Stasion Tasikmalaya

Stasion Tasikmalaya (TSM) nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu C anu perenahna di Léngkongsari, Tawang, Kota Tasikmalaya. Stasion anu luhurna +349 méter dbs ieu kaasup ka Daérah Operasi II Bandung. Stasion ieu boga tujuh jalur karéta api, jalur 2 minangka jalur lurus. Stasion Tasikmalaya geus ngagunakeun sistem pasinyalan éléktrik. Taun 1990-an karéta anu eureun di stasion ieu ngan karéta api kelas ékonomi wungkul, ngan saenggeus Tasikmalaya jadi kota administratip awal taun 2000-an, kota ieu jadi kota pangmajuna sarta paling berkembang di Priangan Wétan. Tuluy karéta kelas éksekutip jeung bisnis ogé eureun di stasion ieu pikeun naék-turunkeun panumpang.

Stasion Tasikmalaya
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun TSM.png
  • Singgetan: TSM
  • Nomor: 1630
Stasiun Tasikmalaya Depan.jpg
Stasion Tasikmalaya ditempo ti hareup
Lokasi
PropinsiJawa Kulon
KotaTasikmalaya
KacamatanTawang
KalurahanLéngkongsari
AlamatJalan Stasion Tasikmalaya No. 8
Kodeu pos46111
Sajarah
Dibuka16 Séptémber 1893
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi II Bandung
Kelas stasion[1]Badag tipeu C
Tingkat kaluhuran+349 m
Perenahna[2]km 270+193 lintas BogorBandung
BanjarKutoarjoYogyakarta
LayananArgo Wilis, Turangga, Lodaya (régulér & tambahan), Malabar, Mutiara Selatan, Pasundan (régulér & tambahan), Kahuripan, Kutojaya Selatan (régulér & tambahan), Galunggung, Pangandaran, jeung Serayu
Pamesenan tikétSistem tikét onlén; ngalayanan pemesenan langsung jeung parobahan/pabolayan kaberangkatan di lokét. Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur7
Jumlah péron3
Tipeu pasinyalanÉlektrik
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya
Boarding pass: Aya
Tempat ibadah: Aya

SajarahÉdit

Staatsspoorwegen tuluy nyebarkeun pangaruhna di Bumi Parahyangan dékadeu 1890-an. Ségméntasi jalur karéta api Padalarang–Yogyakarta diwangun pikeun ngalancarkeun transportasi masarakat. Jalur ieu miboga karakteristik pungkal-péngkol ngaliwatan pagunungan dibarengan ku médan anu éksrim. Tanggal 16 Séptémber 1893, jalur karéta api Cibatu–Tasikmalaya bérés diwangun, sarta dituluykeun ku pangwangunan jalur ka arah Banjar anu ahirna bérés tanggal 1 Nopémber 1894.[3][4]

Ti stasion ieu ogé pernah diwangun jalur cabang ka Singaparna, anu diresmikeun tanggal 1 Juli 1911, kiwari jalur éta geus teu aktip.[5]

Layanan karéta apiÉdit

Kelas éksekutipÉdit

Kelas campuranÉdit

Kelas ékonomi ACÉdit

Lokal ékonomi ACÉdit

Jadwal karéta apiÉdit

Ieu jadwal karéta api panumpang anu eureun di stasion Tasikmalaya per 6 Januari 2019 (révisi Gapeka 2017).

  • KA Régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
181 Kahuripan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 00.02 00.07
81 Lodaya Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 01.16 01.21
49 Turangga Éksekutip Satwa 02.17 02.22
220/221 Serayu Kroya (KYA) nyambung ka Purwokerto (PWT) Ékonomi AC 03.56 04.20
91 Malabar Bandung Hall (BD) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 04.50 05.00
114/111 Mutiara Selatan Éksekutip & Bisnis 05.31 05.37
180 Pasundan Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC 08.32 08.42
12400 Galunggung Tasikmalaya (TSM) Lokal Ékonomi AC 09.25 -
218/215 Serayu Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 10.03 10.13
80 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 10.11 10.16
12355 Galunggung Bandung Kiaracondong (KAC) Lokal Ékonomi AC - 10.35
6 Argo Wilis Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Argo 11.10 11.15
12412 Pangandaran Banjar (BJR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 12.09 12.14
79 Lodaya Bandung Hall (BD) 12.55 13.00
203 Kutojaya Selatan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 13.52 13.57
12377 Pangandaran Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 14.43 14.53
12410 Banjar (BJR) 14.51 14.57
5 Argo Wilis Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo 16.07 16.21
216/217 Serayu Kroya (KYA) nyambung ka Purwokerto (PWT) Ékonomi AC 16.12 16.17
12379 Pangandaran Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 17.09 17.14
92 Malabar Malang Kotabaru (ML) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 18.39 18.49
179 Pasundan Bandung Kiaracondong (KAC) Ékonomi AC 19.38 19.49
112/113 Mutiara Selatan Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip & Bisnis 19.47 20.00
222/219 Serayu Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 20.25 20.40
182 Kahuripan Blitar (BL) 21.00 21.05
82 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 21.49 21.54
50 Turangga Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Satwa 22.10 22.20
204 Kutojaya Selatan Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC 23.36 23.41
  • PLB Tambahan (dioperasikeun pas keur lebaran, natal-taun anyar, atawa kadang di ahir pekan nu tangtu)
No. PLB KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
7046 Kutojaya Selatan Tambahan Kutoarjo (KTA) Bisnis & Ékonomi AC 02.51 02.54
7019 Lodaya Tambahan Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 03.44 03.48
7036 Pasundan Tambahan Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC 09.42 09.48
7020 Lodaya Tambahan Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Bisnis 12.20 12.24
7021 Bandung Hall (BD) 14.11 14.20
7045 Kutojaya Selatan Tambahan Bandung Kiaracondong (KAC) Bisnis & Ékonomi AC 16.34 16.44
7035 Pasundan Tambahan Ékonomi AC 18.02 18.07
7022 Lodaya Tambahan Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Bisnis 23.07 23.15

GalériÉdit

RujukanÉdit

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Nusantara., Tim Telaga Bakti; Indonesia., Asosiasi PerKarétaapian (1997). Sejarah perkeretaapian Indonesia (Cet. 1 ed.). Bandung: Angkasa. ISBN 9796651688. OCLC 38139980. 
  4. Staatsspoorwegen (1920-1931). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1920-1931. Batavia: Burgerlijke Openbare Werken. 
  5. Reitsma, S. A. (1912). De wegen in de Preanger. G. Kolff. 

Tumbu kaluarÉdit

(id) Situs web resmi KAI dan jadwal Karéta api tahun 2017

Jalur karéta api Padalarang-Kasugihan
Stasion saméméhna:
Stasion Indihiang
Stasion saenggeusna:
Stasion Awipari
Jalur karéta api Tasikmalaya-Singaparna
Stasion saméméhna:
-
Stasion saenggeusna:
Stasion Tasikmalaya Alun-alun


Koordinat: 7°19′20″S 108°13′25″E / 7.3222178°S 108.2237327°E / -7.3222178; 108.2237327