Buka ménu utama
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

28 Nopémber nyaéta poé ka-332 dina sataun (ka-333 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 33 poé.

KajadianÉdit

  • 1821 – Poé kamerdékaan Panama: Panama misah ti Spanyol sarta gabung ka Gran Columbia.
  • 1862 – Perang Sodara Amérika: Dina Patempuran Cane Hill, pasukan Union dina pimpinan Jéndral James G. Blunt ngéléhkeun pasukan Jéndral John Marmaduke ti Konféderasi.
  • 1885 – Kameunangan Bulgaria dina Perang Sérbia-Bulgaria, ngaalatankeun Unifikasi Bulgaria jeung Rumella Wétan.
  • 1895 – Balap mobil munggaran di Amérika jauhna 54 mil ti Jackson Park Chicago nepi ka Evanston, Illinois. Frank Duryea menang dina waktu kurang leuwih sapuluh jam.
  • 1899 – Perang Boer Kadua: Barisan pasukan Inggris campuh ngalawan pasukan Boer dina Patempuran Leuwi Modder; najan urang Boer malundur, Inggris nandangan korban tohaga.
  • 1908 – Hiji tambang ngabeledug di Marianna, Pennsylvania, nelasan 154 jalma, sarta ngan sauarang nu salamet.
  • 1912Albania nyatakeun merdéka ti Kasultanan Turki Ustmani.
  • 1917 – Majelis Provinsial Éstonia nyatakeun kamerdékaan Éstonia.
  • 1920 – FIDAC (The Interallied Federation of War Veterans Organisations / Féderasi Antar Sakutu Organisasi Véteran Perang), mangrupakeun organisasi véteran internasional munggaran, diadegkeun di Paris, Perancis.
  • 1920 – Panyerangan Kilmichael: Pasukan Republik Irlandia (singk. Inggris IRA), nyerang konvoy bebekelan Inggris sarta nelasan 17 jalma.
  • 1942 – Di Boston, Massachusetts, kahuruan di klub peuting Cocoanut Grove nelasan 492 jalma.
  • 1943Perang Dunia II: Konferensi Téhéran: Présidén AS Franklin D. Roosevelt, PM Inggris Winston Churchill sarta PM Soviét Joseph Stalin masamoan di Téhéran, Iran, pikeun ngabadamikeun strategi perang.
  • 1958 – Misil balistik antarbenua (singk. Inggris ICBM) SM-65 Atlas, misil munggaran nu hasil dipesatkeun, dijieun ku AS sarta asup kana golongan kulawarga rokét Atlas.
  • 1960Mauritania merdéka ti Perancis.
  • 1966 – Michel Micombero ngarugrugkeun pamaréntahan monarki Burundi sarta ngajadikeun dirina présidén nu kahiji.
  • 1967Pulsar munggaran (PSR B1919+21, dina rasi bintang Vulpecula) katimu ku dua astronom, Jocelyn Bell Burnell jeung Antony Hewish.
  • 1971 – Wasfi al-Tal, Perdana Menteri Yordania, ditelasan ku unit Black September PLO.
  • 1975Timor Wétan nyatakeun merdéka ti Portugis.
  • 1979Air New Zealand Flight 901, pasawat jét DC-10 nu ngapung ngaliwatan Antartika, murag di Gunung Erebus, nelasan sakabéh 257 jalma di jero kapal.
  • 1980 – Operasi Morvarid dina Perang Iran – Irak, sajumlah gedé kapal perang Irak diancurkeun ku kapal perang Iran di Teluk Parsi. (Dipiéling di Iran minangka Poé Angkatan Laut).
  • 1987 – Pasawat South African Airways Flight 295 murag di Samudra Hindia, nelasan kabéh 159 jalma na jero kapal.
  • 1990 – PM Inggris Margaret Thatcher mundur tina kapamingpinan Partéy Konservatif, ku kituna, tina perdana menteri ogé. Manéhna digantikeun di dua posisi éta ku John Major.
  • 1991Ossetia Kidul nyatakeun merdéka ti Georgia.
  • 2002 – Pangebom bunuh diri ngajelegurkeun hotel nu Israél di Mombasa, Kenya; sedeng babaturanna gagal dina usahana muragkeun pasawat Arkia nu Pausahaan Pangapungan Israél ku misil darat udara.
  • 2014 – Tukang témbak masang tilu bom di tengah masjid di Kota Kano, kaléreun Nigeria, nelasan saheunteuna 120 jalma.
  • 2016 – Pasawat séwaan Avro RJ85 nu mawa 77 jalma, kaasup tim sépakbola Chapecoense, murag di deukeut Medellin, Kolumbia.

Nu babarÉdit

  • 1984 – Trey Songz, panyanyi R&B Amérika
  • 1984 – Mary Elizabeth Winstead, artis Amérika
  • 1987 – Karen Gillan, artis Skotlandia
  • 1990Bradley Smith, tukang balap motor Inggris

Nu pupusÉdit

  • 1859 – Washington Irving, panulis Amérika (l. 1783)
  • 1954Enrico Fermi, Élmuwan Amérika kalahiran Itali panampa Hadiah Nobel (l. 1901)

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit