Buka ménu utama

Stasion Bandung (BD) atawa Stasion Hall (Aksara Sunda: ᮞ᮪ᮒᮞᮤᮇᮔ᮪ ᮘᮔ᮪ᮓᮥᮀ) nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu A anu perenahna di Kebonjeruk, Andir, Kota Bandung, tepatna di wates antara Kalurahan Pasirkaliki jeung Kebonjeruk. Stasion anu aya di tingkat kaluhuran +709 méter ieu mangrupa stasion panggedéna anu aya di Daérah Operasi II Bandung. Stasion ieu saméméhna ngan boga hiji wangunan stasion. Saenggeus dirénovasi ku Pamaréntah Kota Bandung, stasion ieu kiwari miboga dua wangunan sanajan masih kénéh ngahiji. Stasion ini perenahna di Jalan Stasiun Timur No. 1 (pintu kidul) jeung Jalan Kebon Kawung No. 43 (pintu kalér), Kota Bandung.

Stasion Bandung
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun BD.png
  • Singgetan: BD
  • Nomor: 1430
Stasiun Selatan Bandung.jpg
Stasion Bandung beulah kidul
Lokasi
Propinsi Jawa Kulon
Kota Bandung
Kacamatan Andir
Kalurahan Kebonjeruk
Alamat

Jalan Stasiun Timur No.1 (Pintu Kidul)

Jalan Kebon Kawung No.43 (Pintu Kalér)
Kodeu pos 40181
Koordinat 6°54′51.35″S 107°36′8.47″E / 6.9142639°S 107.6023528°E / -6.9142639; 107.6023528Koordinat: 6°54′51.35″S 107°36′8.47″E / 6.9142639°S 107.6023528°E / -6.9142639; 107.6023528
Sajarah
Dibuka 18 Séptémber 1884
Ngaran séjén Stasion Hall
Taun dirénovasi 1909
Informasi séjén
Operator Daérah Operasi II Bandung
Kelas stasion[1] Badag tipeu A
Tingkat kaluhuran +709 m
Perenahna[2] km 155+134 lintas BogorBandung
BanjarKutoarjoYogyakarta
km 0+000 lintas Bandung
CikudapateuhDayeuhkolotMajalaya/Ciwidéy
Layanan Argo Wilis, Argo Parahyangan, Turangga, Harina, Lodaya, Ciremai, Malabar, Mutiara Selatan, Pangandaran, Lokal Bandung Raya, jeung Lokal Cibatu
Pamesenan tikét

Sistem tikét onlén; ngalayanan pemesenan langsung jeung parobahan/pabolayan kaberangkatan di lokét.

Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur 10 (jalur 3 & 4: sepur lurus)
Jumlah péron 7
Gaya arsitéktur Art deco
Arsiték F.J.A. Cousin[3]
Tipeu pasinyalan Éléktrik
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya
Fasilitas difabel: Aya Toilét: Aya
Boarding pass: Aya, iwal ti KA lokal/komuter ngagunakeun tikét thermal
Layanan pelanggan: Aya Galéri ATM: Aya
Tempat ibadah: Aya
Lokasi dina peta
Bandung is located in Kota Bandung
Bandung
Bandung
Lokasi di Kota Bandung
Stasion Bandung beulah kalér

Stasion ieu ogé dipikawanoh minangka terminal angkutan kota lantaran ku lobana angkot jurusan stasion ieu, otomatis stasion Bandung jadi kasohor ku gelar “terminal angkot”.[4] Stasion ieu mangrupa stasion karéta api panggedéna di Kota Bandung jeung Jawa Kulon.

Mimiti taun 2014, KA lokal Bandung Raya jeung KA Lokal Cibatu teu dilayanan di pintu kalér stasion, ngan dilayanan di pintu kidul wungkul, pikeun ningkatkeun palayanan ka panumpang jeung calon panumpang di ieu stasion.

