Buka ménu utama
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

29 Oktober nyaéta poé ka-302 dina sataun (ka-303 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 63 poé.

KajadianÉdit

  • 1390 – Pangadilan munggaran pikeun prakték sihir di Perancis, ngaalatankeun tilu jalma dihukum mati.
  • 1618 –Sir Walter Raleigh dihukum mati pikeun dakwaan konspirasi ngalawan Raja Inggris James I.
  • 1665Portugis ngéléhkeun Karajaan Kongo, sarta mancung Raja António I nu katelah ogé ku Nvita a Nkanga.
  • 1863 – Dalapan welas nagri ngumpul di Jenewa, sarta satuju pikeun ngadegkeun Palang Merah Intérnasional.
  • 1888 – Konpénsi Konstantinopel ditéken, ngajamin palayaran ngaliwatan Térusan Suéz boh dina kaayaan boh keur perang boh keur daméy.
  • 1914Turki Ustmani ngilu aub dina Perang Dunia Kahiji.
  • 1922 – Raja Victor Emmanuel III ti Itali nunjuk Benito Mussolini minangka perdana menteri.
  • 1923Turki jadi républik sabada dibubarkeunna Karajaan Ustmani.
  • 1941 – Pangbatéan di Kaunas Ghetto, 10.000 urang Yahudi ditembak mati ku tentara Jérman nu nempatan Bénténg Ninth.
  • 1948 – Pangbantéan Safsaf: Pasukan Patahanan Israél maténi antara 52 nepi ka 64 pangeusi désa di Désa Safsaf di Galilee.
  • 1948 – Pasukan Israél maténi 70 pangeusi désa dina pangbantéan Al Dawayima.
  • 1956 – Krisis Suéz dimimitian, pasukan Israél nyerang Bobojong Sinai sarta nyurung mundur pasukan Mesir ka Terusan Suéz.
  • 1957 – PM Israél David Ben-Gurion sarta lima menterina cidera nalika Moshe Dwek ngalungkeun garanat ka gedong parlemén Israél.
  • 1961Syria kaluar ti Républik Arab Sarikat.
  • 1964 – Républik Sarikat Tanganyika jeung Zanzibar ganti ngaran jadi Républik Tanzania.
  • 1964 – Koléksi permata taya bandinganna di Muséum Sajarah Alam Amérika di Kota New York dipaling ku sagorombolan bangsat.
  • 1967 – Paméran Dunia Montreal, Expo 67 lekasan, jumlah pangjugjug kana 50 jutana.
  • 1969 – Tutumbu munggaran komputer ka komputer diwangun ku ARPANET, pibakaleun intérnét.
  • 1972 – Tilu palaku nu nyerang Olimpiade Munich dibébaskeun minangka panuker kana sandera pasawat Luthfansa 615 nu dibajo.
  • 1980 – Démonstrasi ngapung pasawat Hercules C-130 nu sacara rusiah meunang ngamodip pikeun dikirim minangka usaha panyalametan sandera dina krisis sandera di Iran, pamustunganna tibeubeut nalika ngadarat di Markas Angkatan Udara Eglin di Duke Field, Florida, ngabalukarkeun dibatalkeunna Operasi Credible Sport.
  • 1998 – Nalika keur ngapung ti Adana rék ka Ankara, pasawat Turki nu muat genep kru jeung 33 panumpang dibajo ku militan Kurdi nu nitah pilot sangkan ngadarat di Swiss. Pasawat eta malah ngadarat di Ankara sanggeus pilotna nipu nu ngabajo, api-apina rék ngeusi heula bahan bakar di Sofia Bulgaria.
  • 1998 – Badéy Mitch, badéy panggedéna kadua dina sajarah di Atlantik, narajang Honduras.
  • 1998 – Diskotik Gothenburg di Swédia kahuruan, nelasan 63 sarta natuan 200 jalma.
  • 1999 – Hiji angin puyuh raksasa ngaburakrakeun Odisha, India.
  • 2002 – Pusat Padagangan Intérnasional di Kota Ho Chi Minh kahuruan. Leuwih ti 60 jelema palastra sarta 100 urang euweuh béjana.
  • 2004Al Jazeera nyiarkeun potongan pintonan vidio Osama bin Laden taun 2004 di mana Osama ngaku yén dirina nu ngabogaan tanggung jawab langsung kana serangan 11 Séptémber 2001 sarta keur ngincer pamilihan présidén taun 2004.
  • 2005 – Bom di Délhi India, nelasan leuwih ti 60 jalma. Pananlungtik India yakin yén kaum separatis Kashmir aya dina satukangeun kajadian éta.
  • 2012 – Badéy Sandy narajang basisir wétan Amérika Sarikat, nelasan 148 sacara langsung sarta 138 sacara teu langsung, ogé karusakan matéri kira-kira $70 juta jeung pareum listrik.
  • 2015Cina ngumumkeun dieureunkeunna kawijakan hiji anak, nu geus lumansung 35 taun lilana.
  • 2018 – Pasawat Boeing 737 nu Lion Air murag di Laut Jawa sanggeus leupas landas ti Bandara Intérnasional Soekarno-Hatta, 189 panumpangna maraot.

Nu babarÉdit

  • 1974 – Yenny Wahid, politisi katut aktipis Indonésia
  • 1980 – Ben Foster, aktor Amérika
  • 1985 – Cal Crutchlow, tukang balap motor Inggris
  • 1993 – India Eisley, artis Amérika

Nu pupusÉdit

  • 1618 – Walter Raleigh, patualang jeung politisi Inggris (l. 1554)
  • 1911 – Joseph Pulitzer, politisi, jurnalis jeung pangacara Hongaria-Amérika, nu ngadegkeun pausahaan Pulitzer (l. 1847)

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit