Stasion Yogyakarta

stasion karéta api di Indonésia

Stasion Yogyakarta (YK) atawa disebut Stasion Jogjakarta (Hanacaraka: ꦱꦼꦠꦱꦶꦪꦸꦤ꧀ꦠꦸꦒꦸꦔꦪꦺꦴꦒꦾꦏꦂꦠ , Sêtasiyun Tugu Ngayogyakarta) — ogé dipikawanoh minangka Stasion Tugu — nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu A anu aya di Kota Yogyakarta. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +113 méter ieu mangrupa stasion panggedéna anu dikokolakeun ku PT Kereta Api Indonesia (Persero) Daérah Operasi VI Yogyakarta, Kota Yogyakarta, sarta Daérah Istiméwa Yogyakarta. Stasion ieu jeung rél KA anu manjang ti wétan ka kulon aya di Kacamatan Gedongtengen. Stasion ieu ngalayanan kaberangkatan sarta kadatangan ampir kabéh kelas karéta api, kajaba KA kelas ékonomi jarak jauh jeung manengah anu disubsidi (PSO). Stasion gedé lianna di Kota Yogyakarta, nyaéta Stasion Lempuyangan, husus ngalayanan KA kelas ékonomi jeung KA lokal/komuter.

Stasion Yogyakarta
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun YK.png
  • Singgetan: YK
  • Nomor: 3020
Stasiun Tugu 2020.jpg
Stasion Tugu ditempo ti hareup, 2020.
Lokasi
PropinsiYogyakarta
KotaYogyakarta
KacamatanGedongtengen
KalurahanSosromenduran
AlamatJalan Margo Utomo 1 (pintu wétan) Jalan Pasar Kembang (pintu kidul)
Kodeu pos55271
Koordinat7°47′21″S 110°21′48″E / 7.789248499999999°S 110.36347099999999°E / -7.789248499999999; 110.36347099999999Koordinat: 7°47′21″S 110°21′48″E / 7.789248499999999°S 110.36347099999999°E / -7.789248499999999; 110.36347099999999
Sajarah
Dibuka20 Juli 1887[1]
Ngaran saméméhnaStasiun Station Djocja Toegoe, Djocjakarta, Djokjakarta, Jogjakarta
Ngaran séjénStasion Tugu
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi VI Yogyakarta
Kelas stasion[2]Badag tipeu A
Tingkat kaluhuran+113 m
Perenahna[3]
LayananArgo Wilis, Argo Lawu (régulér & fakultatif), Argo Dwipangga (régulér & fakultatif), Bima, Gajayana (régulér & fakultatif), Turangga, Taksaka (régulér & fakultatif), Mutiara Selatan, Malabar, Ranggajati, Wijayakusuma, Anjasmoro, Fajar/Senja Utama Solo, Mataram, Bogowonto, Gajah Wong, Fajar Utama YK, Senja Utama YK, Lodaya (régulér & tambahan), Sancaka Utara, Malioboro Éksprés, Sancaka (régulér & fakultatif), Joglosemarkerto, Jayakarta, Prambanan Éksprés (Praméks), dan KA Bandara YIA
Pamesenan tikétSistem tiket online; melayani pemesanan langsung dan pengubahan/pembatalan keberangkatan di loket. Sayaga fasilitas ala bandara berupa check-in mandiri untuk pencetakan boarding pass khusus keberangkatan KA jarak jauh/menengah.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur9
  • Emplasemen utara: 6 (jalur 5: sepur lempeng)
  • Emplasemen selatan: 3 (jalur 3: sepur lempeng)
Jumlah péron7
  • Emplasemen utara: 3 (hiji péron sisi anu rada jangkung sarta dua péron pulo anu jangkung)
  • Emplasemen selatan: 4 (dua péron sisi sarta dua péron pulo anu sarua-rua jangkung)
Gaya arsitékturArt deco
Tipeu pasinyalanÉléktrik tipeu Siemens NX MIS-801[4]
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya Aréa ngaroko: Aya
Fasilitas difabel: Aya Toilét: Aya
Aréa komérsial: Aya Boarding pass: Aya, kajaba KA lokal/komuter anu maké tikét thermal'
Layanan pelanggan: Aya Galéri ATM: Aya
Tempat ibadah: Aya
Ruang tunggu VIP: Aya Fasilitas kasehatan: Aya


Lokasi dina peta
Stasion Yogyakarta is located in Kota Yogyakarta
Stasion Yogyakarta
Stasion Yogyakarta
Lokasi di Kota Yogyakarta
Catetan suku: [lower-alpha 1][lower-alpha 2]

SajarahÉdit

 
Stasion Tugu pas jaman kolonial 1890-an.
(Kredit: Kassian Cephas)
 
Stasion Tugu pas jaman kolonial 1890-an.
(Kredit: Kassian Cephas)

Sanajan Stasion Tugu anu diresmikeun taun 1887[1] ieu mangrupa salah sahiji stasion anu kawilang heubeul, stasion ieu miboga arsitéktur anu unik. Gedong stasion aya di tengah-tengah antara dua sisi rél karéta api, sedengkeun wangunan nyanghareup ka jalan poros Kota Yogyakarta. Gaya arsitéktur stasion ieu nyaéta art deco anu kasohor pas jaman Perang Dunya I jeung Perang Dunya II. Stasion ieu kungsi jadi tujuan ahir lalampahan karéta luar biasa Présidén Républik Indonésia anu kahiji, Ir. Soekarno, nalika mindahkeun puseur dayeuh ti Jakarta ka Yogyakarta. Kiwari ieu stasion geus ditetepkeun jadi cagar budaya ku Pamaréntah Daérah Istiméwa Yogyakarta.[5]

Stasion ieu mangrupa conto stasion péron pulau anu dipiboga ku dua pausahaan, nyaéta sisi kidul nu Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij (NIS) kalawan lébar sepur 1.435 mm, sedengkeun sisi kalér nu Staatsspoorwegen (SS) kalawan lébar sepur 1067 mm. NIS jeung SS silih bagi tanah pikeun jalur karéta api Jogja-Solo.

Baheula di stasion ieu aya dua pacabangan jalur di kuloneun stasion anu kabéhanana geus teu aktip. Jalur anu kahiji ka arah kalér ka Magelang tuluy ka Parakan. Urut jalur Jogja-Magelang ieu bisa ditempo di babaraha tempat di Jalan Tentara Pelajar, Yogyakarta. Jalur ieu ogé boga cabang di Secang ka Musieum Karéta Api Ambarawa liwat Tuntang nepi ka Kedungjati anu ayeuna teu aktip ogé. Jalur anu kadua, ka arah kidul ka Palbapang di Kabupatén Bantul. Urut jalur ieu masih kenéh kaciri di babaraha tempat, salah sahijina nyaéta nau ayeuna jadi lapang parkir kuloneun Keraton Yogya.

Wangunan jeung tata letakÉdit

 
Lokomotif D301 61 09 nau dipajang di pintu kidul stasion

Stasion Yogyakarta kabagi jadi dua émplasemén, nyaéta émplasemén kalér anu boga genep jalur karéta api kalawan jalur 5 anu jadi sepur lempeng sarta émplasemén kidul anu boga tilu jalur karéta api kalwan jalur 3 anu jadi sepur lempengna.

Di jero kompléks stasion aya Dipo lokomotip di beulah kalér-kulon jeung Dipo karéta anu aya di beulah kulon. Turntable aya di beulah kulon dipo lokomotip. Di dipo ieu tempat lokomotip-lokomotip badag aristirahat.

Stasion ieu ogé boga dua pintu asup, nyaéta pintu utama anu nyanghareup ka Jalan Margo Utomo (Jalan Pangéran Mangkubumi, asup ka wewengkon Kalurahan Gowongan, Kacamatan Jetis) sarta pintu kidul anu nyanghareup ka arah Jalan Pasar Kembang (wewengkon Kalurahan Sosromenduran, Kacamatan Gedongtengen). Stasion ieu boga wangunan husus pikeun lokét di pintu kidul.

Di wétaneun stasion, aya pangliwatan anu unik di Indonésia. Pangliwatan éta wangunna gerbang gésér kalawan nomer pos jaga lintasan (PJL) 3A jeung 3B, husus pikeun sapédah, béca, andong, atawa anu leumpang anu ngaliwat di kawasan Jalan Malioboro. Salian ti éta, aya sasak anu meuntas Walungan Codé anu dipikawanoh ku ngaran Sasak Kewek, ku sabab aya di luhureun Jalan Abu Bakar Ali anu baheula ngaranna Kerkweg.

Stasion ieu ogé dipikawanoh ku sabab sok dirénovasi sarta sok ditata ulang. Nalika usum mudik lebaran 2010, péron di jalur 1 jeung jalur 2 stasion dijieunkeun péron anu jangkung sarta dan dikanopian. Salian ti éta, warna cét stasion bakal luyu jeung warna korporat has PT KAI.[6] Sistem parkir ogé dirobah: pintu wétan jeung kidul ngan dipaké pikeun drop-off zone jeung parkir béca wungkul, sedengkeun tempat parkir aya di beulah kidul-kulon kompléks stasion.[7] Dina raraga ngawujudkeun stasion karéta api badag bertaraf internasional, stasion ieu ti mimiti usum mudik lebaran 2016 geus dirénovasi total, di antarana ngarombak gedong pusat réservasi di pintu kidul, sarta masang lantéy granit, cét ulang, jeung sajabana.[8] Di stasion beulah kidul, baheulana loba kios ngajaléngjréng n gajual dahareun, ékspédisi barang, sarta kios panjualan tikét pasawat jeung karéta api, tapi geus digusur di tanggal 5 Juli 2017 ku sabab teu boga ijin sarta dianggap kumuh ku PT KAI.[9]

Ayeuna stasion ieu mibanda rohangan tunggu éksekutip anu ngaranna "Anggrek Executive Lounge" anu dioperasikeun ku PT KA Pariwisata sarta mangpaatkeun wangunan pendopo di tukangeun stasion.[10]

KaunikanÉdit

 
Monumén uap Marshall Britannia anu geus dipindahkeun ka jalan asup Stasion Tugu beulah kalér

Stasion ieu miboga keunikan, di antarana boga dua monumén lokomotip. Monumén anu kahiji nyaéta mesin uap portabel meunang nyieun Marshall Britannia, Inggris, yang dipajang di pintu asup kaberangkatan di beulah wétan. Posisi asalna di tengah-tengah jalan asup stasion kiwari dipindahkeun ka kaléreun jalan.

Di stasion beulah kidul, dipajang lokomotip disel hidrolik D301 22 ti tanggal 12 Désémber 2018. Dipajangna ieu lokomotip dilakukeun sacara simbolis saenggeus bagian stasion dirombakan deui, di antarana nambahan toilét tina mobil urut anu bisa ku masarakat umum, henteu ngan calon panumpang wungkul.[11][12]

Stasion ieu baheula kungsi nyetél lagu "Sepasang Mata Bola" karya Ismail Marzuki anu nyaritakeun pajoangan dina karéta api ti Jakarta ka Yogyakarta,[13] tapi ayeuna, euweuh hiji-hiji acan stasion di Daop VI anu nyetél lagu has sarta milih mélodi Westminster Quarters di sakabéh stasion.

Layanan karéta apiÉdit

PanumpangÉdit

Kelas éksekutipÉdit

Kelas campuranÉdit

Kelas ékonomi AC prémiumÉdit

Jayakarta, jurusan Jakarta jeung jurusan Surabaya

Lokal/komuter ékonomiÉdit

Prambanan Éksprés (Praméks), jurusan Solo jeung jurusan Kutoarjo

Karéta bandaraÉdit

KA Bandara YIA, jurusan Wojo-Kebumén

Papasan dan persusulanÉdit

Jadwal karéta apiÉdit

Ieu jadwal karéta api panumpang anu eureun di Stasion Yogyakarta per 1 April 2020 (révisi Gapéka 2019).

  • KA jarak jauh, manengah, jeung komuter régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
106/103 Mutiara Selatan Jakarta Gambir (GMR) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 00.27 00.37
72/73 Bima Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa 00.55 01.09
127 Anjasmoro Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 01.36 01.50
76 Gajayana Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa & Luxury 01.59 02.07
78 Turangga Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Satwa 02.11 02.22
148 Senja Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 03.07 -
173 Malioboro Éksprés Éksekutip & Ékonomi AC Plus 03.14 -
164 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 03.20 03.25
108 Malabar Malang Kotabaru (ML) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 04.02 04.11
355 Prambanan Éksprés (Praméks) Kutoarjo (KTA) Komuter Ékonomi - 04.05
8 Argo Lawu Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo & Luxury 04.31 04.36
140 Mataram Éksekutip & Bisnis 04.51 04.56
86 Taksaka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa & Luxury 05.02 -
356 Prambanan Éksprés (Praméks) Solo Balapan (SLO) Komuter Ékonomi - 05.15
104/105 Mutiara Selatan Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 05.38 05.46
142 Bogowonto Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 06.00 06.03
357 Prambanan Éksprés (Praméks) Kutoarjo (KTA) Komuter Ékonomi 06.16 06.18
180 Sancaka Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 06.30
358 Prambanan Éksprés (Praméks) Solo Balapan (SLO) Komuter Ékonomi 06.35 06.37
145 Fajar Utama YK Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 07.00
199/200/201 Joglosemarkerto Tegal (TG) nyambung ka Solo Balapan (SLO)-Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 07.06 07.10
172 Malioboro Éksprés Malang Kotabaru (ML) - 07.40
359 Prambanan Éksprés (Praméks) Yogyakarta Tugu (YK) Komuter Ékonomi 07.50 -
161 Lodaya Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 08.13 08.18
360 Prambanan Éksprés (Praméks) Solo Balapan (SLO) Komuter Ékonomi - 08.20
83 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa & Luxury - 09.00
362 Prambanan Éksprés (Praméks) Solo Balapan (SLO) Komuter Ékonomi 09.06 09.08
7 Argo Lawu Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Luxury 09.21 09.26
139 Mataram Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Bisnis 09.42 09.45
141 Bogowonto Éksekutip & Ékonomi AC Plus 09.49 09.54
361 Prambanan Éksprés (Praméks) Yogyakarta Tugu (YK) Komuter Ékonomi 10.22 -
364 Solo Balapan (SLO) - 10.45
120B/121A Ranggajati Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Jember (JR) Éksekutip & Bisnis 10.55 11.05
363 Prambanan Éksprés (Praméks) Yogyakarta Tugu (YK) Kommuter Ékonomi 11.02 -
1 Argo Wilis Jakarta Gambir (GMR) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo 11.22 11.35
366 Prambanan Éksprés (Praméks) Solo Balapan (SLO) Komuter Ékonomi - 12.05
367 Yogyakarta Tugu (YK) 12.24 -
179 Sancaka Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 12.33 -
165/168/169 Sancaka Utara Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Bisnis 12.56 13.04
128 Anjasmoro Jombang (JG) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 13.28 13.36
365 Prambanan Éksprés (Praméks) Kutoarjo (KTA) Komuter Ékonomi 13.34 13.38
138 Fajar Utama Solo Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 13.42 13.49
368 Prambanan Éksprés (Praméks) Komuter Ékonomi - 13.55
122/119 Ranggajati Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip & Bisnis 14.28 14.36
144 Gajah Wong Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 15.01 15.04
162 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 15.11 15.15
146 Fajar Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) 15.29 -
369 Prambanan Éksprés (Praméks) Komuter Ékonomi 15.33 -
10 Argo Dwipangga Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo & Luxury 15.39 15.44
171 Malioboro Éksprés Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 15.40 -
370 Prambanan Éksprés (Praméks) Solo Balapan (SLO) Komuter Ékonomi - 15.55
193/194/195 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) nyambung ka Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 16.13 16.16
2 Argo Wilis Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Argo 16.22 16.30
372 Prambanan Éksprés (Praméks) Solo Balapan (SLO) Komuter Ékonomi 17.01 17.12
182 Sancaka Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 17.05
84 Taksaka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa & Luxury 17.10 -
371 Prambanan Éksprés (Praméks) Kutoarjo (KTA) Komuter Ékonomi 17.31 17.33
143 Gajah Wong Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 18.14 18.17
170/167/166 Sancaka Utara Solo Balapan (SLO) nyambung ka Gambringan (GBN)-Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Bisnis 18.15 18.20
124/125 Wijayakusuma Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Banyuwangi Ketapang (KTG) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 18.26 18.40
137 Senja Utama Solo Jakarta Pasar Senén (PSE) 18.47 18.53
147 Senja Utama YK - 19.05
199/200/201 Joglosemarkerto Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 19.09 -
373 Prambanan Éksprés (Praméks) Komuter Ékonomi 19.28 -
253 Jayakarta Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Prémium 19.37 19.47
202 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 19.45
163 Lodaya Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 19.53 19.58
374 Prambanan Éksprés (Praméks) Solo Balapan (SLO) Komuter Ékonomi 20.04 20.06
75 Gajayana Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa & Luxury 20.17 20.22
375 Prambanan Éksprés (Praméks) Yogyakarta Tugu (YK) Komuter Ékonomi 20.29 -
174 Malioboro Éksprés Malang Kotabaru (ML) Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 20.35
9 Argo Dwipangga Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Luxury 20.37 20.42
254 Jayakarta Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC Prémium 20.43 20.58
85 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa & Luxury - 21.00
77 Turangga Jakarta Gambir (GMR) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip Satwa 21.06 21.18
74/71 Bima Jakarta Gambir (GMR) 21.49 22.00
181 Sancaka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 23.05 -
107 Malabar Jakarta Pasar Senén (PSE) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 23.15 23.25
126/123 Wijayakusuma Cilacap (CP) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 23.59 00.13
No. KA Nepi Indit No. KA Nepi Indit
Yogyakarta–WojoKebumén pp
801 - 08.35 802 12.16 -
803 15.05 804 19.25
Yogyakarta–Wojo pp
805 - 03.35 806 05.26 -
807 05.10 808 07.12
809 05.55 810 07.47
811 07.30 812 09.33
813 10.10 814 11.50
815 12.20 816 14.02
817 12.50 818 15.59
819 16.40 820 18.45
821 19.15 822 20.56
823 20.10 824 22.13
  • KA Tambahan (beroperasi nalika usum boboran jeung natal-pabaru; kadang ogé pas poé peré nasional atawa tungtung minggu nu tangtu)
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
7010 Lodaya Tambahan Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Bisnis 02.45 02.50
91F Gajayana Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 02.49 03.02
217F Sancaka Fakultatif Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 03.30 -
96F Taksaka Fakultatif Éksekutip Satwa 03.39 -
58F Argo Lawu Fakultatif Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo 06.10 06.17
95F Taksaka Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa - 06.45
7009 Lodaya Tambahan Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 07.26 07.37
92F Gajayana Fakultatif Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa 07.59 08.15
57F Argo Lawu Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 11.09 11.15
215F Sancaka Fakultatif Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 13.47 -
98F Taksaka Fakultatif Éksekutip Satwa 16.34 -
60F Argo Dwipangga Fakultatif Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo 17.22 17.27
216F Sancaka Fakultatif Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 18.00
97F Taksaka Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa - 19.35
59F Argo Dwipangga Fakultatif Éksekutip Argo 22.20 22.29
218F Sancaka Fakultatif Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 23.45

