1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

30 Maret nyaéta poé ka-89 dina sataun (ka-90 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 276 poé.

KajadianÉdit

  • 240 SM – Liliwatan perihelion Komét Halley nu munggaran kacatetkeun.
  • 1282 – Rahayat Sisilia barontak ngalawan Raja Angevin Charles I, nu tuluy nelah ku Versper (do’a peuting) Sisilia.
  • 1796Carl Friedrich Gauss, matématikawan Jérman, manggihan wangun héptadekagon.
  • 1822 – Wilayah Florida dijieun di Amérika Sarikat.
  • 1842Anéstesi éter munggaran dipaké dina hiji operasi ku tukang bedah Amérika, Dr. Crawford Long.
  • 1844 – Salah sahiji tina patempuran penting dina Perang Kamerdékaan Dominika ngalawan Haiti lumangsung di deukeut Kota Santiago de los Caballeros.
  • 1855 – Kasang tukang Perang Sipil Amérika: "Border Ruffians" (kelompok aktipis nu pro perbudakan) ti Missouri nyerang Kansas sarta maksa pamilihan undang-undang pro perbudakan.
  • 1856 – Perjangjian Paris ditéken, mungkas Perang Kriméa.
  • 1861Sir William Crookes ngabéwarakeun panimuan thallium.
  • 1863 – Pangéran Dénmark, Wilhelm Georg, kapilih jadi Raja George di Yunani.
  • 1867Alaska dibeuli ku Sekertaris Nagara AS, William H. Seward, ti Rusia saharga $7,2 juta, kira-kira 2 sén/akré ($4,19/km2). Pamindahan rasmina dina tanggal 18 Oktober.
  • 1885Patempuran Kushka micu kana insidén Panjdeh nu ampir-ampiran nyekeskeun perang antara Rusia jeung Karajaan Inggris.
  • 1899 – Masarakat Kimia Jérman ngundang organisasi kailmuwan nasional lianna pikeun nunjuk perwakilan ka Komite Internasional ngeunaan Beurat Atom.
  • 1912Sultan Abdul Hafid néken Perjangjian Fez, ngajadikeun Maroko minangka hiji protéktorat Perancis.
  • 1918 – Kajadian Maret Getih di Baku sarta tempat-tempat lianna di Kagupernuran Baku, Azerbaijan.
  • 1940Perang Cina-Jepang Kadua: Jepang nyatakeun Nanking minangka puseur nagri anyar ti nagara bonéka Cina, nu dicepeng ku Wang Jingwei.
  • 1944Perang Dunia II: Para pangebom Sakutu ngajalankeun pangeboman pangtohagana ka Sofia, Bulgaria.
  • 1944 – Tina 795 pasawat Lancasters, Halifaxes jeung Mosquitos, 95 di antarana teu marulang deui, minangka panggedé-gedéna kaleungitan pikeun Komando Pangebom RAF dina Perang Dunia II.
  • 1945 – Perang Dunia II: Pasukan Soviét nyerang Austria sarta ngarebut Wina; Pasukan Polandia jeung Soviét ngabébaskeun Danzig.
  • 1949 – Perang Tiis: Kakacoan lumangsung di Alun-Alun Austurvöllur di  Reykjavík, nalika Islandia ngagabung ka NATO.
  • 1959Tenzin Gyatso, Dalai Lama ka-14 kabur ti Tibét ka India.
  • 1961 – Konvénsi Tunggal Narkoba ditaréken di Kota New York.
  • 1965Perang Viétnam: Hiji bom mobil ngabeledug di hareupeun Kadutaan AS di Saigon, nelasan 22 jalma sarta nyideraan 183 lianna.
  • 1972 – Perang Viétnam: Serangan Paskah dimimitian sabada pasukan Viétnam Kalér meuntas Zona Demiliterisasi Viétnam Kidul.
  • 1976 – Konflik Israél-Palestina: dina perlawanan nu munggaran katata ka pulisi Israél, Palestina ngadegkeun Poé Lemah.
  • 1979 – Airey Neave, saurang anggota Parlemén Inggris, nemasing pati ku bom mobil nalika manéhna kaluar ti Istana Westminster. IRA ngaku tanggung jawab kana kajadian éta.
  • 1981 – Présidén AS Ronald Reagan ditémbak lebah dadana ku John Hinckley, Jr di saluareun hotél di Washington D.C.; tilu séjénna taratu dina kajadian éta.
  • 1987 – Lukisan Vincent van Gogh "Kembang Panonpoé" payu kajual saharga 22,5 juta poundsterling ($39,7 juta).
  • 2002 – Serangan mobil Lyon 2002 lumangsung.
  • 2009 – Dua welas jalma basanjata nyerang Akademi Polisi Manawan di Lahore, Pakistan.
  • 2019YouTuber Swédia, PewDiePie kasusul ku Saluran TV India T-Series minangka saluran YouTube nu panglobana subscriber (duana nepi ka 92 jutana).

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Pilem Nasional

Tumbu luarÉdit