1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

28 Pébruari nyaéta poé ka-59 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 306 poé (307 dina taun kabisat).

KajadianÉdit

  • 1525 – Raja Aztek Cuauhtémoc diéksékusi ku paréntah pangjajah Hernán Cortés.
  • 1710Patempuran Helsingborg: Opat belas rébu panyerbu ti Dénmark dipingpin ku Jørgen Rantzau kasoran ku pasukan Swédia nu jumlahna babad nu dipingpin ku Magnus Stenbock. Hal ieu mangrupakeun kali panungtungan Swédia patelak jeung Dénmark di lemah Swédia.
  • 1728 – Peshwa Bajirao I ti Karajaan Maratha ngéléhkeun Asaf Jah I dina Patempuran Palkhed.
  • 1847 – Patempuran Leuwi Sacramento dina Perang Méksiko-Amérika dimeunangkeun ku Amérika sarta nungtun kana karebutna Chihuahua.
  • 1870 – Garéja Ortodoks Bulgaria diwangun ku paréntah Sultan Abdulaziz ti Kasultanan Utsmaniyah.
  • 1897 – Ratu  Ranavalona III, ratu pamungkas Madagaskar, diléngsérkeun ku pasukan militer Perancis.
  • 1900 – Perang Boer Kadua: “Pangepungan Ladysmith” salila 118 poé lekasan.
  • 1904 – Kleub Benfica diadegkeun di Portugal.
  • 1922 – Protéktorat Karajaan Inggris di Mesir réngsé ku Déklarasi Kamerdékaan Mesir.
  • 1935 – Élmuwan DuPont, Wallace Carothers nyiptakeun benang nilon.
  • 1940Baskét munggaran di-kana-tv-keun.
  • 1942 – Kapal Pangjalajah Houston tilelep ku kapal-kapal perang Jepang dina Patempuran Selat Sunda, 693 panumpangna maraot, kitu ogé Kapal Perth nu kaleungitan 375 palautna.
  • 1947 – Insidén Pébruari 28: Di Taiwan, kakacoan sipil diréngsékeun ku maraotna kurang leuwih 30.000 rahayat sipil.
  • 1953 – James Watson jeung Francis Crick ngabéjakeun ka batur-baturna yén maranéhna geus muguhkeun struktur kimia DNA; béwara rasmi lumangsung tanggal 25 April nu tuluy dipublikasikeun dina jurnal Nature bulan April (2 April).
  • 1954Tivi warna munggaran  nu make standar NTSC didadagangkeun di masarakat umum.
  • 1972 – Cina jeung AS néken Komunike Shanghai.
  • 1975 – Di London, karéta handapeun taneuh teu bisa eureun di stasion Moorgate sarta tuluy nabrak ujung torowongan, nelasan 43 jalma.
  • 1980Andalusia nyatujuan kana status otonomi ngaliwatan hiji referendum.
  • 1985 – Tentara IRA mesatkeun serangan mortar ka kantor pulisi Royal Ulster Constabulary di Newry, nelasan salapan patugas dina hiji kajadian nu mangrupakeun pangréana korban personel RUC dina sapoé.
  • 1986Olof Palme, PM Swédia ka-26 ditelasan di Stockholm, nepi ka kiwari nu maténina can katimu.
  • 1991Perang Teluk Kahiji réngsé.
  • 1993 – Agén Biro Alkohol, Bako jeung Pakarang nyerang Garéja Cabang Davidian di Waco, Texas, bari mawa paréntah pikeun nyerek pamingpin sékte, David Koresh. Opat agén jeung genep anggota sékte Davidian perlaya dina serangan awal, sarta dituluykeun ku pangepunga 51 poé lilana.
  • 1997 – Lini di Iran kalér ngakibatkeun maotna 3.000 jalma.
  • 1997 – GRB 970228, hiji kilatan pijar tina sinar gamma narajang bumi salila 80 detik, nunjukkeun bukti awal yén hébosan sinar gamma  (singk. Inggris GRB) bisa lumangsung di saluareun Bima Sakti.
  • 1998 – Ngapung munggaran RQ-4 Global Hawk, pasawat munggaran tanpa awak nu bisa nyimpeun rencana ngapungna sorangan sarta ngapung kalayan maneh di jomantara AS.
  • 1998 – Perang Kosovo: Pulisi Sérbia ngamimitian serangan ka Tentara Pangbébasan Kosovo di Kosovo.
  • 2002 – Dina kaheurasan agama di Gujarat, 97 muslim maraot dina pangbantéyan di sarta 69 lianna dina pangbantéyan Masarakat Gulbarg.
  • 2004 – Leuwih ti sajuta urang Taiwan ngariluan dina réli éstapét 288 ngawangun 500 km ranté jelema pikeun miéling Insidén 28 Pébruari di taun 1947.
  • 2005 – Bom maéhan manéh di pusat parékrutan pulisi di Al Hillah, Irak, nelasan 127 urang.
  • 2013Paus Benediktus XVI mundur ti Garéja Katolik, kakara deui aya kajadian kitu ti saprak Paus Gregorius XII di taun 1945.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

  • 1986 – Olof Palme, PM Swédia ka-26 (l. 1927)

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit

https://en.wikipedia.org/wiki/February_28