1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

10 April nyaéta poé ka-100 dina sataun (ka-101 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 265 poé.

KajadianÉdit

  • 837Komét Halley ngaliwat sadeukeuteun bumi.
  • 1500Ludovico Sforza ti Milan kacerek ku tentara Swiss sarta disérénkeun ka Perancis.
  • 1606Pausahaan Virginia London diadegkeun ku James I ti Inggris, tujuanna pikeun ngadegkeun padumukan kolonial di Amérika Kalér.
  • 1710 – Aturan Anne, hukum munggaran nu ngatur hak cipta, lumaku di Inggris Raya.
  • 1809Perang Napoléon: Perang Koalisi Kalima dimimitian nalika Karajaan Austria nyerang Bavaria.
  • 1815Gunung Api Tambora ngamimitian bitu nu lumangsung salila tilu bulan, réngsé nepi ka tanggal 15 Juli. Pamustunganna 71.000 jalma maraot sarta mangaruhan iklim bumi salila dua taun kahareupna.
  • 1821 – Patriak Gregory V ti Konstantinopel digantung ku pamaréntahan Turki Utsmani.
  • 1826 – Sapuluh rébu urang pangeusi Kota Missolonghi Yunani ngamimitian ninggalkeun kota éta sabada dikeupung ku pasukan Turki salila sataun.
  • 1849 – Paniti dipaténkeun ku Walter Hunt; hakna kajual $400.
  • 1866 – Masyarakat Amérika pikeun Panyegahan Kakasaran ka Sato (ASPCA) diadegkeun di Kota New York ku Henry Bergh.
  • 1868 – di Arogee, Habasyah, pasukan Inggris jeung India ngéléhkeun tentara Raja Tewodros II. Harita 700 urang Éthiopia palastra sarta réa deui taratu, sedengkeun ti pihak Inggris/india ngan duaan nu maraot.
  • 1912RMS Titanic miang balayar ti Southampton, Inggris, pikeun kala munggaran tur pamungkasna.
  • 1916 – Asoisasi Pamaén Golf Profesional Amérika (PGA) diadegkeun di Kota New York.
  • 1919 – Pamingpin Révolusi Méksiko, Emiliano Zapata diserang tur ditémbak nepi kahanteuna ku pasukan pamaréntah di Morelos.
  • 1941Perang Dunia II: Kakuatan Axis ngadegkeun Nagara Indepénden Kroasia.
  • 1963 – Saratus dua puluh salapan palaut Amérika tilar dunya nalika kapal selam AS Thresher tilem di laut.
  • 1968TEV Wahine, kapal féry Selandia Anyar tilelep di Palabuan Wllington alatan badéy tohaga – panggedé-gedéna angin nu kungsi narajang Wellington. Tina 734 jalma di luhureunna, 34 maraot.
  • 1970Paul McCartney ngabéwarakeun yén manéhna kaluar ti The Beatles ku alesan pribadi jeung profésional.
  • 1971 – Diplomasi Ping pong: Dina usahana pikeun nyairkeun hubungan jeung AS, Cina ngundang tim ténes méja AS salila saminggu.
  • 1972 – Kuburan-kuburan nu dieusi ku gulungan awi, di antarana Seni Perang Sun Tzu jeung arsip militer Sun Bin nu leungit sacara teu kahaja katimu ku pagawé konstruksi di Shandong.
  • 1973 – Pasawat Maskapai Internasional Invicta 435 murag dina hiji badéy salju nalika ngadeukeutan ka Basel, Swiss, nelasan 108 jalma.
  • 1979 – Tornado Leuwi Beureum: Hiji tornado narajang di Wichita Falls, Texas, nelasan 42 jalma.
  • 1988 – Panampungan Ojhri ngabeledug di Rawalpindi jeung Islamabad, nelasan atawa nyideraan leuwih ti 1.000 jalma.
  • 1991 – Kapal féri Italia MS Moby Prince tabrakan jeung hiji kapal ténker dina kabut kandel di saluareun Livorno, Italia, nelasan 140 jalma.
  • 1998 – Pasini Jum’at Hadé ditaréken di Irlandia Kalér ku Karajaan Inggris, Républik Irlandia jeung kelompok-kelompok pulitik di Irlandia Kalér.
  • 2010 – Pasawat AU Polandia Tu-154M murag di deukeut Smolensk, Rusia, nelasan 96 jalma kaasup Présidén Polandia Lech Kaczyński, pamajikanna sarta réa deui pajabat senior jeung patinggi lianna.
  • 2016 – Kacilakaan Kuil Paravur di India nu dialatankeun ku ngabeledugna kembang api nu disimpeun pikeun kariaan Vishu, nelasan leuwih ti saratus tina rébuan jalma nu ngarumpul dina poé katujuh pamujaan Bhadrakali.
  • 2019 – Para élmuwan Proyék Kagiatan Teleskop Horison ngabéwarakeun gambar munggaran tina lobang hideung nu aya di tengah-tengah galaksi M87.
  • 2019 – Spésiés anyar manusa nu katelah Homo luzonensis, jangkungna tilu kaki, umurna 50-60.000 taun katimu di guha di Pulo Luzon, Philipina.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

  • 1806Horatio Gates, jéndral Amérika (l. 1727)
  • 2010 – Panumpang Pasawat Tu-154M Polandia
    • Ryszard Kaczorowski,présidén Polandia kagenep (l. 1919)
    • Maria Kaczyńska, Ibu nagara Polandia (l. 1942)
    • Lech Kaczyński, présidén Polandia kaopat (l. 1949)

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit