Buka ménu utama

Stasion Purwokerto (PWT) nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu A anu perenahna di gigireun Kota Purwokerto, Kabupatén Banyumas, pasna di Kober, Purwokerto Barat, Banyumas. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +75 m ieu mangrupa stasion panggedéna anu dikokolakeun ku PT Kereta Api Indonesia (Persero) Daérah Operasi V Purwokerto. Minangka stasion gedé, sakabéh lalampahan karéta api penumpang anu ngaliwatan jalur karéta api Prupuk-Kroya pasti eureun di stasion ieu.

Stasion Purwokerto
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun PWT.png
  • Singgetan: PWT
  • Nomor: 2110
Interior of Purwokerto Station, Purwokerto 2015-03-20.jpg
Suasana péron Stasion Purwokerto
Lokasi
PropinsiJawa Tengah
KabupaténBanyumas
KacamatanPurwokerto Barat
KalurahanKober
AlamatJalan Stasion Purwokerto
Kodeu pos53132
Koordinat7°25′09″S 109°13′19″E / 7.4191499°S 109.2218417°E / -7.4191499; 109.2218417Koordinat: 7°25′09″S 109°13′19″E / 7.4191499°S 109.2218417°E / -7.4191499; 109.2218417
Sajarah
Dibuka1 Juli 1916
Ngaran saméméhnaStasiun Poerwokerto SS, Poerwokerto-West
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi V Purwokerto
Kelas stasion[1]Badag tipeu A
Tingkat kaluhuran+75 m
Perenahna[2]
LayananArgo Lawu (régulér & fakultatif), Argo Dwipangga (régulér & fakultatif), Gajayana (régulér & tambahan), Bima, Taksaka (régulér & tambahan), Purwojaya (régulér & tambahan), Ranggajati, Senja Utama Solo, Fajar Utama YK, Senja Utama YK, Sawunggalih (régulér & tambahan), Bogowonto, Gajah Wong, Singasari, Kamandaka, Joglosemarkerto, Kutojaya Utara (régulér & tambahan), Mataram, Purwosari Tambahan, Jayakarta Prémium, Jaka Tingkir, Gaya Baru Malam Selatan, Bengawan, Progo, Logawa, jeung Serayu
Pamesenan tikétSistem tikét online, ngalayanan pamesenan langsung sarta parobahan/pabolayan kaberangkatan di lokét. Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur7 (jalur 2 jeung 3: sepur lurus)
Jumlah péron5 (hiji péron sisi jeung opat péron pulo nu sarua-rua rada jangkung)
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya Aréa ngaroko: Aya
Toilét: Aya
Boarding pass: Aya
Layanan pelanggan: Aya
Tempat ibadah: Aya
Lokasi dina peta
Galat Lua: .

SajarahÉdit

 
Stasion Purwokerto dijeprét ti émplasemén di taun 1920-an

Stasion Purwokerto mangrupa stasion anu kakara diresmikeun di tanggal 1 Juli 1916 ku pausahaan karéta api Staatsspoorwegen (SS).[3] Stasion anu leuwih heubeul di Purwokerto aya di tengah kota Purwokerto, anu diwangun ku Serajoedal Stoomtram Maatschappij di taun 1893-1896.[4]

Stasion ieu diwangun di jalur Cirebon-Kroya anu dipiboga ku SS. Jalurna tuluy diwangun ka Stasion Purwokerto Timur anu matak lalampahan karéta ti Jakarta bisa langsung ka Wonosobo atawa Purbalingga jeung sabalikna, ngan di taun 1978 jalur anu ka Wonosobo geus dinonaktipkeun.[5] Kiwari dina urut jalur éta geus dilayanan ku angkutan minibus mimiti 23 Nopémber 2018.[6]

Wangunan jeung tata letakÉdit

 
Émplasemén Stasion Purwokerto

Stasion ieu miboga tujuh jalur aktip kalawan jalur 2 jeung jalur 3 minangka sepur lurus pikeun jalur utama kadatangan jeung kaberangkatan KA, sedengkeun jalur 1 dipaké mun di jalur 2 jeung jalur 3 aya KA, sarta jalur 4-6 biasana dipaké pikeun parkir lokomotip jeung rangkéan KA. Ti jalur 7 aya tilu jalur tambahan pikeun langsiran KA ka dipo lokomotip jeung ka dipo karéta api anu perenahna di beulah kalér-kulon stasion. Sakabéh jalur salian ti jalur-jalur anu ngarah ka dipo éta, kahubung langsung jeung jalur utama.

