1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

22 Maret nyaéta poé ka-81 dina sataun (ka-82 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 284 poé.

KajadianÉdit

  • 1622 – Pangbantéyan Jamestown: Indian Algonquian nelasan 347 pangeusi urang Inggris di sabudeureun Jamestown, wanci perang Inggris-Powhatan.
  • 1713Perang Tuscarora lekasan ku runtuhna Bénténg Neoheroka, muka lawang di Carolina Kalér pikeun kolonisasi Éropa.
  • 1739Nader Shah nempatan Délhi.
  • 1784 – Bari dibarengan ku hiji kariaan tohaga, Zamrud Budha dipindahkeun ka tempatna kiwari di Wat Phra Kaew, Thailand.
  • 1829 – Dina Protokol London, tilu kakuatan palindung (Inggris, Perancis jeung Rusia) nanjeurkeun wates-wates Yunani.
  • 1849 – Austria nalukeun urang Piedmont (Karajaan Sardinia) dina Patempuran Novara.
  • 1888 – Liga Ménbal Inggris diadegkeun.
  • 1916Yuan Shikai ngaleupaskeun mahkota kaésar Cina, Républik Cina diadegkeun deui.
  • 1920 – Soldadu Azebaijan jeung Turki, dirojong ku kelompok Kurdi, nyerang pangeusi Arménia di Shushi (Nagorno Karabakh).
  • 1939 – Jérman ngarebut Memel ti Lithuania.
  • 1942Perang Dunia II: Di Laut Méditerania, Angkatan Laut Inggris patelak jeung Angkatan Laut Italia dina Patempuran Sirte Kadua.
  • 1943 – Perang Dunia II: Désa Khatyn (di wilayah kiwari Républik Belarusia) dibeuleum ku Batalion 118 Schutzmannschaft.
  • 1945Liga Arab diadegkeun nalika piagemna diadopsi di Kairo, Mesir.
  • 1958Raja Saud nunjuk Faisal minangka perdana menteri Arab Saudi.
  • 1960 – Arthur Leonard Schawlow jeung Charles Hard Townes narampa patén pikeun laser.
  • 1993 – Pausahaan Intél ngapallkeun chip Péntium nu kahiji (80586), 60 MHZ, 100+ MIPS sarta 64 bit.
  • 1997Tara Lipinski, umur 14 taun salapan bulan, jadi awéwé pangorana nu jadi Juara Dunia Saluncur És.
  • 2004Ahmad Yassin, pamingpin ogé salah saurang nu ngadegkeun Hamas, dua badégana tur salapan urang sipil di sabudeureunna palastra di Jalur Gaza nalika katarajang ku misil Hellfire Israél.
  • 2006 – Tilu urang sandera anggota Tim Perdaméyan Karisten (singk. Inggris CPT) dibébaskeun ku pasukan Inggris di Baghdad sabada 118 poé ditawan.
  • 2014Guinea ngabéwarakeun wabah Ébola nu geus nelasan 59 jalma.
  • 2014 – AS jeung Masarakat Éropa nibankeun sanksi ka Rusia.
  • 2013 – Saheunteuna 37 jalma palastra sarta 200 lianna tatu sabada seuneu ngaduruk kémp pangungsian urang Burma di deukeut Ban Mae, Thailand.
  • 2016 – Tilu pangebom maéhan manéh nelasan 32 jalma sarta nyideraan 316 lianna dina pangeboman Brussels di bandara jeung di statsion métro Maelbeek.
  • 2017 – Serangan téroris ku cara nubrukan jelema maké mobil di London deukeut Gedong Parlemén ngakibatkeun opat jalma palastra sarta saheunteuna 20 urang cidera.
  • 2019 – Robert S. Mueller III nepikeun laporanna ngeunaan pangaruh pamaréntah Rusia dina kapilihna Donald Trump dina pamlu AS taun 2016.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Cai Sadunya

Tumbu luarÉdit

https://en.wikipedia.org/wiki/March_22

https://www.onthisday.com/events/march/22