1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

18 Maret nyaéta poé ka-77 dina sataun (ka-78 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 288 poé.

KajadianÉdit

  • 1068 – Lini narajang Levant jeung Bobojong Arab, ngabalukarkeun maotna kira-kira 20.000 jalma.
  • 1229 – Frederick II, Kaésar Romawi Suci, nyatakeun dirina minangka raja Yérusalem ti Pasukan Salib Kagenep.
  • 1241 – Invasi Kahiji Mongolia ka Polandia: Mongolia nalukeun tentara Polandia di Krakow dina Patempuran Chmielnik sarta ngancurkeun kota éta.
  • 1608Susenyos sacara rasmi diistrénan jadi Raja Éthiopia.
  • 1793 – Républik modérn nu munggaran di Jérman, Républik Mainz, didéklarasikeun ku Andreas Joseph Hofmann.
  • 1834 – Genep urang buruh tani ti Tolpuddle, Dorset, Inggris, meunang hukuman dibuang ka Australia alatan ngadegkeun sarikat dagang.
  • 1850American Express diadegkeun ku Henry Wells jeung William Fargo.
  • 1890 – Kanselir Jérman Otto von Bismarck mundur sabada 19 taun nyepeng jabatanna alatan patelak jeung Raja Jérman Wilhelm II.
  • 1874Hawaii néken hiji perjangjian nu méré ka AS hak-hak dagang éksklusif.
  • 1900AFC Ajax Amsterdam, diadegkeun di Walanda.
  • 1913 – Raja George I ti Yunani ditelasan di kota nu karék dibébaskeun, Thessaloniki.
  • 1915Perang Dunia I: Dina Patempuran Gallipoli, tilu kapal perang ditilemkeun nalika Inggris jeung Perancis gagal nyerang Dardanella.
  • 1921 – Perdaméyan Riga nu kadua ditéken antara Polandia jeung Uni Soviét.
  • 1922 – Pamaréntahan Inggris di india ngahukum Mohandas Gandhi genegp taun panjara alatan pamungpangan.
  • 1925 – Tornado Tilu Nagara Bagéan narajang di Missouri, Illinois jeung Indiana, nelasan 695 jalma.
  • 1937 – Beledugan di Sakola New London di New London, Texas, nelasan 300 jalma, lolobana barudak.
  • 1937 – Perang Sipil Spanyol: Pasukan Républik Spanyol ngéléhkeun urang Italia dina Patempuran Guadalajara.
  • 1940Perang Dunia II: Adolf Hitler jeung Benito Mussolini patepung di Brenner Pass di Alpén sarta satuju pikeun pikeun nyieun pasakutuan ngalawanan Perancis jeung Karajaan Inggris.
  • 1944Gunung Vesuvius di Naples, Italia, bitu, nelasan 26 jalma sarta rébuan lianna ngarungsi.
  • 1953 – Lini narajang Turki kulon, nelasan 265 jalma.
  • 1962 – Kasapukan Évian ngaréngsékeun Perang Kamerdékaan Aljazair ngalawan Perancis nu geus lumangsung ti taun 1954.
  • 1967 – Tanker raksasa Torrey Canyon kabanting di Basisir Cornish di Cornwal, Inggris.
  • 1968 – Kongrés AS ngabatalkeun standar emas sarta mulangkeun deui mata duit AS.
  • 1970Lon Nol nyingkirkeun Pangéran Norodom Sihanouk ti Kamboja.
  • 1971Peru: longsor narajang Dano Yanawayin, nelassan 200 jalma di kémah panambangan di Chungar.
  • 1980 – Hiji rokét Vostok-2M di Plesetsk Cosmodrome Lokasi 43, di Rusia, ngabeledug nalika keur ngeusi bahan bakar, nelasan 48 jalma.
  • 1990 – Panggedé-gedéna kabangsatan dina sajarah AS, 12 lukisan saharga $500 juta di paling ti Muséum Isabella Stewart Gardner di Boston.
  • 1994 – Bosniak Bosnia jeung Kroasia néken Pasini Washington, mungkas perang antara Républik Herzeg-Bosnia Kroasia jeung Républik Bosnia jeung Herzegowina sarta ngadegkeun Féderasi Bosnia jeung Herzegowina.
  • 1996 – Hiji kleub peuting di Kota Quezon, Philipina, kahuruan, nelasan 162 jalma.
  • 1997 – Buntut pasawat Rusia, Antonov An-24 beulah narika keur ngapung rék ka Turki, akibatna pasawat murag sartra 50 urang panumpangna palastra.
  • 2014 – Parlemén Rusia jeung Kriméa néken perjangjian panggabungan.
  • 2015 – Muséum Nasional Bardo di Tunisia diserang ku jalma-jalma basanjata. Dua puluh tilu urang, ampir kabéh turis, maraot sarta saheunteuna 50 lianna taratu.
  • 2018Vladimir Putin kapilih deui jadi présidén Rusia pikeun kaopat kalina.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Arsitéktur Indonésia

Tumbu luarÉdit