InsidénÉdit

  • Di tanggal 23 April 2014 saurang lalaki ditabrak karéta api semén kalawan nomer lalampahan 8067 rélasi Lempuyangan-Purwokerto. Korban diduga gangguan jiwa.[14]
  • Di tanggal 4 Juli 2017 hiji siswi SMK leungit saenggeus turun ti karéta api Senja Utama Yogya di Stasion Tugu. Dua poé saenggeusna, jam 15.00 soré, tungtungna pihak kulawarga ditelepon ku anu nganteur siswi éta balik ka imahna.[15]

Antarmoda pangrojongÉdit

Jinis angkutan umum Trayék Jurusan
Trans Jogja[16] 1A Margo Utomo–Jalan Malioboro–Kusumanegara–Kebun Binatang Gembira LokaJECBandara Adisutjipto–Terminal Prambanan–Bandara Adisutjipto–Janti–Plaza Ambarrukmo–Mandala Bhakti Wanitatama–Sudirman–Margo Utomo (naik/turun Halte Margo Utomo 2, depan Grand Zuri Hotel)
1B Tentara Pelajar–Cik Di Tiro–Colombo–De Britto–Plaza Ambarrukmo–Bandara–Janti–Babarsari–Gedongkuning–Kebun Binatang Gembira Loka–Kusumanegara–Senopati–Bhayangkara (naik/turun portable Stasion Tugu selatan)
2A Margo Utomo–Jalan Malioboro–Jalan Brigjend Katamso–Jalan Kolonel Sugiyono–Diklat PU–Gedongkuning–Kebun Binatang Gembira Loka–SGM–Stadion Mandala Krida–Stadion Kridosono–UGM–UNY–Terminal Angkutan Umum Condongcatur–Terminal Jombor–A.M. Sangadji–Margo Utomo (naik/turun Halte Margo Utomo 2, depan Grand Zuri Hotel)
3A Stasion Tugu Barat–Jalan Malioboro–Ngabean–Kol. Sugiyono–Lowanu–Terminal Giwangan–Tegalgendu (Kotagede)–Gedongkuning–Janti–Bandara–UPN Veteran–Terminal Angkutan Umum Condongcatur–UGMRSUP SardjitoKotabaru–Sudirman–Samsat–Stasion Tugu Barat (naik/turun halte Jlagran)
3B Stasion Tugu Barat–Tentara Pelajar–Tugu–UGM–RSUP Sardjito–Kentungan–Terminal Condongcatur–Amikom/UPN Veteran–Bandara–Janti–Gedongkuning–Tegalgendu–Terminal Giwangan–Lowanu–Kol. Sugiyono (Museum Perjuangan)–Taman Parkir Ngabean–Bhayangkara–Stasion Tugu Barat (naik/turun portable Stasion Tugu selatan)

