Buka ménu utama
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

5 Nopémber nyaéta poé ka-309 dina sataun (ka-310 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 56 poé.

KajadianÉdit

  • 1757 – Dina Perang Tujuh Taun, Raja Prusia, Fréderick Agung ngéléhkeun gabungan pasukan Perancis jeung Karajaan Roma dina Patempuran Rossbach.
  • 1780 – Pasukan Perancis-Amérika dina pingpinan Kolonél LaBalme kasoran ku Katua Suku Miami Little Turtle.
  • 1831 – Nat Turner, pamingpin pamungpangan hamba sahaya jeung kulit hideung Amérika divonis mati di Virginia.
  • 1911 – Sanggeus nyatakeun perang ka Kasultanan Turki Ustmani dina tanggal 29 Séptémber saméméhna, Italia tuluy nyaplok Tripoli jeung Cyrenaica.
  • 1912Woodrow Wilson kapilih jadi présidén AS ka-28, ngéléhkeun patahana William Howard Taft.
  • 1914Perancis jeung Karajaan Inggris nyatakeun perang ka Kasultanan Turki Ustmani dina Perang Dunia I.
  • 1916Karajaan Polandia diproklamirkeun ku Akta 5 Nopémber ku raja-raja Jérman jeung Austria-Hongaria.
  • 1916 – Ku alatan béda pamadegan pulitik, lumangsung tétémbakan antara organisasi Pagawé Industri Dunia ngalawan polisi lokal di Everett, Washington.
  • 1917Lenin ngagentrakeun Révolusi Oktober.
  • 1925 – Agén Rusiah Inggris, Sidney Reilly, dipaténi ku OGPU, pulisi rahasia Uni Soviét.
  • 1940Franklin D. Roosevelt jadi hiji-hijina présidén AS nu bisa kapilih tilu kali.
  • 1943Vatikan dibombardir ku Skuadron Sakutu dina Perang Dunia II.
  • 1950 – Brigade Pasamakmuran Inggris ka-27 nu dieusi ku pasukan Inggris jeung Ustrali, suksés ngahadang Pasukan Divisi 117 Cina dina Patempuran Pakchon, Perang Koréa.
  • 1968Richard Nixon manjing jadi présidén ka-37 AS.
  • 1990 – Rabbi Meir Kahane, nu ngadegkeun pagerakan Kach ditémbak mati sabada pidato di hiji hotel Kota New York.
  • 1996 – Présidén Pakistan Faruk Leghari ngeureunkeun pamaréntahan PM Benazir Bhutto sarta ngabubarkeun Majelis Nasional Pakistan.
  • 2006Saddam Hussein, manten présidén Irak, divonis mati di pangadilan al-Dujail pikeun peranna dian panelasan 148 urang Syiah di taun 1982.
  • 2007 – Operasi mobil Android katimu ku Google.
  • 2009 – Mayor Tentara AS, Nidal Malik Hasan maéhan 13 sarta natuan 32 jalma di Bénténg Hood, Texas, minangka panémbakan massal pangtohagana dina jero instalasi militer AS.
  • 2015 – Hiji panampungan beusi atah di Minas Gerais, Brasil, bocor, ngabalukarkeun aliran leutak ka sabudeureun désa di Bento Rodrigues sarta nelasan saheunteuna 17 jalma ogé dua urang leungit.
  • 2017 – Devin Patrick Kelley maéhan 26 jalma sarta nyideraan 20 lianna di hiji garéja di Sutherland Springs, Texas.

Nu babarÉdit

  • 1615 – Ibrahim, Raja Turki Ustmani (td. 1648)
  • 1913 – Vivien Leigh, artis Inggris (td. 1967)
  • 1950 – Thorbjørn Jagland, PM Norwégia ka-25

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé pangingeut-ngingeutÉdit

Tumbu luarÉdit