1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

12 Pébruari nyaéta poé ka-43 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 322 poé.(323 dina taun kabisat).

KajadianÉdit

  • 1502 – Ratu Isabella I ngaluarkeun aturan nu nganggap Islam mangrupakeun palanggaran hukum di Karajaan Kastile, sacara nyata maksa umat Islam sangkan parindah agama ka Karisten.
  • 1593 – Kurang leuwih 3.000 urang pajoang Joseon nu dipingpin ku Jénderal Kwon Yul hasil nadah serangan ti leuwih ti 30.000 pasukan Jepang dina Patempuran Haengju.
  • 1832Ékuador nyaplok Kapuloan Galapagos.
  • 1912 – Kaésar Xuantong, Puyi, kaésar pamungkas di Tionghoa, dipaksa turun tahta.
  • 1935USS Macon, salah sahiji tina dua balon udara panggedéna nu kungsi dijieun, murag di Laut Pasifik, di leupas basisir California.
  • 1946Perang Dunia II: Operasi Deadlight réngsé sabada ngabeuleum 121 tina 154 parahu-U nu katéwak.
  • 1946 – Véteran Tentara Amérika Sarikat turunan Afrika, Isaac Woodard, digebugan bébéakan ku saurang pulisi South Carolina nepi ka dua panonna teu bisa nempo. Insidén ieu ngabekéskeun pagerakan rakyat sipil sarta ngilu ngailhaman kana pilem Touch of Evil beunang Orson Welles.
  • 1947Météor wesi pangbadagna mangsa harita ngakibatkeun kawangunna logak kawah balas muragna di Sikhote-Alin, di Uni Soviét.
  • 1963 – Pangwangunan Kubah Gerbang (Gateway Arch) dimimitian di St. Louis, Missouri.
  • 1974Aleksandr Solzhenitsyn, sastrawan nu meunang Nobel di taun 1970, dibuang ti Uni Soviét.
  • 1988Perang Tiis: Insidén tabarakan Laut Hideung 1988: Kapal pangjalajah AS Yorktown (CG-48) ngahaja diteunggar ku kapal frigate Soviét Bezzavetnyy di wilayah pacaian Soviét, najan Yorktown ngaku teu rumasa salah.
  • 1994 – Opat bangsat ngabongkar Galeri Nasional Norwégia sarta maling lukisan Edvard Munch nu kasohor, The Scream.
  • 1999 – Présidén AS Bill Clinton dibébaskeun tina sidang pamakzulan ku Sénat AS.
  • 2002 – Pangadilan pikeun Slobodan Milošević, manten Présidén Républik Féderal Yugoslavia dimimitian di Pangadilan Panjahat Internasional PBB di Dén Haag, Walanda. Manéhna maot opat taun ti harita, saméméh aya kaputusan.
  • 2002 – Pasawat Iran Airtour Tupolev Tu-154 murag di pagunungan saluareun Khorramabad, Iran, nalika rék ngadarat di Bandara Khorramabad, nelasan 119 jalma.
  • 2009 – Pasawat Colgan Air 3407 ragrag kana hiji imah di Clarence Center, New York nalika ngadeukeutan ka Bandara Internasional Buffalo Niagara, nelasan sakabéh jalma sajeroeunna sarta saurang nu di darat.
  • 2016 – Paus Fransiskus jeung Patriarch Krill néken Déklarasi Ecumenical dina pasamoan munggaran pamingpin Garéja Katolik jeung Ortodoks Rusia nu geus papisah ti taun 1054.
  • 2019 – Nagara nu nelah ku Républik Makédonia ngaganti ngaranna jadi Républik Makédonia Kalér luyu jeung kasapukan Prespa, ngaréngsékeun pacogrégan ngeunaan ngaran nu geus lumansung sakitu lilana jeung Yunani.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Darwin (Internasional)

Tumbu luarÉdit

https://en.wikipedia.org/wiki/February_12