Di kiduleun stasion aya dipo lokomotip anu kacida beresihna, anu matak ngajadikeun dipo ieu minangka dipo panghadéna di Jawa Tengah. Salian ti éta, aya ogé dipo karéta pikeun nyimpen sarta ngarawat rangkéan KA, hususnya nu Daop V éta sorangan.

Kiwari jalur di stasion ieu geus mangrupa jalur ganda. Ku sabab ayana jalur ganda, ruteu Jakarta-Purwokerto liwat Cirebon atawa sabalikna kiwari bisa ditempuh ngan 5–5,5 jam.

KaunikanÉdit

Keunikan anu dipiboga ieu stasion nyaéta sok disetél lagu "Di Tepinya Sungai Serayu" minangka lagu keroncong anu jadi bél kedatangan karéta api panumpang.

Layanan karéta apiÉdit

Kelas éksekutipÉdit

Kelas campuranÉdit

Kelas bisnisÉdit

Sawunggalih Tambahan, jurusan Jakarta liwat Cirebon jeung jurusan Kutoarjo (kadang ditambahan kelas éksekutip)

Kelas ékonomi AC prémiumÉdit

Kelas ékonomi AC plusÉdit

Kelas ékonomi ACÉdit

Jadwal karéta apiÉdit

Ieu jadwal karéta api panumpang anu eureun di Stasion Purwokerto per 1 Juni 2019 (révisi Gapéka 2017).

  • KA Régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
7063B Jayakarta Prémium Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Prémium 00.07 00.20
46/43 Bima Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 00.30 00.38
9F Argo Dwipangga Fakultatif*) Éksekutip Argo 00.57 01.05
8 Argo Lawu Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo & luxury 01.09 01.23
54 Taksaka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa & Luxury 01.43 01.51
8F Argo Lawu Fakultatif*) Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo 02.22 02.35
152 Bogowonto Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 02.40 02.49
116 Senja Utama Solo Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 02.54 03.14
58/59 Purwojaya Kroya (KYA) nyambung ka Cilacap (CP) Éksekutip Satwa 03.08 03.30
186 Progo Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Ékonomi AC 03.26 03.42
223A/226A Kamandaka Tegal (TG) nyambung ka Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 05.00
188/189 Logawa Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Jember (JR) Ékonomi AC - 05.30
218/215 Serayu Kroya (KYA) nyambung ka Jakarta Pasar Senén (PSE) - 06.30
102/103 Ranggajati Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Jember (JR) Éksekutip, Bisnis(, & Ékonomi AC Plus) 07.00 07.07
220/221 Serayu Purwokerto (PWT) Ékonomi AC 08.08 -
121A Sawunggalih Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 08.57 09.10
117 Fajar Utama YK 09.31 09.45
7079/7082/7089 Joglosemarkerto Tegal (TG) nyambung ka Solo Balapan (SLO)-Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 10.10 10.25
51 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa & Luxury 10.33 10.43
7081/7080/7083 Joglosemarkerto Solo Balapan (SLO) nyambung ka Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 10.34 10.40
192A Kutojaya Utara Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC Prémium 10.50 10.58
118 Fajar Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 11.18 11.32
7 Argo Lawu Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 11.23 11.35
154 Gajah Wong Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 11.42 11.49
151 Bogowonto Jakarta Pasar Senén (PSE) 12.14 12.25
148C Jaka Tingkir Yogyakarta Lempuyangan (LPN) (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 12.20 12.36
7F Argo Lawu Fakultatif*) Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 12.34 12.46
10 Argo Dwipangga Solo Balapan (SLO) 12.56 13.12
122A Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 13.16 13.29
52 Taksaka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa 13.37 13.50
10F Argo Dwipangga Fakultatif*) Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo 14.54 15.00
174 Gaya Baru Malam Selatan Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC 15.47 16.00
60/57 Purwojaya Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 15.57 16.10
229A/228A Kamandaka Purwokerto (PWT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 16.04 -
155A Singasari Jakarta Pasar Senén (PSE) 16.24 16.36
222/219 Serayu Kroya (KYA) nyambung ka Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC - 16.30
184 Bengawan Solo Purwosari (PWS) 16.33 16.45
7087/7084 Joglosemarkerto Tegal (TG) nyambung ka Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 17.15
104/101 Ranggajati Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip, Bisnis(, & Ékonomi AC Plus) 17.46 17.55
156A Singasari Blitar (BL) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 18.04 18.18
185 Progo Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 18.15 18.29
7064B Jayakarta Prémium Surabaya Gubeng (SGU) Ékonomi AC Prémium 18.21 18.32
183 Bengawan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 19.00 19.12
191A Kutojaya Utara Jakarta Kota (JAKK) Ékonomi AC Prémium 19.17 19.27
190/187 Logawa Purwokerto (PWT) Ékonomi AC 19.45 -
216/217 Serayu 19.59 -
173 Gaya Baru Malam Selatan Jakarta Pasar Senén (PSE) 20.13 20.24
119 Senja Utama YK Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 20.35 20.52
123A Sawunggalih 20.56 21.08
153 Gajah Wong Éksekutip & Ékonomi AC Plus 21.10 21.24
44/45 Bima Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa 21.28 21.36
115 Senja Utama Solo Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 21.32 21.46
7083/7086 Kamandaka Purwokerto (PWT) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 21.56 -
147B Jaka Tingkir Jakarta Pasar Senén (PSE) (Éksekutip & )Ékonomi AC Plus 21.59 22.16
53 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa & Luxury 22.32 22.40
42 Gajayana Malang Kotabaru (ML) 22.34 22.49
41 Jakarta Gambir (GMR) 23.12 23.24
124A Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 23.22 23.32
9 Argo Dwipangga Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 23.28 23.40
120 Senja Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 23.52 00.05

Keterangan: *) = biasanya hanya dijalankan di akhir pekan-pekan tertentu dan libur nasional. lebih-lebih saat lebaran, natal, dan tahun baru.

  • KA Tambahan (beroperasi waktu lebaran jeung natal-taun anyar; kadang ogé pas libur nasional atawa ahir pekan nu tangtu)
No. PLB KA Jurusan Kelas Datang Berangkat
7012A Taksaka Tambahan Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa 00.36 00.55
7013A Jakarta Gambir (GMR) 00.49
7030A Mataram Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Bisnis 01.56 02.03
7008B Gajayana Tambahan Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa 04.25 04.40
7038B Kutojaya Utara Tambahan Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC Plus 05.02 05.12
12982 Purwosari Tambahan Solo Purwosari (PWS) Ékonomi AC & Ékonomi AC Plus 05.24 05.42
7007A Gajayana Tambahan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 05.55 06.10
7011A Taksaka Tambahan 09.12 09.28
7018/7015A Purwojaya Tambahan 09.52 10.04
12895 Purwosari Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC & Ékonomi AC Plus 10.48 11.00
7029B Mataram Éksekutip & Bisnis 11.45 12.02
7037A Kutojaya Utara Tambahan Ékonomi AC Plus 13.10 13.18
7040A Sawunggalih Tambahan Kutoarjo (KTA) (Éksekutip & )Bisnis 13.53 14.02
7014B Taksaka Tambahan Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa 15.11 15.20
7016A/7017 Purwojaya Tambahan Kroya (KYA) nyambung ka Cilacap (CP) 21.07 21.17
7039A Sawunggalih Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) (Éksekutip & )Bisnis 22.47 22.55

Antarmoda pangrojongÉdit

Jenis angkutan umum Ruteu
Minibus KAI Daop V[6] Purwokerto–PurbalinggaBanjarnegaraWonosobo, p.p.

GalériÉdit

RujukanÉdit

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Staatsspoorwegen (1921-1932). Verslag der Staatsspoor en Tramwegen in Nederlandsch-Indië 1921-1932. Bataliwat: Burgerlijke Openbare Werken. 
  4. Zuhdi, Susanto (2002). Cilacap (1830-1942): bangkit dan runtuhnya suatu pelabuhan di Jawa. Jakarta: Gramedia. 
  5. Suhendra. "Dibangun Zaman Belanda, Rel Karéta Banyak 'Mati' di Era Orde Baru". detikfinance. https://finance.detik.com/berita-ékonomi-bisnis/d-3013064/dibangun-zaman-belanda-rel-karéta-banyak-mati-di-era-orde-baru. Diakses pada 2018-04-09 
  6. a b "PT KAI Luncurkan Feeder Wonosobo-Stasion Purwokerto". Suara Merdeka (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2018-11-25. 

Tumbu kaluarÉdit