Buka ménu utama

Kabupatén Karawang

kabupatèn di propinsi Jawa Barat, Indonésia

Kabupatén Karawang (Aksara Sunda: ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮊᮛᮝᮀ) mangrupa hiji kabupatén di Propinsi Jawa Barat, Indonésia. Ibukotana nyaéta Karawang. Kabupatén ieu wawatesan jeung Kabupatén Bekasi tur Kabupatén Bogor di beulah kulon, Laut Jawa di beulah kalér, Kabupatén Subang di beulah wétan, Kabupatén Purwakarta di beulah wétan kidul, sarta Kabupatén Cianjur di beulah kiduleunnana.[1]

Kabupatén Karawang
ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮊᮛᮝᮀ
Reynan-Karawang-emblem.jpg

Lambang Kabupatén Karawang
ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮊᮛᮝᮀ
Bendungan walahar karawang - panoramio.jpg

Bendungan Walahar
Map of West Java highlighting Karawang Regency.svg

Peta lokasi Kabupatén Karawang
ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮊᮛᮝᮀ
Motto -
Propinsi Jawa Barat
Ibukota Pedes
Lega Wilayah 1.737,30 km²
Kordinat -
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
1.940.000 (2003)
1.116 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
25
-
Dasar hukum -
Tanggal -
Bupati Cellica Nurrachadiana
Wakil Bupati H. Ahmad Zamakhsyari, S.Ag.
Kode aréa 0267
DAU Rp1.134.530.200.000.-

Ramatloka: karawangkab.go.id

TopografiÉdit

Lolobana wilayah Kabupatén Karawang mangrupa dataran handap, sarta di sabagéan wilayah beulah kidul mangrupa dataran luhur.

DémografiÉdit

Pangeusina umumna nyaéta sélér Sunda anu maké Basa Sunda.

Babagian AdministratifÉdit

Kabupatén Karawang ngawengku 30 kacamatan, nu kabagi deui kana 309 désa jeung kalurahan. Pusat pamaréntahannana Kabupatén Karawang aya di Kacamatan Karawangnyaeta di Jalan Jend. Ahmad Yani by pass Karawang.

Poténsi ékonomiÉdit

IndustriÉdit

Karawang mangrupa salah sahiji kawasan industri di beulah wétan Jakarta, di antarana:

  • Kawasan International Industry City KIIC anu ngawengku sababaraha pamaréntahan désa nyaéta Désa Wadas, Désa Sukaluyu, Désa Puseurjaya.
  • Kawasan Surya Cipta di beulah kiduleun Karawang
  • Kawasan Industri Kujang Cikampék KIKC beulah wétan Karawang.

TatanénÉdit

Karawang kasohor minangka salah sahiji leuitna paré Jawa Kulon.


TransportasiÉdit

Ibukota kabupatén Karawang aya di di jalur pantura. Kabupatén ieu diliwatan ku jalan tol Jakarta-Cikampék sarta Cipularang (Cikampék-Purwakarta-Padalarang). Cikampék mangrupa kota kacamatan nu aya di beulah wetan Kabupatén Karawang. Di Cikampék aya stasion karéta api, nu mangrupa tempat papanggihna dua jalur utama ti Bandung jeung ti Cirebon nuju ka Jakarta.

SajarahÉdit

Kabupatén Karawang neundeun loba catatan sajarah. Rengasdengklok mangrupa tempat di mana Soekarno-Hatta dibawa ku para pamuda Indonésia saméméh Proklamasi Kamardekaan Indonésia tanggal 16 Agustus 1945 pikeun ngarancang naskah proklamasi. Rengasdengklok mangrupa daérah anu ngamimitian ngibarkeun bendera merah putih. Kota Karawang ogé jadi inspirasi sastrawan Chairil Anwar nulis karya Antara Karawang-Bekasi. Karawang ngadeg kaping 14 Séptémber 1633.


 t·s·é 

Kabupatén Karawang, Jawa Barat

 

Kacamatan: Banyusari | Batujaya | Ciampél | Cibuaya | Cikampék | Cilamaya Kulon | Cilamaya Wétan | Cilebar | Jatisari | Jayakerta | Karawang Barat | Karawang Timur | Klari | Kotabaru | Kutawaluya | Lemahabang | Majalaya | Pakisjaya | Pangkalan | Pedes | Purwasari | Rawamerta | Rengasdengklok | Talagasari | Tegalwaru | Telukjambé Barat | Telukjambé Timur | Tempuran | Tirtajaya | Tirtamulya

  1. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen.