Buka ménu utama
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

14 Nopémber nyaéta poé ka-318 dina sataun (ka-319 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 46 poé.

KajadianÉdit

  • 1770 – James Bruce manggihan naon anu dipercaya ku manéhna minangka sirah cai Bangawan Nil.
  • 1812 – Patempuran Smoliani, Marshals Victor & Oudinot ti Perancis diéléhkeun ku Jéndral Peter Wittgenstein ti Rusia, dina Perang Napoléon.
  • 1886 – Friedrich Soennecken ngajieun pakakas paranti ngaliangan kertas nu munggaran.
  • 1889 – Nellie Bly (alias Elizabeth Cochrane) pionir awéwé nu ngurilingan dunia, ngamimitian lalampahanna nu hasil ngurilingan dunia kurang ti 80 poé. Manéhna réngsé dina 72 poé.
  • 1918Cékoslowakia jadi républik.
  • 1922The British Broadcasting Company (BBC) mimiti siaran radio di Karajaan Inggris.
  • 1940Perang Dunia II: Di Inggris, Coventry dibombardir ku pasawat pangebom Lufgwaffe Jérman.
  • 1941 – Perang Dunia II: kapal induk HMS Ark Royal tilelep alatan serangan torpédo kapal selam Jérman U-81 nu keuna dina tanggal 13 Nopémber.
  • 1941 – Perang Dunia II: di Slonim, pasukan Jérman nu icikibung dina Operasi Barbarossa nelasan 9.000 urang Yahudi dina sapoé.
  • 1952 – Tangga Lagu Inggris régulér nu munggaran dipedalkeun ku Jurnal New Musical Express.
  • 1957 – "Pasamoan Apalachin" di sisi Padésaan Tioga di béh tonggoh New York diserbu ku para panegak hukum; loba tokoh-tokoh Mafia tingkat tinggi kacerek nalika rék kalabur.
  • 1965 – Patempuran la Drang dina Perang Viétnam dimimitian: tempur munggaran antara pasukan régulér Amérika ngalawan pasukan Viétnam Kalér.
  • 1967 – Fisikawan Amérika Theodore Maiman meunangkeun hak patén pikeun sistem laser rubi manéhna, minangka laser munggaran di dunia.
  • 1969NASA ngapungkeun Apollo 12.
  • 1970 – Pasawat Southern Airways No. 932 neunggar gunung deukeut Huntington, Virginia Kulon, nelasan 75, kaasup ampir kabéh anggota tim ménbal Universitas Marshall.
  • 1973 – Di Karajaan Inggris, Putri Anne kawin ka Kaptén Mark Phillips, di Westminster Abbey.
  • 1975 – Ku ditandatanganna Kasapukan Madrid, Spanyol ninggalkeun Sahara Kulon.
  • 1978 – Uji coba nuklir Aphrodite ku Perancis, minangka ka 25 kalina tina rencana 29 kali dina rangkéan uji coba nuklir Perancis 1975-1978.
  • 1979 – Krisis sandera Iran: Présidén AS Jimmy Carter ngaluarkeun paréntah Éksekutif no 12170, ngabekukeun sakabéh asét Iran di Amérika Sarikat.
  • 1991 – Otoritas Amérika jeung Inggris ngabéwarakeun tuduhan ka dua pajabat intélijén Libya dina patula-patalina jeung pangeboman Pasawat Pan Am 103.
  • 2001 – Perang Afghanistan: Aliansi Kalér Afghan ngarebut puseur dayeuh Kabul.
  • 2001 – Lini 7,8 Mw narajang sabagéan jauh plateu Tibét, ngahasilkeun retakan pangpanjangna dina luhur lemah (~400 km).
  • 2008 – Pasamoan G-20 munggaran dibuka di Washington D.C.
  • 2012Israél ngetrukkeun hiji operasi militer utama di Jalur Gaza, alatan ningkatna mumusuhan jeung HAMAS.
  • 2017 – Saurang panémbak nandasa opat jalma sarta natuan 12 séjénna dina hiji tétémbakan liar di Gudang Paternakan Tehama, California. Saméméhna manéhna geus maténi pamajikanna di imahna.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Brigade Mobil (Brimob) Indonésia
  • Poé Diabetes Dunia

Tumbu luarÉdit