Stasion Pasar Senén

stasion karéta api di Jakarta Pusat

Stasion Pasar Senén (PSE) (Aksara Sunda Baku: ᮞ᮪ᮒᮞᮤᮇᮔ᮪ ᮕᮞᮁ ᮞᮨᮔᮦᮔ᮪) atawa sok disebut ogé Stasion Senén nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu A anu perenahna di Senén, Senén, Jakarta Pusat, pasna di wilayah anu ramé deukeut Gelanggang Remaja Planét Senén sarta puseur balanja Pasar Senén; stasion ieu asup ka Daérah Operasi I Jakarta. Angka tingkat kaluhuran anu dipasang dina papan ngaran wangunan stasion nyaéta +4,7 m (tingkat kaluhuran anu sabenerna), sedengkeun dina papan ngaran anu dipasang di deukeut ujung émplasemén dibuleudkeun jadi +5 m. Stasion ieu diwangun di taun 1916 sarta diresmikeun di tanggal 19 Maret 1925.

Stasion Pasar Senén
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun PSE.png
  • Singgetan: PSE
  • Nomor: 0470
Suasana Stasiun Pasar Senen 2019.jpg
Stasion Pasar Senén
Lokasi
PropinsiDKI Jakarta
KotaJakarta Pusat
KacamatanSenén
KalurahanSenén
AlamatJalan Stasion Senén No. 14
Kodeu pos10410
Koordinat6°10′30″S 106°50′43″E / 6.1750°S 106.8454°E / -6.1750; 106.8454Koordinat: 6°10′30″S 106°50′43″E / 6.1750°S 106.8454°E / -6.1750; 106.8454
Sajarah
DibukaMaret 19, 1925; 95 kaliwat (1925-03-19)
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi I Jakarta
Kelas stasion[1]Badag tipeu A
Tingkat kaluhuran+4,7 m
Perenahna[2]km 6+145 lintas Jakarta Kota-Jatinegara-Cikampék-...:
LayananMalabar, Singasari, Gaya Baru Malam Selatan, Jayabaya, Brantas (régulér & tambahan), Anjasmoro, Gumarang, Dharmawangsa, Fajar/Senja Utama Solo, Mataram, Bogowonto, Gajah Wong, Fajar/Senja Utama YK, Sawunggalih (régulér & tambahan), Majapahit, Kertajaya (régulér & tambahan), Jaka Tingkir, Tawang Jaya (régulér & prémium), Kutojaya Utara Tambahan, Matarmaja (régulér & tambahan), Bengawan, Progo, Serayu, Tegal Éksprés, Walahar Éksprés/Lokal Purwakarta, Jatiluhur/Lokal Cikampék, jeung KRL Commuter Line
Pamesenan tikétSistem tikét online; ngalayanan pamesanan langsung sarta parobahan/ngabolaykeun tikét di lokét sarta ngalayanan kartu single trip/multi trip Commuter Line. Aya fasilitas ala bandara mangrupa check-in mandiri pikeun nyitak boarding pass husus kaberangkatan KA jarak jauh/manengah.
Operasi
  Stasion saméméhna     KRL Jabodetabék     Station sanggeusna  
Bogor–Jatinegara
ngan eureun nu ti arah Jatinegara
Operasi sajalur
Depok–Jatinegara
ngan eureun nu ti arah Jatinegara
Operasi sajalur
Bekasi–Jakarta Kota
Pasar Senén
ngan eureun nu ti arah Bekasi
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur6 (jalur 3 jeung 4: sepur lempeng)
Jumlah péron3 (hiji péron sisi anu rada jangkung di jalur 1, hiji péron pulo tengah anu jangkung di antara jalur 3 jeung 4, sarta satu péron sisi anu aya tanggaan anu jangkung di jalur 6; masing-masing kahubung jeung lorong handap taneuh)
Gaya arsitékturNieuwe Indische Bouwstijl
ArsitékJ. van Gendt
Tipeu pasinyalanÉléktrik tipeu WSL Solid State Interlocking (SSI)[3]
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya Aréa ngaroko: Aya
Fasilitas difabel: Aya Toilét: Aya
Aréa komérsial: Aya Boarding pass: Aya
Layanan pelanggan: Aya Galéri ATM: Aya
Parkir sapédah: ? Tempat ibadah: Aya
Ruang tunggu VIP: Aya Fasilitas kasehatan: Aya


Stasion ieu ngalayanan karéta api panumpang kelas bisnis, kelas ékonomi, sarta sawaréh kelas campuran, jurusan kota-kota utama di Pulo Jawa ditambah sewaréh lalampahan KRL Commuter Line; sedengkeun kadatangan jeung kaberangkatan karéta api penumpang kelas éksekutip jeung sawaréhna deui kelas campuran (Argo Parahyangan, Argo Cheribon, Purwojaya Fakultatif, Pangandaran, jeung Mutiara Selatan) dilayanan di Stasion Gambir.

SajarahÉdit

 
Lokomotip ESS 3000 ngaliwat di Stasion Pasar Senén di taun 1925
 
Stasion Pasar Senén pada tahun 1924

Ngaran stasion karéta api ini asalna tina ngaran pasar deukeut ieu stasion, nyaéta Pasar Senén. Diaranan Pasar Senén ku sabab ieu pasar ngan buka poé Senin, pasar ieu diadegkeun ku Pamaréntah Kolonial di taun 1733 pikeun ngagerakkeun perékonomian masaarakat Weltevreden anu engkéna jadi jadi Gambir, Jakarta Pusat.[4] Nalika mangsa kapamingpinan Gupernur Jénderal Van der Parra, Pasar Senén beuki ramé anu matak buka unggal poé. Loba padagang Tionghoa anu muka usahana di ieu pasar. Ti saprak kamerdékaan nepi ka 1975, Pasar Senén tuluy dikembangkan jadi puseur padagangan Senén sarta geus jadi "tulang punggung" perékonomian Jakarta harita.[5]

Mimitina, ieu stasion mangrupa stasion leutik anu dioperasikeun ku Bataviasche Oosterspoorweg Maatschappij (BOS) kira-kira taun 1894. Di taun 1916, Staatsspoorwegen (SS) anu geus nyokot alih sakabéh jalur (BOS) ngawangun Stasion Pasar Senén anu gedé sarta bérés di tanggal 19 Maret 1925.[5]

Wangunan jeung tata letakÉdit

Stasion ieu boga genep jalur karéta api kalawan jalur 3 jeung jalur 4 anu jadi sepur lempengna. Wangunan ieu diarsitékan ku J. van Gendt, kalawan gaya arsitéktur Neo-Indische. Karakter vernakularna kaciri pisan, hal éta bisa ditempo tina hateup limasan anu ngadominasi tuluy ditambahan ku hateup teritisan di luhureun pintu asup hall pikeun ngalindungan wangunan tina cihujan. Lamun ditempo ti luar, ieu wangunan téh saperti boga dua tingkat. Pintu-pintuna boga gaya Romantik anu dibulen ku konsol hateup anu ditémbongkeun.[5]

Stasion ieu jadi kasohor lantaran sok didatangan ku anu mudik anu rék naék karéta api ka kota-kota lianna di Pulo Jawa.[6] Sangakn leuwih merenah, pihak Daérah Operasi I Jakarta nyadiakeun pintu-pintu anu béda-béda dumasar jinis karétana, nyaéta pikeun karéta api jarak jauh sarta pikeun KRL Commuter Line. Salian ti éta, aya torowongan handap taneuh anu ngahubungkeun péron jalur 1 jeung 3 sarta jalur 4 jeung 6.[7]

Ciri hasÉdit

Stasion ieu miboga ciri has mangrupa bél lagu instruméntal Kicir-Kicir anu sok disetél unggal KA panumpang jarak jauh/manengah jeung KA lokal datang.

Layanan karéta apiÉdit

Kelas campuranÉdit

Kelas ékonomi AC prémiumÉdit

Kelas ékonomi AC plusÉdit

Kelas ékonomi ACÉdit

Lokal ékonomi ACÉdit

KRL Commuter LineÉdit

Jadwal karéta apiÉdit

Berikut ini adalah jadwal karéta api penumpang yang berhenti di Stasion Pasar Senén per 16 Januari 2020 (revisi Gapeka 2019).

Harap diingat, bahwa jadwal karéta api di bawah ini hanya membahas jadwal karéta api non-KRL. Untuk mengetahui jadwal KRL terbaru, dapat mengakses tautan menuju situs web KRL yang terdapat pada pranala luar halaman ini.

  • KA Régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
291 Matarmaja Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 00.57 -
116/113 Jayabaya Éksekutip & Ékonomi AC Plus 01.37 -
111 Gaya Baru Malam Selatan 01.51 -
117 Brantas Éksekutip & Ékonomi AC 02.10 -
159 Sawunggalih Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 02.20 -
143 Gajah Wong Éksekutip & Ékonomi AC Plus 02.29 -
133 Gumarang Éksekutip & Bisnis 02.35 -
137 Senja Utama Solo Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 02.49 -
147 Senja Utama YK 03.01 -
261 Tawang Jaya Prémium Ékonomi AC Prémium 03.13 -
328/325 Serayu Ékonomi AC 04.33 -
128 Anjasmoro Jombang (JG) Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 05.25
138 Fajar Utama Solo Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 05.50
305 Bengawan Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 06.29 -
306 Solo Purwosari (PWS) - 06.30
144 Gajah Wong Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 06.45
467 Jatiluhur/Lokal Cikampék Jakarta Tanjung Priuk (TPK) Lokal Ékonomi AC 06.48 06.58
262 Tawang Jaya Prémium Semarang Tawang (SMT) Ékonomi AC Prémium - 07.05
146 Fajar Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 07.20
469 Jatiluhur/Lokal Cikampék Jakarta Tanjung Priuk (TPK) Lokal Ékonomi AC 07.21 07.32
340 Tegal Éksprés Tegal (TG) Ékonomi AC - 07.40
465 Walahar Éksprés/Lokal Purwakarta Jakarta Tanjung Priuk (TPK) Lokal Ékonomi AC 08.07 08.17
136 Dharmawangsa Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Ékonomi AC - 08.25
255 Kertajaya Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Prémium 08.36 -
158 Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 08.50
322/323 Serayu Kroya (KYA) nyambung ka Purwokerto (PWT) Ékonomi AC - 09.15
135 Dharmawangsa Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC 09.47 -
251 Majapahit Ékonomi AC Plus 09.58 -
112 Gaya Baru Malam Selatan Surabaya Gubeng (SGU) Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 10.15
292 Matarmaja Malang Kotabaru (ML) liwat Semarang Tawang (SMT) Ékonomi AC - 10.30
127 Anjasmoro Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 10.47 -
107 Malabar Éksekutip, Bisnis & Ékonomi AC 11.53 -
110 Singasari Blitar (BL) Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 12.45
118 Brantas Blitar (BL) liwat Semarang Tawang (SMT) Éksekutip & Ékonomi AC - 13.30
256 Kertajaya Surabaya Pasarturi (SBI) Ékonomi AC Prémium - 14.15
157 Sawunggalih Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 14.19 -
145 Fajar Utama YK 15.11 -
134 Gumarang Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip & Bisnis - 15.45
471 Walahar Éksprés/Lokal Purwakarta Jakarta Tanjung Priuk (TPK) Lokal Ékonomi AC 15.59 16.03
258 Jaka Tingkir Solo Purwosari (PWS) Ékonomi AC Plus - 16.00
108 Malabar Malang Kotabaru (ML) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip, Bisnis & Ékonomi AC - 16.10
257 Jaka Tingkir Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Plus 16.15 -
114/115 Jayabaya Surabaya Pasarturi (SBI) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 16.55
473 Walahar Éksprés/Lokal Purwakarta Jakarta Tanjung Priuk (TPK) Lokal Ékonomi AC 17.00 17.07
324/321 Serayu Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 17.49 -
139 Mataram Éksekutip & Bisnis 18.00 -
141 Bogowonto Éksekutip & Ékonomi AC Plus 18.24 -
160 Sawunggalih Kutoarjo (KTA) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 18.25
148 Senja Utama YK Yogyakarta Tugu (YK) - 18.55
339 Tegal Éksprés Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC 19.30 -
329 Tawang Jaya 20.25 -
140 Mataram Solo Balapan (SLO) Éksekutip & Bisnis - 21.05
326/327 Serayu Kroya (KYA) nyambung ka Purwokerto (PWT) Ékonomi AC - 21.25
142 Bogowonto Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Éksekutip & Ékonomi AC Plus - 21.45
252 Majapahit Malang Kotabaru (ML) liwat Semarang Tawang (SMT) Ékonomi AC Plus - 22.00
308 Progo Yogyakarta Lempuyangan (LPN) Ékonomi AC - 22.30
109 Singasari Jakarta Pasar Senén (PSE) Éksekutip & Ékonomi AC Plus 22.40 -
330 Tawang Jaya Semarang Poncol (SMC) Ékonomi AC - 23.25
307 Progo Jakarta Pasar Senén (PSE) 23.54 -
  • KA Tambahan (beroperasi nalika mangsa boboran jeung natal-pabaru; kadang ogé pas poé peré nasional atawa tungtung minggu anu tangtu)
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
270F Kutojaya Utara Fakultatif Kutoarjo (KTA) Bisnis & Ékonomi AC Plus - 00.55
235F Sawunggalih Fakultatif Jakarta Pasar Senén (PSE) Ékonomi AC Plus 05.32 -
7014 Kertajaya Tambahan Surabaya Pasarturi (SBI) Bisnis & Ékonomi AC Plus - 05.40
7018 Matarmaja Tambahan Malang Kotabaru (ML) Ékonomi AC - 09.05
236F Sawunggalih Fakultatif Kutoarjo (KTA) Ékonomi AC Plus - 09.55
7013 Kertajaya Tambahan Jakarta Pasar Senén (PSE) Bisnis & Ékonomi AC Plus 10.25 -
7016 Brantas Tambahan Blitar (BL) - 13.45
269F Kutojaya Utara Fakultatif Jakarta Pasar Senén (PSE) 18.40 -
7015 Brantas Tambahan 22.53 -
7017 Matarmaja Tambahan Ékonomi AC 23.08 -

