Buka ménu utama
Kaayaan upacara Rajasuya anu diayakeun ku Yudistira di Indraprahasta

Indraprahasta (basa Sansakerta: इन्द्रप्रस्थ; Indrapraśtha, kota boga Indra) nyaéta hiji dayeuh badag di India kalér dina jaman baheula. Dayeuh ieu mecenghul dina wiracarita Mahabarata sarta diparéntah ku Pandawa. Dayeuh ieu perenahna di sisi walungan Yamuna, deukeut jeung ibukota India jaman ayeuna, Delhi. Saméméh dipikawanoh minangka Indraprahasta, dayeuh ieu dipikawanoh minangka Kandawaprahasta.

Nurutkeun kitab Mahabarata, cenah Kandawaprahasta mangrupa ibukota karajaan badag di India dina jaman baheula, sarta diparéntah ku para karuhun Pandawa jeung Kurawa, contona kawas Maharaja Pururawa, Nahusa, jeung Yayati. Tapi dayeuh kasebut jadi gering alatan supata para resi, pikeun ngahukum déwa Budha.

Waktu dibikeun ka Pandawa, Kandawaprahasta mangrupa dayeuh nu garing. Nempo kaayaan éta, Kresna ngageroan Indra, pamingpin para Déwa, pikeun mantuan Yudistira ngaalusan kaayaan nagari kasebut. Déwa Indra ngadatangkeun Wiswakarman, arsiték para Déwa anu ngararancang dayeuh agréng. Kalayan ngalakukeun hiji upacara, Wiswakarman hasil ngusir sagala kasakit di nagari kasebut sarta nyuburkan deui wewengkon anu garing. Luyu jeung jangji Kresna, Kandawaprahasta baris dibéré ngaran Indraprahasta lamun Indra sanggup ngarobah kaayaan Kandawaprahasta. Laun-laun dayeuh kasebut jadi dayeuh anu makmur sarta nakleuk jalma-jalma ti nagri sabudeureunana parindah ka nagri anyar kasebut. Dayeuh Indraprahasta ogé jadi dayeuh badag. Sanggeus Yudistira naék tahta, dayeuh Indraprahasta tetep meunang pengawasan ti Astinapura.

Catetan sajarahÉdit

Cenah Indraprahasta téh umurna 50.000 taun. Sasakala nyebutkeun yén Indraprahasta perenahna di wewengkon nu jadi Purani Choot kiwari. Aya hiji désa nu ngaranna Indraprat di Delhi nepi ka mimiti abad ka-20, saterusna digusur sarta diadegkeun dayeuh New Delhi di luhureunana. Galian di wewengkon pabukitan Indraprahasta, ibukota para Pandawa, kawas anu ditembrakkeun Purana Qila jadi bukti yén wewengkon éta kungsi jadi padumukan salila ampir 2.500 taun.

Saprak catetan sajarah India réa anu teu écés, henteu dipikanyaho naon anu lumangsung sanggeus jaman Mahabarata. Indraprahasta kungsi jadi dayeuh badag salila mangabad-abad, ti jaman Karajaan Maurya nepi ka Karajaan Gupta di India. Indraprahasta diserang ku bangsa Hun sanggeus runtagna Karajaan Gupta.

Raja Hindu nu ngaranna Dhilon cenah ngawangun dayeuh Delhi Kuna, deukeut jeung Indraprahasta.

Tempo ogéÉdit