1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

21 Nopémber nyaéta poé ka-325 dina sataun (ka-326 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 40 poé.

KajadianÉdit

  • 164 SM – Judas Maccabeus, anak Mattathias ti kulawarga Hasmonean, ngawangun ulang Kuil di Yérusalem. Kajadian ieu tiap taunna bakal dipieling ku féstival Hanukah.
  • 1386Timur ti Samarkan ngarebut Tbilisi, puseur nagri Géorgia, sarta nawan Raja Bagrav V ti Géorgia.
  • 1676 – Astronom Dénmark Ole Rømer medalkeun itungan kuantitatif munggaran tina kacepetan cahaya.
  • 1783 – Di Paris, Jean-François Pilâtre de Rozier jeung François Laurent d'Arlandes, ngapung munggaran make balon udara nu teu dicangcang.
  • 1877Thomas Edison ngabéwarakeun panimuan phonograph-na, hiji mesin nu bisa ngarékam jeung maénkeun sora.
  • 1894 – Port Arthur, China karebut ku Jepang, hiji kameunangan penting dina Perang Sino-Jepang munggaran; pasukan Jepang dituduh geus ngabantéy sésa-sésa pangeusi benténg.
  • 1905 – Karya tulis Albert Einstein nu nungtun kana rumus sasaruaan massa-énergi, E=mc², dipedalkeun di jurnal Annalen der Physik.
  • 1916 – Ranjau laut SM U-73 ngalelepkeun HMHS Britannic, panggedé-gedéna kapal nu ancur di Perang Dunia I.
  • 1918 – A panelasan karencanakeun lumangsung di Lwów (kiwari Lviv); dina tilu poé, saheunteuna 50 Yahudi jeung 270 Kristen Ukraina ditelasan ku urang Polandia.
  • 1920 – Perang kamerdékaan Irlandia: Di Dublin, 31 jalma dipaténi dina hiji kajadian nu katelah “Minggu Getih”.
  • 1927 – Pangbantéan Tambang Kolumbin: pagawé tambang nu marungpang diangkeuh diserang make sanjata mesin ku hiji détasemen polisi nagara nu maraké baju sipil, di Serene, Colorado, AS.
  • 1944Perang Dunia II: Kapal selam Amérika, USS Sealion ngelebuhkeun kapal perang Jepang, Kongo jeung kapal parusak Urakaze di Selat Formosa.
  • 1961 –"La Ronde" dibuka di Honolulu, réstoran muter munggaran di Amérika Sarikat.
  • 1962China nyatakeun ngareureuhan témbakan sacara sapihak dina Perang Sino-India.
  • 1964 – Jambatan Verrazano-Narrows dibuka pikeun lalu lintas jalan. Mangrupakeun jambatan pangpanjangna mangsa harita.
  • 1969 – Présidén AS Richard Nixon jeung PM Jepang Eisaku Satō satuju kana dibalikeunna deui Okinawa kana kakawasaan Jepang di taun 1972. AS tetep mibogaan hak pikeun markas militer di éta pulo, ku syarat kudu bébas nuklir.
  • 1969 – Tumbu ARPANET munggaran diwangun antara UCLA jeung SRI.
  • 1970Perang Viétnam: Operasi Pantéy Gading: Pasukan gabungan AU jeung tentara AS nyerang kémp tahanan perang Sơn Tây dina usaha ngabébaskeun tawanan Amérika nu diangkeuh ditahan di dinya.
  • 1971 – Pasukan India, dibantuan ku Mukti Bahini (gerilyawan Bengal), ngéléhkeun pasukan Pakistan dina Patempuran Garibpur.
  • 1974 – Pengeboman di pub Birmingham nelasan 21 jalma. Birmingham Genep (istilah nu tuluy nelah pikeun genep urang Irlandia nu katideresa) dihukum panjara pikeun kajahatan éta, tapi antukna dibébaskeun.
  • 1979 – Kadutaan AS di Islamabad, Pakistan, diserang ku sagorombolan jalma sarta tuluy dibeuleum, nelasan opat urang.
  • 1980 – Kahuruan lumangsung di Grand Hotel MGM di Paradise, Nevada (kiwari Bally’s Las Vegas). Dalapan puluh tujuh jalma palestra sarta leuwih ti 650 cidera dina pangparah-parahna bencana dina sajarah Nevada.
  • 1985 – Analis intelején Angkatan Laut AS, Jonathan Pollard ditahan alatan jadi mata-mata, sanggeus kapergo mikeun ka Israél informasi rahasia ngeunaan bangsa Arab. Satuluyna manéhna dihukum panjara saumur hirup.
  • 1995Pasatujuan Dayton dimimitian di Markas Angkatan Udara Wright-Patterson, deukeut Dayton, Ohio, ngaréngsékeun  perang 3,5 taun di Bosnia Herzegowina.
  • 2002NATO ngundang Bulgaria, Éstonia, Latvia, Lithuania, Romania, Slovakia jeung Slovénia pikeun jaradi anggota.
  • 2004Paris Club satuju pikeun ngahapus 80% (kurang leuwih $100 milyar) hutang luar negeri Irak.
  • 2006 – Politisi Libanon Anti-Syria, ogé menteri pamaréntah, Pierre Gemayel ditelasan di pasisian Béirut.
  • 2009 – Hiji tambang ngajelegur di Heilongjiang, China nelasan 108.
  • 2013 – Lima puluh opat jalma palastra nalika suhunan pusat patokoan rubuh di Riga, Latvia.
  • 2014 – Kaributan di Kwekwe, Zimbabwé nu dialatankeun ku témbakan gas cipanon pulisi niwaskeun saheunteuna sawelas jalma sarta natuan 40 séjénna.
  • 2017Robert Mugabe sacara resmi eureun salaku présidén Zimbabwé, sabada tilu puluh tujuh taun nyekel jabatan.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

  • 2006 – Pierre Amine Gemayel, politisi Libanon (l. 1972)

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit