Buka ménu utama

Yayat Héndayana di dunia téater, anjeunna dipikawanoh salaku aktor jeung sutradara téater nu kawéntar.[1] Gumelar ka alam dunya di Bandung, Jawa Barat 7 Juni 1943. Kasang tukang atikan SMA bagéan B, neruskeun ka Akademi Teater dan Film, di Bandung (1965). Pindah ka jurusan Basa jeung Sastra Sunda Fakultas Sastra Universitas Padjajaran, mung teu diréngsékeun.[1] Sanggeus meunang beéasiswa ti  UNESCO, anjeunna nuluykeun atikanna di Internasional Institute for Journalism (JIJ) Berlin Jerman.[1]

Satamatna SMA, anjeunna digawé di bagéan administrasi Akademi Téater dan Film di Bandung.[1] Jalaran kairut ku dunya téater anjeunna kuliah di dinya, ti saprak harita anjeunna ilubiung dina unggal kagiatan téater.[1] Ngilu ngadegkeun Teater Perintis babarengan jeung Jim Lim.[1] Aktif dina unggal kagiatan Studiklub Teater Bandung (STB), pernah nyekel kalungguhan salaku girang serat.[1]

Lian ti aktif dina téater, Anjeunna ogé dipikawanoh salaku panyajak, panulis carpon, utamana dina basa sunda jeung wartawan.[1] Sajak-sajakna dipidangkeun dina kalawarta Pikiran Rakyat, Budaya Jaya, Horison, Majalah Sunda, Manglé, Gondéwa, jsb.[1] Salah sahiji karya sastrana meunangkeun Pangajen Sastra Lembaga Bahasa dan Sastra Sunda (LBBS) dina taun 1998. Sajak sunda hasil karyana dikumpulkeun dina buku  kumpulan sajak  “Katiga” (Kemarau , 1979) jeung “Sasambat” (2005). Tuluy buku “Doa Angkatan Kami” ngumpulkeun sajak-sajak nu pernah ditulis ti taun 1973-2004.[1]

Jadi rédaktur majalah Manglé (1968-1972), rédaktur Gondéwa (1972-1975) jeung rédaktur kalawsarta Pikiran Rakyat, saméméh dipindahkeun kabagéan manajemen perusahaan.[1] Aktif dina Persatuan Wartawan Indonesia, pernah jadi pupuhu PWI cabang Jawa Barat (1984-1989), Pengurus Badan Pertimbangan Kebudayaan Jawa Barat, pupuhu urusan Kanwil Departemen Pendidikan Nasional, manajer Gedung Kesenian Rumentang Siang, girang serat Kalang Budaya Jawa Barat (BKKNI). Kantos jadi anggota DPRD kota Bandung (1982-1987).[1] Jalaran kantos dituding “teu beresih lingkungan”, anjeunna kantos dilirénkeun jadi wartawan.[1]

Old book bindings.jpg
Daptar Sastrawan Sunda
Aam AmiliaAan Merdéka PermanaAbdullah MustappaAcép Zamzam NoorAchdiat Karta MihardjaAdang SAjip RosidiAhmad BakriAkub SumarnaApip MustapaApung Supena WiratmajaArthur S. NalanAyatrohaédiBéni SetiaBudi Rahayu TamsyahCécép BurdansyahDadan SutisnaDarpanDédén Abdul AzizDédy WindyagiriDodong DjiwapradjaDuduh DurahmanDyah PadminiEddy D. IskandarElin SyamsuriÉtti R.S.Godi SuwarnaHadi AKSHasan Wahyu AtmakusumahHawé SetiawanHérmawan AksanHidayat SuryalagaHolisoh M.EIskandarwassidJeihanJuniarso RidwanKarna YudibrataKarno KartadibrataKi UmbaraKis WSM.A. SalmunMéméd SastrahadiprawiraMoch. AmbriNanéng DaningsihNingrum DjulaéhaNano. SNazarudin AzharPopon SaadahRahmat M.A.SRahmatullah Ading Affandie (RAF)Ramadhan K.HRustandi KartakusumaSaéful BadarSaini K.M.Sajudin NatadisastraSamsoediS.M. ArdanSoni Farid MaulanaSunarya P.K.Syarif AminTatang SumarsonoTaufik FaturohmanTéddi MuhtadinTini KartiniUsép RomliUs TiarsaWahyu WibisanaYayat HéndayanaYooke TjuparmahYoséph IskandarYuhanaYus RusamsiYus Rusyana

RujukanÉdit


 


  1. a b c d e f g h i j k l m https://m2indonesia.com/tokoh/sastrawan/yayat-hendayana.htm