Gawé Bareng Ékonomi Asia Pasifik

Asia-Pacific Economic Cooperation
Gawé Bareng Ékonomi Asia Pasifik
APEC members 180E.svg
Negara-negara Anggota
Lokasi Sekretariat Singapura
Jenis Forum ékonomi 
Negara Anggota 22
Pengarah Eksekutif Colin S. Heseltine
Didirikan 1989
Website Resmi http://www.apec.org/

APEC wancahan tina Asia-Pacific Economic Cooperation atawa Gawé Bareng Ékonomi Asia Pasifik nyaéta forum ékonomi 21 nagara di Lingkar Pasifik anu tujuanana keur mageuhan tumuwuhna ékonomi, ngaraketkeun tali mimitran antara komunitas, ngajurung laku perdagangan bebas di sabudeureun wilayah Asia-Pasifik.[1] APEC diadegkeun taun 1989 salaku réspon tumuwuhna interdepéndénsi ékonomi nagara-nagara Asia-Pasifik jeung gumelarna blok dagang sadunya; sieun Jepang ngamonopoli kagiatan ékonomi di sabudeureun Asia-Pasifik, ngadegkeun pasar anyar dina widang agrikultural, jeung bahan atah ti luar Eropa.[2]

Rapat taunan APEC diluuhan ku pupuhu pamaréntahan ti sakabéh nagara anggota APEC iwal Taiwan (diwakilan ku Mentri Tionghoa Taipei salaku pupuhu widang ékonomi). [3]Lokasi rapat dirotasi unggal taun di antara nagara anggota kalawan sakabéh pamilon kudu ngagunakeun baju adat traisional anu pinilih ti nagarana séwang-séwangan.

SajarahÉdit

Bulan Januari 1989, Perdana Menteri Australia Bob Hawke ngusulkeun diadegkeun gawé bareng ékonomi anu leuwih éféktif antara nagara di wilayah Asia-Pasifik. Ieu kamandang téh lajuning lakuna musawarah munggaran APEC di ibukota Australia, Canberra, kalawan dipikanyaho ku Menteri Luar Negeri Australia Gareth Evans. Ieu rapat diluuhan ku menteri ti 12 nagara anu satuluyna nyieun jangji atawa komitmen ngayakeun lawungan taunan di Singapura jeung Korea Selatan.

Nagara-nagara ti Asia Tenggara (ASEAN) teu panuju malah ngusulkeun Kaukus Ekonomi Asia Wétan anu teu diasupkeun nagara non-Asia saperti Amerika Serikat, Kanada, Australia, jeung Selandia Baru. Ieu usulan téh ditolak ku nagara-nagara Amérika jeung ditentang ku Jepang jeung Amerika Serikat.

Lawungan mimiti Rapat Ekonomi Pamingpin APEC diayakeun dina taun 1993 waktu Présidén Amerika Serikat Bill Clinton. Sanggeus badami jeung Perdana Menteri Australia Paul Keating, ngangkir para pupuhu pamaréntahan keur ngaluuhan lawungan Pulau Blake. Clinton miharep, ieu léngkah téh mangrupa lajuning laku tina négosiasi Uruguay Round anu geus lila mandeg. Dina rapat, para pamingpin ngusulkeun ngurangan batasan-batasan dagang, invéstasi, mitembeyan visi komunitas di wilayah Asia-Pasifik anu bisa ngarojong karaharjaan ku cara gawé bareng. Antukna, diadegkeun waé pusat Sekretariat APEC di Singapura keur ngokolakeun rupa-rupa kagiatan ieu organisasi.

Dina lawungan taun 1994 di Bogor, Indonesia, para pamingpin APEC ngadopsi Bogor Goals anu tujuanana keur ngarojong kagiatan dagang jeung invéstasi di Asia-Pasifik anu dimimitian taun 2010 keur ékonomi industri jeung taun 2020 keur kamekaran ékonomi.

Taun 1995, APEC ngadegkeun badan konsultan bisnis nu dingaranan APEC Business Advisory Council (ABAC), nu kawangun ku tilu éksékutif bisnis ti sababaraha nagara anggota.

Bulan April 2001, APEC gawébareng jeung lima organisasi internasional séjénna (Eurostat, IEA, OLADE, OPEC jeung UNSD) keur medalkeun Joint Oil Data Exercise, anu ayeuna dingaranan Joint Organization Data Initiative (JODI).

Anggota APECÉdit

Kiwari, APEC miboga 22 anggota, lolobana ti nagara anu miboga garis pantai  Samudra Pasifik. Keur kaanggotaaan, APEC ngagunakeun istilah ékonomi anggota lain nagara anggota.

Nama Anggota Tahun Diterima
  Australia 1989
  Brunei 1989
  Kanada 1989
  Indonesia 1989
  Jepang 1989
Citakan:Country data Korea Selatan 1989
  Malaysia 1989
Citakan:Country data Selandia Baru 1989
Citakan:Country data Filipina 1989
  Singapura 1989
  Thailand 1989
Citakan:Country data Amerika Serikat 1989
Citakan:Country data Republik Tiongkok 1991
  Hong Kong 1991
Citakan:Country data Tiongkok 1991
Citakan:Country data Meksiko 1993
Citakan:Country data Papua Nugini 1993
  Chili 1994
Citakan:Country data Peru 1998
  Rusia 1998
  Vietnam 1998
  Mongolia 2013

Konferensi Tingkat Tinggi (KTT) APECÉdit

 
KTT APEC di Bangkok, Thailand

KTT APEC diayakeun unggal taun di nagara-nagara anggota. Panglawungan munggaran organisasi APEC diayakeun di Canberra, Australia dina taun 1989.

APEC ngahasilkeun "Deklarasi Bogor" dina KTT 1994 di Bogor anu tujuanana keur nurunkeun béa cukai nepi ka nol jeung lima persén di lingkungan Asia Pasifik keur nagara maju dina elatna taun 2010 jeung keur nagara mekar dina elatna taun 2020.

Dina taun 1997, KTT APEC diayakeun di Vancouver, Kanada. Kontrovérsi tina ieu kagiatan nyaéta polisi nu ngagunakeun bubuk lada keur nu ngadémo Soeharto nu masih kénéh ngajabat présidén Indonesia harita.

Dina taun 2003, pupuhu organisasi Jemaah Islamiyah Riduan Isamuddin alias Hambali ngararancang serangan kana lumangsungna KTT APEC di Bangkok, Thailand. Hambali ditéwak di kota Ayutthaya ku polisi saméméh ngalaksanakeun éta serangan.

Dina taun 2004, Chili jadi nagara Amerika Selatan munggaran anu jadi tuan rumah KTT APEC.

Tabel KTT APECÉdit

Nomor

! Tanggal Negara Kota Pranala Seragam foto Foto
1 67 November 1989   Australia Canberra tidak ada
2 2931 Juli 1990   Singapura Singapura tidak ada
3 1214 November 1991 pra=Korea_Selatan|tepi|22x22px|Bendera Korea Selatan Korea Selatan Seoul tidak ada
4 1011 September 1992   Thailand Bangkok tidak ada
5 1920 November 1993 pra=Amerika_Serikat|tepi|22x22px|Bendera Amerika Serikat Amerika Serikat Seattle jaket penerbang
6 15 November 1994   Indonesia Bogor baju batik
7 19 November 1995   Jepang Osaka baju wajib
8 25 November 1996 Citakan:Country data Filipina Manila dan Subic barong tagalog
9 2425 November 1997   Kanada Vancouver jaket kulit
10 1718 November 1998   Malaysia Kuala Lumpur tidak ada
11 12–13 September 1999 Citakan:Country data Selandia Baru Auckland jaket berlayar
12 15–16 November 2000   Brunei Brunei [1] baju kain tenunan  
13 20–21 Oktober 2001   Cina Shanghai sutra-embroided jackets  
14 26–27 Oktober 2002 Citakan:Country data Meksiko Los Cabos baju guayabera (l); huipíles (p)
15 20–21 Oktober 2003   Thailand Bangkok baju brocade (l); brocade shawls (p)  
16 20–21 November 2004   Chili Santiago [2] chamanto  
17 1819 November 2005 pra=Korea_Selatan|tepi|22x22px|Bendera Korea Selatan Korea Selatan Busan [3] hanbok  
18 1819 November 2006   Vietnam Hanoi [4] áo dài  
19 8–9 September 2007   Australia Sydney [5] drizabones dan topi akubra  
20 22-23 November 2008 Citakan:Country data Peru Lima [6] Poncho  
21 14-15 November 2009   Singapura Singapura Peranakan  
22 13-14 November 2010   Jepang Yokohama
23 12-13 November 2011 pra=Amerika_Serikat|tepi|22x22px|Bendera Amerika Serikat Amerika Serikat Honolulu baju berbunga dan rok rumput  
24 2-9 September 2012   Rusia Vladivostok  
25 1-8 Oktober 2013   Indonesia Bali[4] baju batik  
26 10-12 November 2014   Cina Beijing  
27 18-19 November 2015 Citakan:Country data Filipina Manila  
28 19-20 November 2016 Citakan:Country data Peru Lima  
29 10-11 November 2017   Vietnam Da Nang  

Tumbu ka luarÉdit

RujukanÉdit