1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

25 Pébruari nyaéta poé ka-56 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 309 poé (310 dina taun kabisat).

KajadianÉdit

  • 1336 – Opat rébu pajoang Pilėnai miiih maraéhan manéh tibatan kudu jadi tawanan para Ksatria Teutonik.
  • 1797 – Dina Patempuran Fishguard, Kolonél William Tate ti Perancis jeung 1000–1500 soldadu pasukanna nyarerah sabada serangan pamungkas ka Inggris.
  • 1831Patempuran Olszynka Grochowska, minangka bagéan tina Perlawanan Nopémber Polandia ngalawan Kakaisaran Rusia.
  • 1836 – Samuel Colt meunangkeun patén Amérika Sarikat pikeun péstol révolver Colt.
  • 1843 – Lord George Paulet nempatan Karajaan Hawaii maké ngaran Karajaan Inggris dina Skandal Paulet (1843)..
  • 1856 – Hiji Konferénsi Daméy lumangsung di Paris sabada Perang Kriméa.
  • 1866 – Para panambang di Wilayah Pasisian Calaveras, California, manggihan Tangkorak Calaveras - sésa tina manusa nu diangkeuh nunjukkeun yén manusa, mastodon jeung gajah kungsi hirup sajaman.
  • 1875 – Kaésar Guangxu ti Dinasti Qing Tionghoa ngamimitian pamaréntahanna, sahandapeun kakawasaan Ratu Cixi.
  • 1901J. P. Morgan ngadegkeun Pusahaan Baja AS (singk. Inggris USSC).
  • 1912Marie-Adélaïde, sulung tina genep awéwé anak Guillaume IV, jadi Ratu nu munggaran ngawasa di Luksemburg.
  • 1916Perang Dunia I: Jérman ngarebut Bénténg Douaumont nalika Patempuran Verdun di Perancis.
  • 1921Tbilisi, puseur nagri Républik Démokratik Georgia ditempatan ku urang Bolshewis Rusia.
  • 1932Adolf Hitler meunangkeun kawarganagaraan Jérman ku cara naturalisasi, nu ngameunangkeun manéhna pikeun ngiluan pamilu taun 1932 pikeun Reichspräsident (présidén Jérman).
  • 1933 – Kapal AS Ranger dipedalkeun. Kapal Angkatan Laut AS nu munggaran dirangcang ti awal mula pangjieunanna minangka pangangkut pasawat.
  • 1939Panyalindungan serangan jomantara Anderson nu kahiji tina kabéhna 2 1/2 juta diadegkeun di London Kalér.
  • 1941 – Serangan Pébruari: Dina pangrebutan Amsterdam, hiji serangan umum dikedalkeun dina raraga nyanghareupan ningkatna serangan anti-Yahudi nu dikaluarkeun ku Nazi.
  • 1945Perang Dunia II: Turki nyatakeun perang ka Jérman.
  • 1947 – Pangbubaran rasmi Prusia diproklamirkeun ku Déwan Kontrol Sakutu. Pamaréntahan Prusia sorangan geus bubar nalika kajadian Preußenschlag (kudéta Prusia) dina taun 1932.
  • 1951 – Pasanggiri Pan Amérika nu kahiji sacara rasmi dibuka di Buénos Aires, Argéntina ku Présidén Juan Peron,
  • 1954Gamal Abdel Nasser jadi kapala nagara Mesir.
  • 1968Perang Viétnam: Pangeusi Désa Hà My di Propinsi Quảng Nam, Viétnam Kidul ditelasan ku pasukan Koréa Kidul dina hiji kajadian nu nelah ku pangbantéyan Hà My.
  • 1980 – Pamaréntahan Suriname dirugrugkeun ku hiji kudéta militer nu dipingpin ku Dési Bouterse.
  • 1986 – Présidén Philipina Ferdinand Marcos ninggalkeun nagrina sabada ngawasa salila 20 taun lilana. Corazon Aquino jadi présidén awéwé nu munggaran di Philipina.
  • 1991Perang Teluk: Hiji misil scud Irak narajang barak militer AS di Dhahran, Arab Saudi, nelasan 28 urang Tentara Cadangan AS ti Pennsylvania.
  • 1991 – Perang Tiis: Pakta Warsawa dibubarkeun.
  • 1992 – Pangbantéyan Khojaly: Kurang leuwih 613 rahayat sipil ditelasan ku pasukan perang Arménia nalika konflik di Nagorno-Karabakh, Azerbaijan.
  • 1994 – Pangbantéyan di Masjid Ibrahim: Di lebah Makam Ibrahim di Kota Hébron, Sisi Kulon, Baruch Goldstein némbakkeun sanapan otomatis, nelasan 29 urang Palestina nu keur sarolat sarta nyideraan leuwih ti 125 urang, méméh tuluy kacerek sarta digebukan semet ka paéh ku nu saralamet.
  • 1997 – Yi Han-yong, saurang pamungpang ti Koréa Kalér, nemasing pati ku saurang juru paténi nu teu dikenal di Bundang, Koréa Kidul.
  • 2009 – Soldadu Pasukan Bedil Bangladesh barontak di markasna di Pilkhana, Dhaka, Bangladesh, ngakibatkeun 74 maraot, kaasup 57 urang perwira angakatan basanjata.
  • 2009 – Pangapungan 1951 Maskapai Turki murag nalika ngadarat di Bandara Schiphol Amsterdam, utamana alatan karusakan pangukur katinggian radio, ngakibatkeun maotna salapan panumpang jeung awak kapal kaasup tilu pilot.
  • 2015 – Saheunteuna 310 jalma maraot dina hiji bencana longsor di Afghanistan.
  • 2016 – Tilu jalma maraot sarta 40 lianna taratu dina hiji rangkéan panémbakan di kota leutik Newton jeung Hesston, Kansas.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit

https://en.wikipedia.org/wiki/February_25