1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

19 Maret nyaéta poé ka-78 dina sataun (ka-79 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 287 poé.

KajadianÉdit

  • 1279 – Kameunangan Mongolia dina Perang Yaman mungkas Dinasti Song di Tionghoa.
  • 1687 – Pangjalajah Robert Cavelier de La Salle, nu keur néangan sungut Leuwi Mississippi, ditelasan ku anak buahna sorangan.
  • 1748 – Inggris medalkeun Akta Naturalisasi, méré hak keur urang Yahudi pikeun nyicingan Amérika Kalér.
  • 1861Perang Taranaki Kahiji lekasan di Selandia Anyar.
  • 1863 – Kapal Laut SS Georgiana, nu cenah mangrupakeun kapal pangjalajah Konfederasi pangkuatna, dikelebuhkeun ku kapal perang Union nalika munggaran balayar katut babawaanna sarupaning amunisi, obat-obatan jeung barang dagangan nu hargana mun diitung leuwih ti $1,000,000 (mangsa harita).
  • 1895 – Auguste jeung Louis Lumière nyieun rekaman vidiona nu munggaran maké cinematograph nu ku maranéhna karak dipaténkeun.
  • 1921Perang Kamerdékaan Irlandia: Salah sahiji patelak pangrohakana dina perang éta lumangsung di Crossbarry, County Cork. Kurang leuwih 100 urang sukarélawan Irish Republican Army (IRA) kalabur tina paningkeran ti 1.300 urang pasukan Inggris.
  • 1932Jambatan Palabuan Sydney dibuka.
  • 1943Frank Nitti, Boss Organisasi Kriminal Chicago sahandapeun Al Capone, maéhan manéh di Jalan Rél Statsiun Chicago.
  • 1944Perang Dunia II: Tentara Jérman ngadiukan Hongaria.
  • 1945 – Perang Dunia II: Di saleupas basisir Jepang, hiji pasawat Jepang nubrukkeun manéh kana kapal induk USS Franklin, nelasan 724 kru-na. Sanajan rusak parah, kapal éta bisa mulang deui ka AS ku sésa kakuatanna.
  • 1945 – Perang Dunia II: Adolf Hitler ngedalkeun "Nero Decree", maréntahkeun sakabéh industri, instalasi militer, patokoan, fasilitas transportasi jeung komunikasi di Jérman pikeun diancurkeun.
  • 1962Bob Dylan medalkeun albeum kahijina, Bob Dylan, pikeun Columbia Records.
  • 1962Perang Kamerdékaan Aljazair réngsé.
  • 1965 – Ruruntuk kapal SS Georgiana, katimu ku palika rumaja jeung pamandu arkéolog laut, E. Lee Spence, meneran pisan 102 taun ti saprak diancurkeunna.
  • 1995Nike Ardila tilar dunya sabada nandangan kacilakaan mobil di Jalan R.E. Martadinata di Bandung.
  • 1989 – Bandera Mesir dikibarkeun di Taba, di ujung Teluk Aqoba, nandaan réngséna pangdiukan Israél ti saprak Perang Genep Poé 1967 jeung Perjangjian Daméy Mesir-Israél 1979.
  • 1998 – Pasawat Maskapai Afghanistan Ariana, Boeing 727 murag nalika ngadeukeutan Bandara Internasional Kabul, nelasan 45 jalma sajeroeunna.
  • 2003 – Serangan udara koalisi AS jeung Inggris nandaan dimimitianna invasi ka Irak, sanajan teu didukung ku PBB jeung meunang panghulag ti opini dunia.
  • 2004 – Présidén Taiwan Chen Shui Bian aya nu némbak pas méméh pisan pamilu nagara éta dina tanggal 20 Maret-na.
  • 2008GRB 080319B: Hiji beledugan kosmik nu mangrupakeun objek pangjauhna nu bisa katempo ku panon, sakolepat kasawang.
  • 2011Perang Sodara Lybia: Sabada pasukan Muammar Gaddafi gagal ngarebut Benghazi, Angkatan Udara Perancis mesatkeun Operasi Harmattan, ngamimitian ilibiungna militer luar di Lybia.
  • 2013 – Sarangkéyan pangeboman jeung panémbakan di sakuliah Irak ngabalukarkeun saheunteuna 98 jalma maraot sarta 240 lianna taratu.
  • 2016 – Pasawat Flydubai 981 murag dina usahana rék ngadarat di Bandara Internasional Rostov-on-Don, nelasan 62 jalma sajeroeunna.
  • 2016 – Bom  di Alun-Alun Taksim di Istambul, Turki, nelasan lima urang sarta nyideraan 36 lianna.
  • 2018Badak bulé kalér jalu nu pamungkas di Sudan, paéh, mastikeun kamungkinan punahna spésiés éta.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré /poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit

https://en.wikipedia.org/wiki/March_19

https://www.onthisday.com/events/march/19