Buka ménu utama
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

16 Nopémber nyaéta poé ka-320 dina sataun (ka-321 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 45 poé.

KajadianÉdit

  • 951 – Kaisar Li Jing ngirim hiji pasukan ékpedisionér Tang Kidul dina pimpinan Bian Hao pikeun nalukeun Chu. Li Jing nyingkirkeun kulawarga pangawasa éta ti puseur dayeunhna di Nanjing, ngeureunan Karajaan Chu.
  • 1272 – Nalika lumampah dina pasukan Salib kasalapan, Pangéran Edward jadi Raja Inggris ku maotna Henry III, tapi manéhna teu tuluy mulang ka Inggris salila ampir dua taun pikeun nyicingan singasanana.
  • 1532Francisco Pizarro jeung para pangiringna ngarebut Karajaan Inka Atahualpa dina Patempuran Kajamarka.
  • 1776 – Perang Révolusionér Amérika: Inggris jeung Hessian (pasukan tambahan ti Jérman) ngarebut Bénténg Washington ti urang Patriot.
  • 1793Révolusi Perancis: Salapan welas pandita Katolik Roma nu baha ka pamaréntah diéksékusi ku cara dilelepkeun di Nantes ku Pamaréntah Républik Perancis Kahiji.
  • 1855David Livingstone jadi urang Éropa munggaran nu manggihan Curug Victoria di hiji daérah nu kiwari nelah Zambia-Zimbabwe.
  • 1904 – Insinyrur Inggris John Ambrose Fleming narima patén pikeun katup thermionic (tabung vakum / katup Fleming).
  • 1914Bank Cadangan Féderal Amérika Sarikat sacara resmi dibuka.
  • 1938 – Lysergic acid diethylamide (LSD) munggaran disintésa ku Albert Hofmann tina ergotamine di Laboratorium Sandoz di Basel.
  • 1940Perang Dunia II: Dina raraga ngawales kana diratakeunna Coventry ku Luftwaffe Jérman dua poé saméméhna, Angkatan Udara Karajaan ngaboman Hamburg.
  • 1940 – “Tukang Bom Edan” Kota New York, George Metesky, nempatkeun bom kahijina di hiji bangunan kantor Manhattan nu dipaké ku Konsilidasi Edison.
  • 1943 – Perang Dunia II: Pangebom Amérika nyerang fasilitas daya hidro-éléktrik sarta pabrik cai tohaga di Vermork, Norwégia nu dikontrol ku Jérman.
  • 1944 – Perang Dunia II: Düren, Jérman, diburantakkeun ku pangebom Sakutu.
  • 1945UNESCO diadegkeun dina ECO/CON (konferensi PBB ngeunaan pangadegan organisasi pangatikan jeung budaya) nu lumangsung di London dina 1 – 16 Nopémber 1945.
  • 1973 – Présidén AS Richard Nixon néken Akta Otorisasi Jalur Pipa Trans-Alaska jadi undang-undang, méré wewenang pikeun pangwangunan Jalur Pipa Alaska.
  • 1989 – Pasukan militer Él Salvador nandasa genep pandita Yesuit jeung dua séjénna di Universitas Jose Simeon Canas, dina pacéngkadan antara pamaréntah jeung gerilyawan FMLN.
  • 1990 – Grup Pop Milli Vanilli dibatalkeun hadiah Grammy-na alatan duo éta heunteu mawakeun laguna pisan dina albeum Girl You Know It's True. Musisi studio nu nangkes kabéh vokalna.
  • 1992 – Harta karun Hoxne, titinggal Karajaan Romawi, katimu ku pamaké détéktor métal Eric Lawes di Hoxne, Suffolk, Inggris.
  • 1997 – Sanggeus ampir 18 taun dikerem, RRC ngabébaskeun Wei jingsheng, saurang pro-démokrasi ti jero bui pikeun alesan kaséhatan.

Nu babarÉdit

  • 1946 – Colin Burgess, panabeuh dram Ustrali (AC/DC)
  • 1961 – Frank Bruno, tukang boksen Inggris
  • 1967Lisa Bonet, artis Amérika
  • 1971 – Mustapha Hadji, pamaén bola Maroko
  • 1971 – Alexander Popov, atlét ngojay Rusia
  • 1972 – Missi Pyle, artis Amérika
  • 1974Paul Scholes, pamaén bola Inggris
  • 1982 – Amar'e Stoudemire,pamaén baskét NBA
  • 1983 – Benson Henderson, atlét béladiri campuran UFC Amérika
  • 1985 – Aditya Roy Kapur, béntang filem India

Nu pupusÉdit

  • 1240 – Ibnu Arabi, philosop Arab-Andalusia (l. 1165)

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Toleransi Internasional

Tumbu luarÉdit