1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

1 April nyaéta poé ka-91 dina sataun (ka-92 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 274 poé.

KajadianÉdit

  • 1572 – Dina Perang Dalapan Taun, Watergeuzen (tukang jajaluk ti laut/palaut bébas) ngarebut Brielle ti Propinsi Tujuh Welas, ngahasilkeun léngkah awal kana lemah nu jagana bakal jadi Républik Walanda.
  • 1748Ruruntuhan Pompeii nu umurna leuwih ti 2.000 taun katimu ku Rocque Joaquin de Alcubierre ti Spanyol.
  • 1826 – Samuel Morey nampa patén pikeun "Gas or Vapor Engine" (mesin semprot atawa mesin gas) nu teu maké komprésor.
  • 1867Singapur jadi koloni Inggris.
  • 1873 – Kapal Uap RMS Atlantik Béntang Bodas tilem di Nova Scotia, nelasan 547 jalma dina hiji kacilakaan laut pangparahna di abad 19.
  • 1924Adolf Hitler dihukum lima taun panjara alatan ilibiung dina "Beer Hall Putsch" tapi ngan méakkeun salapan bulan di jero bui.
  • 1937Adén jadi koloni Inggris.
  • 1937 – Perang Sipil Spanyol: Jaén, Spanyol, dibom ku pasukan fasis Jérman dina raraga ngadukung ka Nasionalis Franscoist.
  • 1939 – Perang Sipil Spanyol: Jéndral Fransisco Franco ti Nagara Spanyol ngabéwarakeun réngséna Perang Sipil Spanyol, nalika pasukan pamungkas Républik nyarérah.
  • 1941 – Pangbantéyan Fântâna Albă: Antara 200 nepi ka 2.000 urang rahayat Romania ditelasan ku Pasukan Wates Soviét.
  • 1941 – Kudéta militer di Irak ngarugrugkeun rejim Abdallah sarta nanjeurkeun Rasyid Ali al-Gaylani minangka perdana menteri.
  • 1944 – Kasalahan Navigasi ngabalukarkeun Amérika salah ngabom ka Kota Schaffhausen di Swiss.
  • 1945Perang Dunia II: Angkatan Perang Kasapuluh AS nyerang Angkatan Perang Ka-36 Jepang di Okinawa, ngamimitian Patempuran Okinawa.
  • 1946 – Lin 8,6 Mw di Kapuloan Aleutian ngabalukarkeun tsunami tohaga di Hawaii.
  • 1948Kapuloan Faroe meunangkeun otonomi ti Dénmark.
  • 1971Perang Pangbébasan Bangladésh: Tentara Pakistan nelasan leuwih ti 1.000 jalma di Keraniganj Upazila, Bangladésh.
  • 1976Apple Inc. diadegkeun ku Steve Jobs, Steve Wozniak jeung Ronald Wayne di Cupertino, California, AS.
  • 1979Iran jadi nagara républik Islam, ku suara pilihan 99%, sacara resmi ngarugrugkeun pamaréntahan Syah.
  • 1997Komét Hale–Bopp katempo ngaliwat dina perihelion.
  • 2001 – Pasawat panitén EP-3E AS tabrakan jeung jét tempur Shenyang J-8 Cina. Kru pasawat AS nu ngadarat darurat di Hainan, Cina ditahan.
  • 2001 – Manten Présidén Républik Féderasl Yugoslavia Slobodan Milosevic nyerah ka Pasukan Husus Polisi pikeun dibawa ka pangadilan.
  • 2004Google medalkeun Gmail.
  • 2011 – Sabada protés ngalawan pangdurukan Qur’an jadi pakéwuh, sakumpulanjalma nyerang komplék PBB di Mazar-i-Sharif, Afghanistan, ngakibatkeun 13 urang palastra kaasup dalapan pagawé luar.
  • 2016 – Pacéngkadan Nagorno-Karabakh: Perang Opat Poé dimimitian di sapanjang jalan asup ka Nagorno-Karabakh.
  • 2019 – Éra Reiwa dibéwarakeun ku pamaréntah Jepang minangka mangsa kapamingpinan pibakaleun kaésar anyar Putra Mahkota Naruhito.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Titipuan April

Tumbu luarÉdit