamet samentara sakumna anakna pada gugur, kaasup Abimanyu anu pohara dipikacinta ku Arjuna jeung Subadra. Tapi saméméh gugur, Abimanyu geus kawin jeung Utari sarta mibanda saurang anak nu dingaranan Parikesit. Parikesit saterusna jadi raja Astinapura ngagantikeun Yudistira, uwana. Subadra jadi panasehat sarta guru pikeun incuna kasebut.

Pemujaan Subadra di IndiaÉdit

Di India, Subhadra (सुभद्रा ) jadi salah sahiji ti tilu déwi anu dipuja di Kuil Jagannath di Puri, babarengan jeung lanceukna nyaéta Kresna jeung Balarama (atawa Balabhadra). Salah sahiji karéta dina Rata Yatra anu diayakeun sacara taunan didedikasikan pikeun Subadra.

Tempo ogéÉdit