1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

16 Maret nyaéta poé ka-75 dina sataun (ka-76 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 290 poé.

KajadianÉdit

  • 1190 – Pangbantéyan urang Yahudi di Munara Clifford, Inggris.
  • 1521Ferdinand Magellan nepi ka Kapuloan Homonhon di Philipina.
  • 1527Patempuran Khanua: Raja Mogul Babur ngéléhkeun pasukan Rajput nu dipingpin ku Rana Sanga, nanjeurkeun kakawasaan Mogul.
  • 1782Perang Révolusi Amérika: Pasukan Spanyol ngarebut Pulo Roatan nu asalna dikawasa ku Inggris.
  • 1792 – Raja Gustav III ti Swédia ditémbak ku Count Jacob Johan Anckarström dina hiji pésta topéng di Opera; nemasing pati dina tanggal 29 Maret.
  • 1797Perang Révolusi Perancis: Pasukan Austria kasoran ku Perancis dina Patempuran Valvasone.
  • 1812 – Pangepungan Badjoz dimimitian: Pasukan Inggris jeung Portugis ningker jeung ngéléhkeun garnisun Perancis dina Perang Peninsula.
  • 1818 – Patempuran Cancha Rayada Kadua, pasukan Spanyol ngéléhkeun pasukan Chili nu dipingpin ku José de San Martín.
  • 1850 – "The Scarlet Letter" beunang Nathaniel Hawthorne dipedalkeun ku Ticknor, Reed jeung Fields di Boston
  • 1865Patempuran Averasborough dimimitian, dina pamustunganna Konféderasi nandangan korban jiwa nu tohaga.
  • 1872 – The Wanderers F.C. meunangkeun Piala FA nu kahiji, pangkolot-kolotna pasanggiri ménbal di dunia, ngéléhkeun Royal Engineers A.F.C. 1–0 di Stadion The Oval di Kennington, London.
  • 1900 – Sir Arthur Evans meuli tanah di sabudeureun ruruntuhan Knossos, panglega-legana situs arkéolog Jaman Parunggu di Crete, Yunani.
  • 1916 – Résimén Kavaleri Ka-7 jeung Ka-10 dina pingpinan John J. Pershing meuntas wates AS-Méksiko pikeun milu moro Pancho Villa.
  • 1924 – Numutkeun Perjangjian Roma, Flume diasupkeun kana wilayah Italia.
  • 1926Robert Goddard mesatkeun rokét bahan bakar cair nu munggaran di Auburn, Massachusetts, ngapung nepi ka 56 m.
  • 1935Adolf Hitler ngalanggar Perjangjian Versailles ku makarangan deui Jérman.
  • 1939 – Hitler ngarebut Bohemia jeung Moravia nu Cékoslowakia.
  • 1940 – Korban jiwa munggaran (James Isbister) nalika serangan bom Jérman ka Scapa Flow di Kapuloan Orkney, Inggris dina Perang Dunia II.
  • 1945 – Perang Dunia II: Patempuran Iwo Jima lekasan, najan kitu masih kénéh aya sajumlah leutik kantong-kantong Jepang nu masih batahan.
  • 1945 – Dina 20 menit serangan bom Inggris ka Würzburg, Jérman, 90% kota éta ancur sarta korban jiwa nepi ka kira-kira 5.000-na.
  • 1958Ford Motor Company ngajieun mobil nu ka-50 jutana, Thunderbird. Rata-rata ampir sajuta sataun pausahaan éta nieunan mobil ti saprak ngadegna.
  • 1962 – Pasawat US Super-Constellation leungit di saluhureun Samudra Pasifik, nelasan 167 urang.
  • 1968Perang Viétnam: Pangbantéyan My Lai lumangsung; antara 347 nepi 500 urang désa di Viétnam ditelasan ku pasukan Amérika.
  • 1968General Motors medalkeun mobil nu ka-100 jutana, the Oldsmobile Toronado.
  • 1969 – Pasawat Viasa DC-9 murag di Maracaibo, Venezuela, nelasan 155 jalma.
  • 1978Aldo Moro, manten PM Italia diculik ku Brigade Beureum Italia.
  • 1978 – Pasawat Maskapai Bulgaria, Tupolev Tu-134 murag di deukeut Gabare, Bulgaria, nelasan 73 urang.
  • 1979Perang Cina-Viétnam: Tentara Pangbébasan Rakyat Tionghoa mundur mentas wates nagara, mungkas perang éta.
  • 1984 – William Buckley, pupuhu cabang CIA di Béirut, Libanon, diculik.
  • 1985 – Wartawan Associated Press, Terry Anderson, disandera di Béirut. Manéhna dibébaskeun dina tanggal 4 Désémber 1991.
  • 1988Skandal Iran Kontra: Létnan Oliver North jeung Wakil Admiral John Poindexter disidang ku dakwaan konspirasi panipuan ka Amérika Sarikat.
  • 1988 – Kota Suku Kurdi Halabja di Irak diserang ku campuran gas racun jeung gas sarap ku paréntah Saddam Hussein, nelasan 5.000 jalma sarta nyideraan 10.000 lianna.
  • 1988The Troubles: Milisi loyalis Ulster, Michael Stone nyerang pamakaman saurang anggota Provisional IRA di Belfast ku péstol jeung geranat. Saurang sukarélawan IRA jeung dua urang sipil perlaya sarta leuwih ti 60 jalma taratu.
  • 1991 – Pasawat nu ngangkut dalapan urang anggota turing band Reba McEntire murag di sisi Gunung Otay, di California.
  • 2001 – Sarangkéyan bom ngajelegur di Kota Shijiazhuan, Cina, nelasan 108 urang sarta nyideraan 38 lianna.
  • 2003 – Aktipis Amérika, Rachel Corrie nemasing pati di Rafah kagusur ku buldosér Israél nalika ngahalangan pangancuran hiji imah.
  • 2005 – Israél sacara rasmi nyérénkeun Jéricho ka Palestina.
  • 2014Kriméa dina hiji réferéndum nu kontrovérsial milih pikeun misah ti Ukraina sarta ngagabung ka Rusia.
  • 2016 – Bom diseungeut disajeroeun beus nu ngangkut pagawé pamaréntah di Peshawar, Pakistan, nelasan 15 jalma sarta nyideraan saheunteuna 54 lianna.
  • 2016 – Dua bom maéhan manéh ngabeledug di hiji masjid wanci jalma-jalma keur saralat subuh di pasisian Kota Maiduguri, Nigeria, nelasan 22 jalma sarta nyideraan 18 lianna.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit