1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

5 Pébruari nyaéta poé ka-36 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 329 poé (330 dina taun kabisat).

KajadianÉdit

789Idris nepi ka Volubilis sarta ngadegkeun Dinasti Idrisiyyah, misahkeun Maroko ti Kakhalifahan Abbasiyah sarta ngadegkeun nagara Maroko.

1782Spanyol ngéléhkeun Inggris sarta ngarebut Menorca.

1810Perang Bobojong: Pangepungan Cádiz dimimitian ku Perancis ka markas angkatan laut Spanyol.

1852Muséum Hermitage Anyar di Saint Petersburg, Rusia, salah sahiji muséum panggedéna tur pangkolotna di dunia, dibuka pikeun balaréa.
1862 – Moldavia jeung Wallachia sacara rasmi ngagabung jadi Nagara Satelit Sarikat Rumania.

1907 – Ahli kimia Bélgia, Leo Baekeland ngabéwarakeun pangjieunan Bakelite, pelastik sintesis munggaran di dunia.

1918 – Stephen W. Thompson nembak murag hiji kapal udara Jérman; hal ieu mangrupakeun kameunangan militer AS di jomantara nu munggaran.

1919Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks, and D. W. Griffith medalkeun Sarikat Artis.

1924 – Obervatorium Royal Greenwich mimiti nyiarkeun sinyal unggal jam, katelah Sinyal Mangsa Greewich.

1933 – Pamungpangan lumangsung dina saluhureun kapal perang Angkatan Laut Karajaan Walanda, HNLMS De Zeven Provinciën di deukeut basisir Sumatra, Hindia Walanda.

1939 – Jénderal Francisco Franco jadi "Caudillo de España" ka-68, atawa pamingpin Spanyol.

1941Perang Dunia II: Pasukan Sakutu ngamimitian Patempuran Keren pikeun ngarebut Keren, Éritréa.

1958 – Hiji bom hidrogén nu katelah ku Bom Tybee leungit ku Pasukan Udara AS di leupas basisir Savanah, Georgia, teu kungsi katimu deui.

1963Pangadilan Éropa ngadegkeun dasar-dasar direct effect (éfék langsung), minangka salah sahiji kaputusan pangpentingna dina pamekaran hukum Uni Éropa.

1971 – Apollo 14 jeung para astornotna cenah ngadarat di bulan.

1988Manuel Noriega disidang ku dakwaan nyelendepkeun obat jeung money laundry.

1994 – Pangbantéan Markale, leuwih ti 60 jalma palastra sarta kira-kira 200 tatu nalika hiji bom mortar ditémbakkeun ka hiji pasar di tengah Kota Sarajevo ku Tentara Républik Srpska.

2000 – Pasukan Rusia nelasan saheunteuna 60 rakyat sipil di pasisian Grozny, Chechnya.

2004 – Pamungpangan Taun 2004 di Haiti dimimitian nalika Front Pertahanan Révolusioner Artibonite ngarebut Kota Gonaives.

2008 – Hiji tornado gedé (nelah ku Super Tuesday Tornado) narajang béh kidul Amérika Sarikat, nelasan 57 jalma.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit