1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

27 Maret nyaéta poé ka-86 dina sataun (ka-87 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 279 poé.

KajadianÉdit

  • 1513 – Pangjalajah Spanyol Juan Ponce de León nepi ka tungtung kalér Bahama dina lalampahan nu munggaranna ka Florida.
  • 1809Perang Bobojong: Pasukan gabungan Perancis-Polandia hasil ngéléhkeun urang Spanyol dina Patempuran Ciudad Real.
  • 1814Perang Taun 1812: Di puseur Alabama, Pasukan AS dina pingpinan Jénderal Andrew Jackson ngéléhkeun Indian Creek dina Patempuran Péngkolan Talapok Kuda.
  • 1836Révolusi Texas: Ku paréntah Jénderal Antonio López de Santa Anna, tentara Méksiko ngabantéy 342 tahanan perang di Goliad, Texas.
  • 1855Abraham Gesner maténkeun karosén (minyak taneuh).
  • 1886Geronimo, prajurit Apache, nyerah ka Angkatan Perang AS, mungkas babak utama Perang Apache.
  • 1899Emilio Aguinaldo mingpin pasukan Philipina dina ngan sakali-kalina wanci Perang Amerika-Philipina dina Patempuran Leuwi Marilao.
  • 1915 – Mary Tipes (Mary Mallon), jalma sehat nu mamawa panyakit tipus du AS, dikarantina pikeun kadua kalian sarta teu meunang kaluar-luar deui saumur hirupna.
  • 1918 – Déwan Nasional Bessarabia nyatakeun ngagabung ka Karajaan Romania.
  • 1938Perang Cina-Jepang Kadua: Patempuran Taierzhuang dimimitian, anggeus sababaraha minggu tiharita ku kameunangan Cina.
  • 1941Perang Dunia II: Angkatan Udara Yugsolavia ngarugrugkeun pamaréntahan pro-Axis dina hiji kudéta tanpa getih.
  • 1943 – Perang Dunia II: Patempuran Kapuloan Komandorski: Di Kapuloan Aleutian lumangsung antara Angkatan Laut AS nu mapag pasukan Jepang nalika usaha rék ngarojong garnisun di Kiska.
  • 1964 – Lini Jumat Hadé, lina pangtohagana kacatetkeun dina sajarah Amérika Kalér ku magnitude 9,2 narajang kidul tengah Alaska, nelasan 125 jalma sarta ngabalukarkeun karusakan rohaka di Kota Anchorage.
  • 1968Suharto dilantik jadi présidén kadua.
  • 1975 – Pangwangunan saluran pipa trans-Alaska dimimitian.
  • 1977 – Musibah bandara Tenerife: Dua Boeing 747 tabrakan dina cuaca nu pinuh ku kabut di Tenerife, Kapuloan Kanari, nelasan 583 jalma. (248 ti KLM, 335 ti Pan Am). Genep puluh hiji urang salamet ti Pasawat Pan Am. Kajadian ieu mangrupakeun pangparah-parahna kacilakaan dina sajarah pangapungan.
  • 1980 – Pangeboran minyak Alexander L. Kielland di Norwegia rubuh, nelasan 123 tina 212 pagawéna.
  • 1980 – Gunung St. Helens aktif deui sabada 123 taun.
  • 1986 – Bom mobil ngabeledug di saluareun markas pulisi di Jalan Russel Melbourne, Australia, nelasan saurang pulisi jeung nyideraan 21 jalma.
  • 1993Jiang Zemin kapilih jadi présiden RRC.
  • 1993 –  Manten menteri jeung pamingpin Demokrasi Karisten, Giulio Andreotti dituduh sakompet daun jeung mafia ku pangadilan Palermo.
  • 1998 – Administrasi Kadaharan jeung Obat AS nyatujuan panggunaan Viagra pikeun lalaki nu impotén.
  • 1999Perang Kosovo: Pasawat Lockheed F-117A Nighthawk Amérika ditémbak murag ku misil arhanud Yugoslavia, hiji-hijina pasawat Nighthawk nu beunang dina perang éta.
  • 2000 – Pabrik Petroleum Phillips ngabeledug di Pasadena, Texas, nelasan saurang jalma sarta nyideraan 71 urang lianna.
  • 2002 – Bom maéhan manéh Palestina nelasan 29 jalma dina hiji ritual Passover di Netanya, Israél.
  • 2002 – Di Nanterre Perancis, saurang jalma basanjata némbakan hiji pasamoan déwan kota, ngakibatkeun maotna 19 anggota déwan sarta 19 lianna cidera.
  • 2009Waduk Situ Gintung, hiji situ buatan di Cireundeu, Tanggerang, Indonésia rebah, nelasan saheunteuna 99 jalma.
  • 2014 – Philipina néken kasapukan daméy jeung Front Pangbébasan Islam Moro, ngaréngsékeun patelak salila sataun.
  • 2015Militan Al-Shabab nyerang hotél nu samentara dicicingan ku urang Mogadishu, nelasan 20 jalma.
  • 2016 – Hiji bom maéhan manéh di Taman Gulshan al-Iqbal, Lahore, wanci jalma-jalma keur ngarayakeun Paskah, ngabalukarekun maotna leuwih ti 70 jiwa sarta nyideraan leuwih ti 300 lianna.
  • 2019Facebook ngalarang nasionalisme bulé jeung supermasi bulé sabada lobana kritikan ngeunaan téroris Christchurch nu bisa mintonkeun langsung seranganna.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Wishk(e)y Internasional
  • Poé Téater Internasional

Tumbu luarÉdit