23 Méi

(dialihkeun ti 23 Mei)
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

23 Méi nyaéta poé ka-143 dina sataun (ka-144 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 222 poé.

KajadianÉdit

  • 1430Joan ti Arc katéwak ku urang Burgundi nalika rék ngajalankeun Pangepungan Compiegne.
  • 1498Girolamo Savonarola dibeuleum dina tunggak di Florence, Italia.
  • 1568 – Pangbarontak Walanda nu dipingpin ku Louis ti Nassau, ngéléhkeun Jean de Ligne, Duke Arenberg tur pasukan satiana dina Patempuran Heiligerlee, muka Perang Dalapan Puluh Taun.
  • 1618 – Pangalungan Jalma tina Jandela (Defenestration) Praha, micu kana Perang Tilu Puluh Taun.
  • 1701 – Sabada dituduh minangka bajak laut sarta nelasan William Moore, Kaptén William Kidd digantung di London.
  • 1785Benjamin Franklin ngabéwarakeun panimuan kaca panon bifocal.
  • 1829 – Patén akordion disérénkeun ka Cyrill Demian di Wina, Karajaan Austria.
  • 1867 – Gorombolan Jesse James ngarampog bank di Richmond, Missouri (2 maot, $4.000 dipaling).
  • 1915Perang Dunia I: Italia ngagabung ka Sakutu, nyumponan eusi Perjangjian London.
  • 1901 – AS nyerek pamingpin pangbarontak Philipina, Emilio Aguinaldo.
  • 1934 – Garong kakoncara Amérika, Bonnie jeung Clyde diserbu ku pulisi sarta nemasing pati di Bienville Parish, Louisiana.
  • 1945Perang Dunia II: Pamaréntahan Flensburg nu dipingpin ku Karl Dönitz dibubarkeun nalika para anggotana ditaréwak sarta ditahan ku pasukan Inggris.
  • 1948 – Thomas C. Wasson, konsulat-jéndral AS, ditelasan di Yerusalem.
  • 1949Perang Tiis: Kakuatan-kakuatan Kulon nu ngawasa nyatujuan kana Hukum Dasar nu ngadegkeun nagara Jérman anyar, Républik Federal Jérman.
  • 1951 – Urang Tibét néken Tujuh Welas Poin Kapaheutan pikeun Kabébasan Daméy Tibet jeung Tionghoa.
  • 1960Tsunami nu narajang Chili poé kamarina, nelasan 61 jalma di Hilo, Hawaii.
  • 1992 – Tokoh anti mafia Italia, Hakim Giovanni Falcone, pamajikanna katut tilu badégana ditelasan ku Klan Corleonesi ku satengah ton bom di deukeut Capaci, Sisilia.
  • 1995 – Program Java versi kahiji dipedalkeun.
  • 1998 – Kasapukan Jum’at Hadé ditarima dina hiji réferéndum di Irlandia Kalér nu ku sacara kasar disatujuan ku 75% pamilih.
  • 2002 – Klausa “55 pangrojong” tina Protokol Kyoto kacumponan sabada diratifikasi ku Islandia.
  • 2006 – Gunung stratovulkano Cleveland di Alaska bitu.
  • 2008Pangadilan Internasional (ICJ) nyérénkeun Karang Tengah ka Malaysia sarta Pulo Batu Puteh ka Singapura, mungkas pacogrégan 29 taun antara dua nagara éta.
  • 2014 – Tujuh jalma kaasup palakuna palastra sarta 14 lianna tatu dina hiji tétémbakan sakarepna di deukeut Universitas California, Santa Barbara.
  • 2014 – Rusia jeung Tionghoa ngavéto résolusi Déwan Kaamanan PBB ngeunaan pangadegan Pangadilan Kriminal Internasional pikeun kajahatan perang di Suriah.
  • 2015 – Saheunteuna 46 jalma palastra minangka hasil tina banjir nu diakibatkeun ku tornado di Texas jeung Oklahoma.
  • 2016 – Dua bom nelasan manéh ISIS nelasan saheunteuna 45 calon tentara di Adén, Yaman.
  • 2016 – Dalapan bom dibetuskeun ku ISIS di Jableh jeung Tartus, kota di basisir Suriah. Saratus dalapan puluh opat jalma palastra sarta saheunteuna 200 cidera.
  • 2017 – Présidén Philipina Rodrigo Duterte nyatakeun kaayaan darurat di Mindanao, sabada serangan Maute di Marawi.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Kuya Dunia

Tumbu luarÉdit