Antarmoda pangrojongÉdit

Jinis angkutan umum Trayék Jurusan
Transjakarta   Harmoni Séntral–Pulo Gadung 1 (di halteu Senén)
Kalideres-Pulo Gadung 1 (di halteu Senén)
Rawa Buaya-ASMI (di halteu Senén)
  Ancol–Kampung Melayu (di halteu Senén Séntral)
Ancol-PGC 1 (di halteu Senén Séntral)
  (5K) Kota-Kampung Melayu (di halteu Senén Séntral)
  (7F) Kampung Rambutan-Harmoni (liwat Koridor 10-2) (di halteu Senén)
1P (MetroTrans) Terminal Pasar Senén-Bundaran Senayan
6H (MiniTrans) Terminal Pasar Senén-Terminal Lebak Bulus (liwat Ménténg Raya - Cikini Raya)
10K (MiniTrans) Terminal Pasar Senén-Terminal Tanjung Priok (liwat Utan Panjang Barat/Timur - Danau Sunter Barat)
JAK 17 (Jak Lingko) Terminal Pasar Senén-Terminal Pulo Gadung (liwat Pemuda)
JAK 24 (Jak Lingko) Terminal Pasar Senén-Terminal Pulo Gadung (liwat Yos Sudarso - Boulevard Barat Kelapa Gading)
B22 Terminal Bekasi-Juanda (liwat Bekasi Timur) (di halteu Senén Séntral)
Kopaja[8] 20 Terminal Senén-Terminal Lebak Bulus
27 Terminal Senén-Sungai Bambu
MetroMini[9] 03 Terminal Pasar Senén-Terminal Rawamangun
07 Terminal Pasar Senén-Semper Barat
10 Terminal Pasar Senén-Sumur Batu
11 Terminal Pasar Senén-Kebon Kosong
15 Terminal Pasar Senén-Bendungan Hilir
17 Terminal Pasar Senén-Terminal Manggarai
47 Terminal Pulo Gebang–Terminal Pasar Senén
24 Terminal Tanjung Priok–Terminal Pasar Senén
Mikrolet[10] M01 Terminal Pasar Senén-Terminal Kampung Melayu
M12 Terminal Pasar Senén-Stasion Jakarta Kota
M35 Terminal Pasar Senén-Pisangan Baru
M37 Terminal Pasar Senén-Terminal Pulo Gadung (liwat Sumur Batu Raya, Yos Sudarso, Boulevard Barat Kelapa Gading)
M46 Terminal Pasar Senén-Terminal Pulo Gadung (liwat Cempaka Putih Tengah, Pemuda)
Mayasari Bakti[11] P14 Stasion Tanah Abang–Terminal Tanjung Priok
P17 Terminal Pasar Senén-Terminal Kampung Rambutan
R507 Stasion Tanah Abang-Terminal Pulo Gadung
TransJabodetabék Régulér P157 (DSU) Terminal Pasar Senén-Terminal Poris Plawad
P9A (Mayasari Bakti) Terminal Pasar Senén-Terminal Bekasi (liwat Bekasi Timur)
AC100A (MetroMini) Terminal Pasar Senén-Terminal Cileungsi (liwat Cibubur)
AC106 (AJA P) Terminal Pasar Senén-Terminal Poris Plawad
Kopami Jaya[12] P02 Terminal Pasar Senén-Terminal Muara Angke
P12 Terminal Pasar Senén-Terminal Kalideres

GalériÉdit

RujukanÉdit

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Sugiana, A.; Lee, Key-Seo; Lee, Kang-Soo; Hwang, Kyeong-Hwan; Kwak, Won-Kyu (2015). "Study on Interlocking System in Indonesia". Nyeondo Hangugcheoldohaghoe Chungyehagsuldaehoe Nonmunjib (Korean Society for Railway) (46). 
  4. Media, Kompas Cyber (2017-01-20). "Pasar Senén dari Masa ke Masa - Kompas.com" (dalam bahasa en). KOMPAS.com. https://megapolitan.kompas.com/read/2017/01/20/08404971/pasar.Senén.dari.masa.ke.masa. Diakses pada 2018-06-03 
  5. a b c Citakan:Cite magazine
  6. Media, Kompas Cyber (2017-06-21). "Beda Suasana di Stasion Gambir dan Senén Saat Musim Mudik Lebaran - Kompas.com" (dalam bahasa en). KOMPAS.com. https://megapolitan.kompas.com/read/2017/06/21/20034761/beda.suasana.di.stasion.gambir.dan.Senén.saat.musim.mudik.lebaran. Diakses pada 2018-06-03 
  7. Citakan:Cite magazine
  8. "Daftar Trayek Angkutan Umum DKI Jakarta". Pemerintah Provinsi DKI Jakarta. Diakses tanggal 30 Desember 2017. 
  9. "Daftar Trayek Angkutan Umum DKI Jakarta". Pemerintah Provinsi DKI Jakarta. Diakses tanggal 30 Desember 2017. 
  10. "Daftar Trayek Angkutan Umum DKI Jakarta". Pemerintah Provinsi DKI Jakarta. Diakses tanggal 30 Desember 2017. 
  11. "Daftar Trayek Angkutan Umum DKI Jakarta". Pemerintah Provinsi DKI Jakarta. Diakses tanggal 30 Desember 2017. 
  12. "Kopami Jaya – TransportUmum – Jakarta". www.transportumum.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2018-06-27. 

Tutumbu luarÉdit

Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan
Jalur karéta api Rajawali-Cikampék
Stasion saméméhna:
Stasion Kemayoran
Stasion saenggeusna:
Stasion Gang Sentiong