GaleriÉdit

Catetan sukuÉdit

  1. Perenah Stasion Tugu Yogyakarta aya di dua tempat, nyaéta di Kalurahan Sosromenduran, Kacamatan Gedongtengen jeung Kalurahan Gowongan, Kacamatan Jetis, tapi, perenah stasion di luhur maké anu pintu kidul, nyaéta Kalurahan Sosromenduran. Sedengkeun pintu wétan nyanghareup ka arah Gowongan, Jetis.
  2. Alamat stasion ieu Jalan Margo Utomo ku lantaran ngaran saméméhna, Jalan Pangéran Mangkubumi, sacara resmi geus teu dipaké deui.

RujukanÉdit

  1. a b Staatsspoorwegen (1921-1932). Verslag der Staatsspoor-en-Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1921-1932. Batavia: Burgerlijke Openbare Werken. 
  2. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  3. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  4. Sugiana, A.; Lee, Key-Seo; Lee, Kang-Soo; Hwang, Kyeong-Hwan; Kwak, Won-Kyu (2015). "Study on Interlocking System in Indonesia". Nyeondo Hangugcheoldohaghoe Chungyehagsuldaehoe Nonmunjib (Korean Society for Railway) (46). 
  5. "Stasion Karéta Api Tugu Yogyakarta". Sistem Registrasi Nasional Cagar Budaya, Kemendikbud RI. Diakses tanggal 12 Agustus 2017. 
  6. "Renovasi Stasion Tugu Selesai H-3". Kompas.com. 30 Agustus 2010. Diakses tanggal 21 Oktober 2017. 
  7. Vicka, Patricia (28 Mei 2015). "Mulai 7 Juli Pintu Timur Stasion Tugu Hanya untuk Keberangkatan". MetroTVNews.com. Diakses tanggal 21 Oktober 2017. 
  8. Reza, Khairur (21 Juni 2016). "Renovasi Stasion Tugu Yogyakarta Dijanjikan Selesai H-10 Lebaran". Tribunnews.com. Diakses tanggal 21 Oktober 2017. 
  9. Syaifudin, Teuku Muhammad Guci (5 Juli 2016). "Dinilai Kumuh, Kios-kios di Selatan Stasion Tugu Dibongkar". Kompas.com. Diakses tanggal 21 Oktober 2017. 
  10. Detikcom: Stasion Tugu Kini Punya Executive Lounge
  11. Raharjo, Paksi Suryo (2018-10-25). "Stasion Tugu Berbenah Tampil Semakin Cantik". MerahPutih. Diakses tanggal 2019-03-31. 
  12. "Stasion Tugu Kini Miliki Monumen Lokomotif". krjogja.com. Diakses tanggal 2019-03-31. 
  13. Mohamad, Gunawan (2013). Catatan pinggir (Cet. 1 ed.). Jakarta: Grafiti Pers. ISBN 979-444-067-1. OCLC 8566985. 
  14. "Tertabrak KA, Kepala dan Badan Pria Ini Terpisah". Solopos. Citakan:ISO date/en. http://www.solopos.com/2014/04/24/kecelakaan-jogja-tertabrak-ka-kepala-dan-badan-pria-ini-terpisah-504377. Diakses pada 12 Agustus 2017 
  15. "Siswi SMK yang Hilang di Stasion Tugu Kembali ke Rumahnya". Kompas. Citakan:ISO date/en. http://regional.kompas.com/read/2017/07/07/00114671/siswi.smk.yang.hilang.di.stasion.tugu.kembali.ke.rumahnya. Diakses pada 12 Agustus 2017 
  16. "Trans Jogja Bus Stop (Halte)/Shelter". Yogya Backpacker. Diakses tanggal 22 Oktober 2017. 

Tutumbu luarÉdit

Jalur karéta api Kutoarjo-Purwosari
Stasion saméméhna:
Stasion Patukan
Stasion saenggeusna:
Stasion Lempuyangan
Jalur karéta api Secang-Yogyakarta
Stasion saméméhna:
Stasion Kutu
Stasion saenggeusna:
-
Jalur karéta api Yogyakarta-Palbapang
Stasion saméméhna:
-
Stasion saenggeusna:
Stasion Ngabéan
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan