1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

14 Maret nyaéta poé ka-73 dina sataun (ka-74 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 292 poé.

KajadianÉdit

  • 1647Perang Tilu Welas Taun: Bavaria, Cologne, Perancis jeung Swédia narékeun Pareureuhan Perang Ulm.
  • 1674Perang Inggris-Walanda Katilu: Patempuran Ronas Voe ngujung kana karebutna Kapal VOC Wapen van Rotterdam sarta korban jiwa nepi ka 300 urang kru jeung soldadu Walanda.
  • 1780Perang Revolusi Amérika: Pasukan Spanyol ngarebut Bénténg Charlotte di Mobile, Alabama, pos garis hareup pamungkas Inggris nu bisa ngancam ka New Orleans di Louisiana Spanyol.
  • 1794 – Eli Whitney meunangkeun patén mesin katun.
  • 1900 – Akte Standar Emas diratifikasi, nyawawakeun mata duit AS kana standar emas.
  • 1903 – Perjangjian Hay–Herrán, méré AS hak pikeun ngawangun Terusan Panama.
  • 1903Suaka Margasatwa Pulo Pelikan diadegkeun ku Présidén AS Theodore Roosevelt.
  • 1920 – Kira-kira 80 % tina populasi Zona II marilih tetap jadi bagéan Jérman Weimar dina Plébisit Schleswig 1920.
  • 1931Alam Ara, pilem India munggaran, dipedalkeun.
  • 1939Slowakia nyatakeun kamerdékaanna dina tekenan Jérman.
  • 1942 – Orvan Hess jeung John Bumstead jadi urang-urang Amérika munggaran nu hasil ngubaran pasénna, Anne Miller, maké pénisilin.
  • 1945Perang Dunia II: Angkatan Udara Karajaan Inggris  (R.A.F) munggaran ngagunakeun bom Grand Slam, nyerang wilayah Bielefeld, Jérman.
  • 1951Perang Koréa: Pasukan PBB ngarebut deui Seoul pikeun kadua kalina.
  • 1964 – Juri di Dallas mutuskeun salah ka Jack Ruby nu nelasan Lee Harvey Oswald, jalma kadakwa nelasan John F. Kennedy.
  • 1978 – Pasukan Pertahanan Israél nyerang jeung nempatan Libanon Kidul dina Operasi Litani.
  • 1979 – Di Cina, pasawat Hawker Siddeley Trident murag kana hiji pabrik di deukeut Beijing, nelasan 44 urang sarta nyideraan saheunteuna 200 lianna.
  • 1980 – Di Polandia, LOT Flight 7 murag nalika keur ngadeukeutan ka Warsawa, nelasan 87 jalma, kaasup 14 urang tim tinju Amérika.
  • 1982 – Pamaréntah Afrika Kidul ngabom markas Kongrés Nasional Afrika di London.
  • 1988 – Campuh Karang Kidul Johnson: Pasukan Cina ngéléhkeun pasukan Viétnam di Karang Kidul Johnson nalika marebutkeun Kapuloan Spratly.
  • 1994Linux kernel vérsi 1.0.0 medal.
  • 2007 – Pamaréntahan Front Kénca Béngal Kulon ngirimkeun saheunteuna 3.000  pulisi ka Nandigram di raraga mareuman pajoangan Komite Bhumi Uched di ditu, ngakibatkeun 14 jalma maraot.
  • 2008 – Sarangkéyan kakacoan, protés jeung démonstrasi lumangsung di Lhasa sarta antukna nyebar ka sakuliah Tibét.
  • 2019Siklon Idal narajang Beira, Mozambik, ngakibatkeun banjir tohaga sarta leuwih ti 1.000 jalma palastra.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit

https://en.wikipedia.org/wiki/March_14