Stasion ieu mindeng dijadikeun minangka stasion karéta api pacontoan (pilot project) ku PT KAI dina sisi kualitas palayanan pikeun satingkat jeung bandara. Kusabab kitu, PT KAI ngajadikeun stasion ieu minangka stasion karéta api munggaran di Indonésia anu nerapkeun sistem check-in jeung boarding pass mimiti Pébruari 2016[5] sarta sistem pamariksaan bagasi ngagunakeun sinar-X mimiti Oktober 2018.[6]

Ruang tunggu kalér stasion Bandung

Ka arah kulon stasion ieu aya urut stasion Bandung Gudang anu geus teu aktip lantaran geus euweuh deui aktivitas pangangkutan barang di dinya.

Eusi

SajarahÉdit

 
Stasion Hall Bandung (1930)

Dina buku Wajah Bandoeng Tempo Dulu (1984) yasana Haryoto Kunto, ideu awal pangwangunan stasion Bandung aya hubunganna jeung dibukana pakebonan di Bandung sekitar taun 1870. Stasion ieu diresmikeun tanggal 17 Méi 1884, nalika jaman pamaréntahan Bupati Koesoemadilaga sarta di waktu nu sarua ogé dibuka jalur karéta Batavia-Bandung ngaliwatan Bogor jeung Cianjur. Harita, para juragan tanah pakebonan (Preangerplanters) ngagunakeun jalur karéta api pikeun ngirim hasil pakebonanna ka Batavia leuwih téréh. Pikeun nampung sarta nyimpen hasil pakebonan nu rék diangkut kana karéta, diwangun gudang-gudang paranti nyimpen barang di babaraha tempat di deukeut stasion Bandung, diantarana di Jalan Cibangkong, Jalan Cikudapateuh, daérah Kosambi, Kiaracondong, Braga, Pasirkaliki, Ciroyom, jeung Andir. Saenggeus diresmikeunna jalur Bandung-Surabaya (1 Nopémber 1894), para pamilik pabrik jeung pakebonan gula dari Jawa Tengah jeung Jawa Timur (Suikerplanters) nyéwa gerbong karéta ka Bandung sangkan bisa miluan Kongrés Usahawan Pakebonan Gula nu kahiji. Kongrés éta mangrupa hasil pertemuan Pengurus Besar Perkumpulan Usahawan Pakebonan Gula (Bestuur van de Vereniging van Suikerplanters) di Surabaya taun 1896.[7] [3]

Di taun 1909, arsiték FJA Cousin ngajadikeun wangunan heubeul stasion Bandung leuwih lega, salah sahijina ditandaan ku hiasan kaca patri péron bagian kidul anu gayana Art Deco. Taun 1918, stasion ieu ngahubungkeun Bandung-Rancaékék-Jatinangor-Tanjungsari-Citali, tuluy taun 1919 diwangun jalur Bandung-Citeureup-Majalaya sarta di jalur nu sarua diwangun jalur Citeureup-Banjaran-Pangaléngan (1921). Pikeun jalur ka pakebonan entéh, Tahun 1918, diwangun jalur Bandung ka Kopo tuluy ka Ciwidéy (Maret 1921).[7]

Nalika diresmikeunna stasion Bandung, surat kabar Walanda harita, Javabode, nuliskeun yén masarakat sekitar ngarayakeunna salila 2 poé teu eureun-eureun. Baheulana, karéta api mangrupa sarana transportasi hasil produksi pakebonan Bandung, saperti kina, entéh, kopi, jeung karét, sahingga pertumbuhan ékonomi di kota Bandung berkembang pesat, anu ngabalukarkeun stasion ieu meunang pangajén dari pamaréntah kota mangrupa monumén anu aya di hareupeun stasion, nyaéta di peron kidul (Jalan Stasiun Selatan). Harita, tugu éta dicaangan ku 1.000 damar rancangan Ir. EH De Roo. Kiwati monumén éta geus diganti ku monumén réplika lokomotip uap séri TC1008. Taun 1990, diwangun péron kalér anu ahirna dijadikeun bagian hareup stasion di Jalan Kebon Kawung.[7]

Layanan karéta apiÉdit

PanumpangÉdit

Kelas ÉksekutipÉdit

CampuranÉdit

Lokal Ékonomi ACÉdit

Jadwal karéta apiÉdit

Ieu jadwal karéta api panumpang anu eureun di stasion Bandung per 2 Januari 2019 (révisi Gapéka 2017).

  • KA Régulér & Fakultatif
No. KA KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
368 Lokal Bandung Raya Bandung Hall (BD) Lokal Ékonomi AC 00.57 -
97/100 Ciremai Éksekutip & Bisnis 01.11 -
36F*) Argo Parahyangan Fakultatif Éksekutip Argo 03.47 -
37F**) ***) Argo Parahyangan Fakultatif (Senin) Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 04.00
352 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC - 04.10
73/76 Harina Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Premium 04.11 -
81 Lodaya Éksekutip & Bisnis 04.15 -
7057**) Argo Parahyangan Premium Jakarta Gambir (GMR) Ékonomi AC Premium - 04.15
369 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC - 04.30
19 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 05.00
49 Turangga Bandung Hall (BD) Éksekutip Satwa 05.04 -
343 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 05.42 05.44
370 Cicaléngka (CCL) 06.05 06.08
99/98 Ciremai Cikampék (CKP) nyambung ka Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Bisnis - 06.15
353 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 06.25 06.35
21***) Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 06.30
360 Lokal Bandung Raya (Purwakarta-Cicaléngka) Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 06.59 07.01
80 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Bisnis - 07.20
379 Lokal Bandung Raya (Cibatu-Padalarang) Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 07.25 07.27
31***) Argo Parahyangan (Kamis-Senin) Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Premium - 07.35
344A Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 07.36 07.38
91 Malabar Bandung Hall (BD) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC 07.48 -
371 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 08.25 08.27
6 Argo Wilis Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Argo - 08.30
114/111 Mutiara Selatan Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 08.33 -
33 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo - 08.35
354 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 08.37 08.40
20 Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 08.39 -
12412 Pangandaran Banjar (BJR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 09.10
380 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 09.11 09.13
7101 Argo Parahyangan Tambahan Éksekutip Argo 09.54 10.05
361A Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 10.00 10.03
372 Cicaléngka (CCL) 10.11 10.13
345 Padalarang (PDL) 10.30 10.32
38F**) ***) Argo Parahyangan Fakultatif (Senin) Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 11.04 -
355 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Ékonomi AC 11.06 11.08
12410 Pangandaran Banjar (BJR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 11.07 11.40
23 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 11.35
381 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 11.37 11.42
362 Cicaléngka (CCL) 11.40 11.45
395 Lokal Cibatu/Simandra Purwakarta (PWK) 11.50 12.20
22 Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 12.01 -
346 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 12.26 12.28
373 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) 12.45 12.47
356 Cicaléngka (CCL) 12.48 13.00
7102 Argo Parahyangan Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 12.53 13.05
382 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 13.31 13.36
24***) Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 13.39 -
363 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 14.07 14.09
374 Cicaléngka (CCL) 14.31 14.33
25 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 14.45
32***) Argo Parahyangan (Kamis-Senin) Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Premium 14.57 -
347 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 15.07 15.09
357 15.34 15.41
92 Malabar Malang Kotabaru (ML) Éksekutip, Bisnis, & Ékonomi AC - 15.45
79 Lodaya Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 15.48 -
34 Argo Parahyangan Éksekutip Argo 16.00 -
364 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 16.03 16.05
27 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 16.10
383 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 16.26 16.32
112/113 Mutiara Selatan Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip & Bisnis - 16.50
348A Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 16.53 16.57
375A Padalarang (PDL) 17.42 17.44
358 Cicaléngka (CCL) 17.51 18.00
365 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) 18.20 18.25
396 Lokal Cibatu/Simandra Cibatu (CB) 18.21 18.29
12377 Pangandaran Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 18.34 19.05
384 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 18.36 18.38
26 Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 18.39 -
82 Lodaya Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Bisnis - 18.55
5 Argo Wilis Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo 19.06 -
376 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 19.16 19.18
50 Turangga Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip Satwa - 19.30
29 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 19.40
349A Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 19.48 19.51
350A Lokal Bandung Raya (Padalarang-Cibatu) Cibatu (CB) 20.01 20.10
7103 Argo Parahyangan Tambahan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo 20.19 -
12379 Pangandaran Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 20.34 -
359 Lokal Bandung Raya (Cicaléngka-Purwakarta) Purwakarta (PWK) Lokal Ékonomi AC 20.43 21.20
7104 Argo Parahyangan Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo - 20.50
35F*) Argo Parahyangan Fakultatif - 20.55
7060 Argo Parahyangan Premium Bandung Hall (BD) Ékonomi AC Premium 21.14 -
75/74 Harina Cikampék (CKP) nyambung ka Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Ékonomi AC Premium - 21.25
366 Lokal Bandung Raya Cicaléngka (CCL) Lokal Ékonomi AC 21.48 21.50
385 Padalarang (PDL) 21.53 21.55
28 Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 21.54 -
377 Lokal Bandung Raya Padalarang (PDL) Lokal Ékonomi AC 22.20 22.22
386 Bandung Hall (BD) 23.06 -
30 Argo Parahyangan Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 23.14 -
378 Lokal Bandung Raya Bandung Kiaracondong (KAC) Lokal Ékonomi AC 23.42 23.44
367 Padalarang (PDL) 23.48 23.50
  • KA Tambahan (beroperasi pas keur lebaran atawa natal-tahun baru; kadang ogé pas poé libur nasional atawa ahir pekan)
No. PLB/KLB KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
7050 Argo Parahyangan Tambahan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 02.28 -
7019 Lodaya Tambahan Éksekutip & Bisnis 06.34 -
7020 Solo Balapan (SLO) - 09.35
7052 Argo Parahyangan Tambahan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo 10.25 -
7051 Jakarta Gambir (GMR) - 11.00
11314 Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Premium 13.15 -
11265 Jakarta Pasar Senén (PSE) - 15.20
7021 Lodaya Tambahan Bandung Hall (BD) Éksekutip & Bisnis 17.19 -
7022 Solo Balapan (SLO) - 20.20
7049 Argo Parahyangan Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 22.30

Antarmoda pangrojong[8]Édit

Jenis angkutan umum Trayék Jurusan
Angkot Kota Bandung 04 Terminal Kebon Kalapa
09 Stasiun Hall–Dago
10 Stasiun Hall–Terminal Sadang Serang
11B Stasiun Hall–Ciumbeuleuit via Cihampelas
12 Stasiun Hall–Pasar Induk Gedébagé
13 Stasiun Hall–Sarijadi
14 Stasiun Hall–Gunung Batu
22 Terminal Kebon Kalapa–Pasar Sederhana
26 Cisitu–Tegalega
30 Kebon Kalapa–Elang
31 Antapani–Ciroyom
34 Terminal Sadang Sérang–Pasar Induk Caringin
Angkot Kabupatén - Lémbang–Stasiun Hall
- Stasiun Hall–Cimahi–Padalarang

GalériÉdit

RujukanÉdit

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. a b Kunto, H (1984). Wajah Bandoeng Tempo Doeloe. Bandung: Granesia. 
  4. "Angkutan Umum: Angkot Kota Bandung". Transportasiumum.com. Diakses tanggal 14 September 2017. 
  5. Haryadi, Malvyandie (22 Februari 2016). "Mulai Senin, Stasion Bandung Berlakukan Aturan Boarding Pass, Ini yang Harus Dilakukan Penumpang". Tribun Jabar. Diakses tanggal 14 September 2017. 
  6. Indonesia, PT. Content First. "Optimalkan keamanan, Stasion KA Bandung operasikan x-ray". elshinta.com. Diakses tanggal 2018-11-07. 
  7. a b c Gregorius Magnus Finesso (Citakan:ISO date/en). "Bangkitnya Tatar Sunda". Kompas. p. 3 
  8. "Angkutan Umum | Angkot Kota Bandung – TRANSPORTASI UMUM". transportasiumum.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2018-04-30. 

Tumbu kaluarÉdit

Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

(id) Situs resmi PT. Kereta Api Indonesia (Persero)

Jalur karéta api Padalarang-Kasugihan
Stasion saméméhna:
Stasion Ciroyom
Stasion saenggeusna:
Stasion Cikudapateuh